Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκηνικό αμετάβλητο

Λίγο πριν φύγει μια χρονιά με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και πολλές αναταράξεις, το πολιτικό σκηνικό της χώρας φαίνεται να παραμένει αμετάβλητο στη δημοσκοπική φωτογραφία της στιγμής που τράβηξε η Metron Analysis – και παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Η κυβέρνηση συνεχίζει να διατηρεί προβάδισμα μεγαλύτερο του νταμπλ σκορ έναντι των δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων που μάχονται για τη δεύτερη θέση. Και κανένα από αυτά δεν πείθει ακόμη ικανό αριθμό πολιτών ώστε να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Βέβαια, μια ματιά στα ποιοτικά στοιχεία επιβεβαιώνει πως το κυβερνητικό προβάδισμα οφείλεται πρωτίστως στις αδυναμίες της αντιπολίτευσης. Το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Είναι μόλις 1% λιγότεροι από την προηγούμενη έρευνα του Νοεμβρίου. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο το ίδιο θεωρούσε το 62%. Παράλληλα, οι περισσότεροι, 45%, αναφέρουν ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Το 37% απαντά στην ίδια και το 18% σε καλύτερη.

Η αρνητική αξιολόγηση της κυβέρνησης γίνεται ακόμη εντονότερη στο νούμερο ένα θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη, την ακρίβεια. Το 70% έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις για την κυβερνητική αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Το ίδιο ποσοστό βαθμολογεί αρνητικά και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Οι αρχηγοί

Ο Πρωθυπουργός παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός με 47% θετικές γνώμες. Ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 44% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 40%. Ο Αλέξης Χαρίτσης πιάνει 24%, μία μονάδα περισσότερη από τον Στέφανο Κασσελάκη – ο οποίος συνεχίζει να προηγείται μόνο του Δημήτρη Νατσιού και του Βασίλη Στίγκα. Πάντως, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς στους αριστερούς και τους κεντροαριστερούς. Ο δεύτερος γράφει πολύ καλύτερα από τον πρώτο σε κεντρώους και κεντροδεξιούς.

Το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία είναι μεγαλύτερο από αυτό της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Ο Πρωθυπουργός, δηλαδή, παραμένει ατού για το κόμμα του. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός από το 6% όταν το ποσοστό εκείνων που προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν διπλάσιο.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ τσιμπάει 0,4%, φτάνοντας το 30,9%. Το ΠΑΣΟΚ χάνει 0,8% – και πέφτει στο 11,4% – αλλά παραμένει στη δεύτερη θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 10,1% από 10,2% τον Νοέμβριο. Η Νέα Αριστερά καταγράφεται στο 2%. Μικρές απώλειες έχει και το ΚΚΕ, από 9,2% στο 8,1%, ενώ ενισχύονται οριακά Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. Τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσιάζει η Ελληνική Λύση.

Εντυπωσιακά χαμηλή είναι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 51%. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει 10,6% των ψηφοφόρων του προς το ΠΑΣΟΚ, 9,1% προς το ΚΚΕ, 8,5% προς τη Νέα Αριστερά, 3,5% προς τη ΝΔ, 2,8% προς την Πλεύση Ελευθερίας και 2,3% προς την Ελληνική Λύση.

Τα ευρήματα της Pulse

Αμετάβλητες είναι οι τάσεις που καταγράφει και η δημοσκόπηση της Pulse (για το Σκάι). Στην εκτίμηση ψήφου προηγείται η ΝΔ με 37%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 15%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 14%, το ΚΚΕ με 10%, η Ελληνική Λύση με 6%, ενώ η Νέα Αριστερά καταγράφεται για πρώτη φορά με 2,5%.

Related posts

Μπαράζ απειλών από τουρκικά ΜΜΕ κι αναλυτές κατά της Ελλάδας – Αναφορές σε πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας από τον Tayfun

admin

Ολοι (σχεδόν) φιλούν το χέρι της Εκκλησίας ενόψει των εκλογών

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Το προβάδισμα Κασσελάκη και η «καθοριστική επόμενη Κυριακή» της Αχτσιόγλου

admin

ΚΚΕ: Για το «θεαθήναι» οι κινήσεις Μητσοτάκη για το bullying

admin

Πλεύρης: Ελλειψη φαρμάκων μόνο στα εισπνεόμενα γιατί είναι εισαγωγής

admin

Μετατίθεται η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

admin

Ισραήλ: Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για τον πόλεμο

admin

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πατήσει γκάζι – Γι’ αυτό ο Μητσοτάκης των πλαστών πόθεν έσχες ασχολείται μαζί μου

admin

Η Αλίκη στη χώρα των τραυμάτων

admin