Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σήμα του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι θα έρθουν και άλλες αυξήσεις των επιτοκίων

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Kazuo Ueda επιβεβαίωσε σήμερα την αποφασιστικότητα του να αυξήσει τα επιτόκια αν ο πληθωρισμός παραμένει σε τροχιά για να επανέλθει στον στόχο του 2%, στέλνοντας σήμα στις αγορές ότι η πρόσφατα μεταβλητότητα δεν θα εκτροχιάσει το μακροπρόθεσμο σχέδιο της τράπεζας για αυξήσεις των επιτοκίων. 

Ο Ueda σημείωσε ότι η τεράστια μεταβλητότητα στις αγορές στις αρχές του Αυγούστου πυροδοτήθηκε από τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ, μετά τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν εκεί.  Την ίδια στιγμή, η αύξηση των επιτοκίων που έκανε η Τράπεζα της Ιαπωνίας τον Ιούλιο, οδήγησε σε απότομη αναστροφή της “μονόπλευρης πτώσης του γεν”.

“Οι αγορές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό παραμένουν ασταθείς και έτσι θα μείνουμε σε επιφυλακή για τις εξελίξεις στις αγορές”, ανέφερε ο Ueda μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας όπου είχε κληθεί για να εξηγήσει την απόφαση της τράπεζας τον Ιούλιο για την αύξηση των επιτοκίων.  

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι παρά τη μεταβλητότητα στις αγορές, “δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη βασική στάση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να προσαρμόσει τον βαθμό της νομισματικής χαλάρωσης αν διαπιστώσει ότι οι οικονομικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στις τιμές επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της”.

Οι δηλώσεις του δείχνουν ότι η τράπεζα σχεδιάζει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο για σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων από τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα που είναι σήμερα. 

“Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στην Ιαπωνία είναι πολύ χαμηλά. Αν η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση θα αυξηθούν σε επίπεδα που θεωρούνται ουδέτερα”, ανέφερε ο διοικητής. 

Επισήμανε πάντως ότι υπάρχει ακόμα “μεγάλη αβεβαιότητα για το επίπεδα που θα φτάσουν τελικά τα επιτόκια”. 

Το γεν ενισχύεται έναντι του δολαρίου στον απόηχο των δηλώσεων του. 

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερμάτισε τα αρνητικά επιτόκια τον Μάρτιο και αύξησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο της στο 0,25% τον Ιούλιο, με τον διοικητή της να αναφέρει τότε ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν αν ο πληθωρισμός παραμένει σε τροχιά για να φτάσει το 2% όπως εκτιμά το Δ.Σ. της τράπεζας. 

Ο Ueda σημείωσε πάντως ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις στο γεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μέσες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό της τράπεζας και σε μια τέτοια περίπτωση το Δ.Σ. θα αξιολογήσει αν χρειάζεται κάποια αλλαγή στην πολιτική της τράπεζας. 

Οι περισσότεροι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περιμένουν η τράπεζα να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια της φέτος, με την πλειοψηφία να περιμένει η αύξηση να γίνει τον Δεκέμβριο αντί για τον Οκτώβριο. 

Related posts

NYT: Σύμμαχοι του Μπάιντεν συζητούν πώς να τον κάνουν να αποσυρθεί από την κούρσα

admin

Η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι πήρε τον “απόλυτο έλεγχο” της Αβντιίβκα στην ανατ. Ουκρανία

admin

Ουκρανία: Ο ΟΗΕ καταδικάζει την “ειδεχθή” ρωσική πυραυλική επίθεση στο Τσερνίχιβ

admin

Νετανιάχου: H Παλαιστινιακή Αρχή όπως είναι σήμερα δεν θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της Γάζας – Τι είπε για τους ομήρους

admin

Μεσανατολικό: “Η ιστορία θα μας κρίνει όλους”, το μήνυμα του Γκουτέρες

admin

ΗΠΑ: Αποκολλήθηκε τροχός από Boeing 757 καθώς τροχοδρομούσε για να απογειωθεί

admin

Λιβύη: Η κεντρική τράπεζα ανέστειλε τη λειτουργία της μετά την απαγωγή αξιωματούχου της

admin

Μεξικό: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε συγκρούσεις συμμοριών με την εθνική φρουρά

admin

Τυνησία: Διαδηλώσεις κατά του προέδρου Σάγιεντ στην Τύνιδα

admin