Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία – δημοτικές εκλογές: Έκλεισαν οι κάλπες – Καταγγελίες για παρατυπίες από την αντιπολίτευση

Οι κάλπες των δημοτικών εκλογών στην Σερβία έκλεισαν στις 8:00 η ώρα το βράδυ και άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων. Εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση διεξήχθησαν σε 68 πόλεις της Σερβίας. Στο Βελιγράδι ήταν επαναληπτικές οι εκλογές αφού στις προηγούμενες, τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν εξελέγη δήμαρχος ενώ είχαν καταγγελθεί και παρατυπίες από την αντιπολίτευση και ξένους παρατηρητές.

Σοβαρές παρατυπίες κατέγραψε η αντιπολίτευση και κατά την σημερινή εκλογική διαδικασία. Όπως αναφέρεται, διαπιστώθηκε σε πολλούς δήμους η μεταφορά ψηφοφόρων από άλλους δήμους όπου δεν γίνονται εκλογές, όπως και πολλές περιπτώσεις χρηματισμού ψηφοφόρων από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα. Επεισόδια είχαμε στο Βελιγράδι και το Νόβισαβτ όπου ακτιβιστές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να αποτρέψουν την λειτουργία τηλεφωνικών κέντρων του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων IPSOS, μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες στο Βελιγράδι είχε ψηφίσει το 42% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ποσοστό μειωμένο κατά 12 μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023 όταν η προσέλευση στις κάλπες, την ίδια ώρα, είχε κυμανθεί στο 54%. Τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) προετοιμάζονται να πανηγυρίσουν. Στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος έφτασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο συνδυασμός του οποίου ηγείται το κόμμα του και φέρει το όνομά του, θα πετύχει “πειστική νίκη”.

Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στις σημερινές εκλογές υποστηρίζοντας ότι δεν πληρούνται οι δημοκρατικές συνθήκες για τη διεξαγωγή τους.

-

Related posts

Guardian: Η “απάτη του αιώνα” με τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων

admin

ΗΠΑ: Έκκληση από το Πεντάγωνο για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

admin

Ρωσία: Ο Σεργκέι Σοϊγκού επιθεώρησε στρατιωτικές δυνάμεις στην Αρκτική

admin

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας ζητά μέτρα κατά της καύσης του Κορανίου

admin

Τζο Μπάιντεν: Σκοπεύει να δει σήμερα τον κυβερνήτη της Φλόριντας – Εκπρόσωπος του Ρον ΝτεΣάντις αρνείται πως προγραμματίζεται συνάντηση

admin

Βρετανία – Υεμένη: Βρετανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε δύο drones των Χούθι

admin

Ισραήλ – Λίβανος: Ανταπόδοση πυρών από τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στη συνοριακή γραμμή

admin

Η διάλυση της UNRWA θα θυσίαζε “μια ολόκληρη γενιά παιδιών”, προειδοποιεί ο επικεφαλής της

admin

Κύπρος: Δέσμευση της Βηρυτού για εντατικοποίηση των προσπαθειών για το μεταναστευτικό

admin