Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικά αντίποινα: Στο στόχαστρο οι ουκρανικές ενεργειακές υποδομές και αποθήκες με δυτικά όπλα

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:10. 

Tο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η επίθεση με όπλα υψηλής ακριβείας που εξαπέλυσαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είχε σαν στόχο τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας που λειτουργούν για το στρατιωτικό βιομηχανικό της συγκρότημα αλλά και αποθήκες με δυτικά όπλα, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Πρoσθέτει δε στην ανακοίνωσή του ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτέλεσε αντίποινα για τα ουκρανικά πλήγματα κατά των ρωσικών ενεργειακών υποδομών της προηγούμενης εβδομάδας και ότι όλοι οι στόχοι του ρωσικού στρατού επετεύχθησαν.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται στην επίθεση  με περίπου 100 πυραύλους και drones εναντίον ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια της νύκτας και την οποία είχαν ανακοινώσει από νωρίς το πρωί οι Ουκρανοί. Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, “ο εχθρός εκτόξευσε 53 πυραύλους διάφορων τύπων και 47 επιθετικά drones”, εκ των οποίων η ουκρανική πλευρά κατόρθωσε να καταρρίψει 35 πυραύλους και 46 drones.

Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γκερμάν Γκαλουστσένκο διευκρίνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχοθέτησαν υποδομές σε πέντε επαρχίες: το Ντονέτσκ, το Ντνιπροπετρόφσκ, το Κιρόβογκραντ, το Ιβάνο- Φρανκίφσκ και τη Ζαπορίζια.Το υπουργείο προειδοποίησε ότι είναι πιθανόν να επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα το βράδυ.

Στη διάρκεια της επίθεσης επλήγησαν θερμοηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, διευκρίνισε στο Telegram η DTEK, η διαχειρίστρια του δικτύου, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. “Ήταν μια ακόμη εξαιρετικά δύσκολη νύκτα για τον τομέα της ενέργειας στην Ουκρανία”, πρόσθεσε η εταιρεία. “Ο εχθρός έπληξε δύο από τα θερμοηλεκτρικά μας εργοστάσια. Εξοπλισμοί υπέστησαν σοβαρές ζημιές”.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε ότι η Μόσχα προσπαθεί “να εκμεταλλευθεί” την έλλειψη “αποφασιστικότητας” των βασικών, δυτικών συμμάχων της χώρας του και επανέλαβε το αίτημά του να δοθούν στο Κίεβο περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

“Βασικός στόχος της Ρωσίας είναι να κανονικοποιήσει τον φόβο, να εκμεταλλευθεί την έλλειψη επαρκούς αντιαεροπορικής άμυνας και αποφασιστικότητας από τους εταίρους της Ουκρανίας”, έγραψε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Πρόκειται για μια δοκιμασία της ανθρωπιάς και της αποφασιστικότητας του ελεύθερου κόσμου”, τόνισε ο Ζελένσκι. “Είτε θα ενωθούμε απέναντι στο τεστ αυτό, είτε ο κόσμος θα βυθιστεί (…) σε ακόμη μεγαλύτερο χάος”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα μεγάλη επίθεση από αέρος κατά την Ουκρανίας σημειώνεται μόλις μια μέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ενέκρινε τη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους, μετά από αίτημα του Κιέβου,  εν μέσω των ρωσικών επιθέσεων στο Χάρκοβο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Πράγα, ο Άντ. Μπλίνκεν είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το ουκρανικό αίτημα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα κάνουν αποτελεσματικά βήματα σε ό,τι αφορά τη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία ενώ πρόσθεσε ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, τον Ιούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να έρθει η Ουκρανία εγγύτερα στη Συμμαχία.

Διαβάστε ακόμη:

Related posts

Ντ. Τραμπ: “Όσοι περισσότεροι, τόσο καλύτερα” οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

admin

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου θα προχωρήσει με την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

admin

Εννέα νεκροί και 75 τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο του ΟΗΕ στη Χαν Γιουνίς

admin

ΗΠΑ: Δικαστήριο έκρινε ότι ο Τραμπ μπορεί να κοινοποιήσει “μη ευαίσθητες” πληροφορίες που θα χρησιμοποιηθούν στη δίκη του

admin

Σίνζο Αμπε: Ένας χρόνος από τη δολοφονία που άλλαξε την Ιαπωνία

admin

Γαλλία: 40.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν απόψε σε όλη τη χώρα

admin

Στην Οδησσό η Αναλένα Μπέρμποκ στην δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής

admin

Ηγέτες της ΕΕ χαιρετίζουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία

admin

Μ. Μίλι: Οι Ουκρανοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

admin