Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλό δύο μηνών το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τραπεζικό sell off

Τη χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου διμήνου κατέγραψε σήμερα (14/6) το

ελληνικό χρηματιστήριο

, ολοκληρώνοντας με άσχημο τρόπο μία εβδομάδα, που είχε ήδη προεξοφληθεί ότι θα ήταν πτωτική. Οι τράπεζες βρέθηκαν έτι μία φορά στο «μάτι του κυκλώνα». Καθολική ήταν η… εξόρμηση των πωλητών, καθώς ελάχιστες μετοχές απέφυγαν τις απώλειες.


Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο

Γενικός Δείκτης

διολίσθησε κατά 31,53 μονάδες ή -2,19% και έκλεισε στις 1.406,91 μονάδες. Υψηλό ημέρας οι 1.439,63 μονάδες και χαμηλό ημέρας οι 1.406,39 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 19 Απριλίου (1.392,62 μονάδες) και τη χειρότερη ημερήσια επίδοση από το -2,4% της 16ης Απριλίου. Σε εβδομαδιαία βάση ο ΓΔ υποχώρησε κατά -3,53%, εντός του Ιουνίου χάνει πλέον -1,74% και η φετινή του επίδοση έχει περιοριστεί στο 8,8%.





Σχετικά με τη σημερινή εικόνα, αρχικά επικρατούσε νευρικότητα στις τάξεις των επενδυτών και το πρόσημο άλλαζε λίγο πριν και λίγο αφότου ανακοινώθηκε ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός. Ωστόσο, μετά τις 12:30 το μεσημέρι, οι πωλητές πάτησαν «γκάζι» και δεν σταμάτησαν πουθενά. «Έριξαν» το Χ.Α. κάτω από τις 1.410 μονάδες και συντονίστηκαν με το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών.


Εκεί όπου το πολιτικό «Βατερλό» στη Γαλλία -με την άνοδο της ακροδεξιάς και τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές- έχει παρασύρει στο πέρασμά του μετοχές και ομόλογα, χωρίς να αφήνει περιθώριο αντίδρασης σε κανένα χρηματιστήριο της Γηραιάς Ηπείρου, πέραν του βρετανικού που δεν επηρεάζεται άμεσα από τις ευρωεκλογές. Ξεπερνούν το -2,8% οι απώλειες του γαλλικού δείκτη CAC 40, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά -3%.





Πίσω στην εγχώρια χρηματιστηριακή σκηνή, το «κύμα» πωλήσεων ανέβασε αισθητά τον τζίρο, ο οποίος την τελευταία περίοδο δυσκολεύεται να υπερβεί το όριο των 100 εκατ. ευρώ. «Βουτιά» -4% για τις συστημικές τράπεζες, πλην της Εθνικής που σημείωσε μικρότερη πτώση προερχόταν από ένα τριήμερο απωλειών -4,23%. ΔΕΗ, HELLENiQ ENERGY, Motor Oil, Metlen και Ελλάκτωρ ήταν μεταξύ των μεγάλων χαμένων, όσον αφορά τα blue chips.






Η Eurobank στο επίκεντρο


Οι επενδυτές εστίασαν σήμερα στην Eurobank μετά την αναβάθμιση της τράπεζας από τη Moody’s, σε Ba1 από Ba2 προηγουμένως. Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων της Eurobank σε Baa2 από Baa3, ενώ άλλαξε τις προοπτικές (outlook) σε σταθερές από θετικές. Παράλληλα, αύξησε την ανώτερη αξιολόγηση μη εξασφαλισμένου χρέους σε Baa2 από Ba1. Το upgrade της Eurobank αποτελεί οιωνό θετικών εξελίξεων τόσο για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, όσο και ευρύτερα για την ελληνική οικονομία.








Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,137 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύθηκε σήμερα η Prodea Investments. Παράλληλα, οι μετοχές της Doppler ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με αναλογία 0,1334 νέες για κάθε μία παλιά μετοχή, με τιμή διάθεσης 0,35 ευρώ. Για σήμερα ήταν επίσης προγραμματισμένες οι γενικές συνελεύσεις της Trade Estates, της Intercontinental International και της Interlife.


Έρμαιο των πωλητών ευρωαγορές

Σε πτωτικό τέμπο διατηρούνται για ακόμη μία μέρα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, παρά το ανοδικό τους ξεκίνημα. Μάλιστα, οι πωλητές γίνονται όλο και πιο επιθετικοί όσο περνάει η ώρα, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να οδεύει προς την ολοκλήρωση μίας εκ των χειρότερων εβδομάδων εντός του 2024. Μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν ο CAC 40 στη Γαλλία και ο FTSE MIB στην Ιταλία, που «βυθίζονται» περίπου -3%. Άνω του -1% η πτώση για τον γερμανικό DAX και τον ισπανικό IBEX 35.







Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei στην Ιαπωνία να λαμβάνει ώθηση από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας (BOJ) να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Από την άλλη, πιέσεις δέχονται οι μετοχές σε Πεκίνο και Χονγκ Κονγκ με φόντο τους δασμούς που αποφάσισε να επιβάλλει η ΕΕ στους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr









Ειδήσεις σήμερα:





Ανασχηματισμός: Οι 7 1 υφυπουργοί που εισέρχονται για πρώτη φορά στο κυβερνητικό σχήμα





Euro: Τρεις κούπες για Γερμανία και Ισπανία – Η χρυσή βίβλος των νικητών





Έρευνα Opinion Poll: Η ακρίβεια έπαιξε ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα – Να πάρει μέτρα η κυβέρνηση λέει το 40%







Related posts

ΑΑΔΕ-myProperty: Ετσι θα γίνονται οι fast track μεταβιβάσεις ακινήτων – Πότε ξεκινούν

admin

Bitcoin: Πτώση σχεδόν 8% λόγω της νέας μετάλλαξης της Μποτσουάνας

admin

EΤΑΔ: Εκκίνηση από τα 55 εκατ. για την πώληση του ακινήτου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

admin

«Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»: Χιλιάδες οι αιτήσεις για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια πτώση και επιλεκτικές κινήσεις στο ταμπλό

admin

Πλειστηριασμοί: Το φιλέτο της Βουλιαγμένης, τα νυφικά και ένα βαπόρι με μεγάλη ιστορία (pics)

admin

Βαριά τα πρώτα πρόστιμα που έπεσαν για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

admin

OΠΕΚΑ: Την Παρασκευή η καταβολή επιδομάτων σε 1.331.668 ωφελούμενους

admin

ΔΝΤ: Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης πρέπει να συνεχισθούν

admin