Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα κόκκινα έκλεισε η Wall Street – Θετικά πρόσημα για την εβδομάδα

Ασταθής ήταν η εικόνα που παρουσίαζαν οι δείκτες στη συνεδρίαση της Παρασκευής στη

Wall Street

, με συνεχείς εναλλαγές στα πρόσημα. Σε κάθε περίπτωση οι διακυμάνσεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, με τους επενδυτές να έχουν απογοητευτεί από τα στοιχεία της νέας έκθεσης για την απασχόληση.


Στο ταμπλό, ο

Dow Jones

σημείωσε κάμψη 0,22% στις 38.798 μονάδες, ο

S&P 500

που προσπάθησε να αντιδράσει έκλεισε τελικά σε αρνητικό έδαφος στις 5.346 μονάδες μειωμένος κατά 0,11% και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,23% φτάνοντας τις 17.133 μονάδες.








Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις, αντιθέτως, πήραν τα… πάνω τους ανακτώντας γοργά το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς έκανε άλμα κατά 15 μονάδες στο 4,43% και του 2ετούς πρόσθεσε περίπου 17 μονάδες στο 4,885%





Το κλίμα αβεβαιότητας δημιούργησε το πολυαναμενόμενο «Job Report» του Μαΐου που διέψευσε τις ελπίδες των επενδυτών για μια συνεχιζόμενη εικόνα αποθέρμανσης της αγοράς εργασίας που θα ανέβαζε τις πιθανότητες μιας μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.


Ωστόσο, τα στοιχεία ήταν απρόσμενα ισχυρά δείχνοντας κάθετο άλμα στις προσλήψεις που έφτασαν τις 272.000, πολύ πάνω από τις 175.000 του Ιουλίου, αλλά και την μετριοπαθή εκτίμηση για 190.000 που περίμεναν οι αναλυτές.





Βέβαια, η ανεργία αυξήθηκε ελαφρά στο 4%, ωστόσο ο μέσος όρος του ωρομισθίου ανέβηκε άνω του αναμενόμενου στο 0,4% σε μηνιαία βάση και στο 4,1% σε ετήσια βάση, ήτοι σε επίπεδα που θα συνεχίσουν να συντηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις.


Μετά τα ελπιδοφόρα στοιχεία από τις εκθέσεις JOLTS και ADP για τις κενές θέσεις εργασίας και τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα αντιστοίχως, που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα, οι προσδοκίες των επενδυτών είχαν «φουντώσει» θεωρώντας πως αν και η σημερινή έκθεση κινείτο στην ίδια κατεύθυνση, τότε αυξάνονταν οι πιθανότητες για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης νωρίτερα. Αλλά φευ…


Τα νούμερα αυτά «ανοίγουν και πάλι λίγο περισσότερο την πόρτα στη συζήτηση για το αν η τωρινή πολιτική είναι τελικά τόσο περιοριστική όσο νομίζει η Fed» ανέφερε ο Τζέφρεϊ Ρόζενμπεργκ της BlackRock, μιλώντας στο Bloomberg.


Αντιστοίχως ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν υποστήριξε πως τα στοιχεία «κλείνουν την πόρτα» σε κάθε πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου, με τον ίδιο να «βλέπει» όλη κι όλη μόνο μία μείωση μέσα στο 2024.





Η JPMorgan, σε νέα ανάλυση της ενόψει της συνεδρίασης της Fed την επόμενη εβδομάδα, υποστήριξε πως, μετά και τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία, περιμένει επί τα χείρω αναθεώρηση του dot plot της κεντρικής τράπεζας με εκτίμηση για μόνο δύο περικοπές των επιτοκίων φέτος, αντί των τριών που περιλάμβανε το βασικό σενάριο της Fed, το Μάρτιο.


Σε επίπεδο μετοχών, η μετοχή της GameStop έκανε «βουτιά» κατά περίπου 40%, καθώς η εταιρεία δήλωσε πως θα πουλήσει 75 εκατ. μετοχές παράλληλα με την ανακοίνωση μειωμένων πωλήσεων για το πρώτο τρίμηνο, ενώ η μετοχή της Semtech έχασε κοντά 20% μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του CEO, Πολ Πίκλ.


Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν επίσης οι μετοχές των Vail Resorts και Samsara μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν, καθώς και οι εταιρείες χρυσού μετά την σημαντική πτώση της διεθνούς τιμής του πολύτιμου μετάλλου, που έχασε πάνω από 3,3%.


Στον αντίποδα, σε μίνι ράλι άνω του 20% επιδόθηκε η Oddity Tech μετά την επικύρωση προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους 150 εκατ. δολαρίων, αλλά και η μετοχή της Geron, μετά την είδηση πως το FDA έδωσε στη φαρμακευτική το πράσινο φως για ένα σκεύασμα της για διαταραχές στο αίμα.


Στις κερδισμένες επίσης ξεχώρισαν η Planet Labs, η Skechers και η Braze.






Ειδήσεις σήμερα:





Εντείνεται το μυστήριο στη Σύμη: Φωτογραφία ντοκουμέντο δείχνει τον παρουσιαστή του BBC να έχει περάσει το επικίνδυνο μονοπάτι





Βρετανία: Παντρεύτηκε ο billionaire και πιο περιζήτητος εργένης – Ο ρόλος του πρίγκιπα Ουίλιαμ





Μητέρα Τσιτσιπά για Μπαντόσα: Είναι ένα κορίτσι χωρίς αυτοπεποίθηση, δεν με ρώτησε κανείς για την επανασύνδεση

Related posts

Πλειστηριασμοί – Ακίνητα: «Κλειδώνει» ο νόμος για το μεταβατικό καθεστώς προστασίας

admin

Κάτω 8% ο ΕΝΦΙΑ, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης σε Δημόσιο και συνταξιούχους

admin

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της BULGARTRANSGAZ στον Σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης

admin

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δημόσιου – Πρόγραμμα «Ηλέκτρα»: Παράταση για την υποβολή αιτήσεων

admin

Πώς η ΑΑΔΕ εντοπίζει τις «περίεργες» κινήσεις των επιχειρήσεων μέσα από το μητρώο τους

admin

Εκκρεμείς συντάξεις: Ο e-ΕΦΚΑ ενεργοποιεί κι άλλους 154 πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους

admin

Shell: Κόβει μέχρι και 9.000 θέσεις εργασίας λόγω της μείωσης στη ζήτηση πετρελαίου

admin

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία

admin

«Καλάθι των Μαθητών»: «Πρεμιέρα» την Τετάρτη – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει

admin