Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο συνθέτης Ντμίτρι Κουρλιάντσκι αρνήθηκε το θεατρικό βραβείο “Χρυσή Μάσκα”

Ο συνθέτης Ντμίτρι Κουρλιάντσκι, ο οποίος βραβεύθηκε στη Ρωσία με το θεατρικό βραβείο “Χρυσή Μάσκα” για τη μουσική του στη θεατρική παράσταση “Κατερίνα Ισμαήλοβα”, αρνήθηκε το βραβείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διώξεις που γίνονται στη χώρα του και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την απόφασή του αυτή κοινοποίησε χθες με ανάρτησή του στο Facebook.

O συνθέτης διευκρίνισε ότι ολοκλήρωσε το έργο του για την παράσταση, κάτι το οποίο επισήμαναν οι κριτές του βραβείου, ένα μήνα πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. “Έτσι λοιπόν η ‘ειδησούλα’ αυτή είναι από μια άλλη, για πάντα χαμένη ζωή”, έγραψε ο Κουρλιάντσκι.

Ωστόσο όπως είπε ο ίδιος, δεν μπορεί να δεχθεί το βραβείο που του δίδεται σε συνθήκες υπό τις οποίες η Ρωσία “συνεχίζει τον καταστροφικό κατακτητικό πόλεμο στην Ουκρανία και καταστρέφει τους διαφωνούντες στο εσωτερικό”.

Το ίδιο το βραβείο, ο συνθέτης το χαρακτήρισε “γκριμάτσα ενός συστήματος που καταστρέφει το θέατρο και εν συνεχεία τις ανθρώπινες ζωές”, αναφέροντας ως παράδειγμα τη δίκη της σκηνοθέτιδας Γκεβγκένια Μπέρκοβιτς και της θεατρικής συγγραφέως Σβειατλάνα Πετριτσούκ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Κουρλιάντσκι, υπάρχουν ακόμη “πολλοί θαυμάσιοι άνθρωποι στη θεατρική κοινότητα της Ρωσίας που είναι κυριολεκτικά στον τοίχο”, αλλά συνεχίζουν να “υπηρετούν την αλήθεια και την τιμή”. “Το καθεστώς θα πέσει, αλλά αυτοί θα παραμείνουν. Δύναμη σε όλους μας. Κρίση στους εγκληματίες πολέμου. Και ελευθερία για τους πολιτικούς κρατούμενους”, καταλήγει ο Κουρλιάντσκι.

Οι νικητές του 30ού εθνικού θεατρικού βραβείου “Χρυσή Μάσκα” ανακοινώθηκαν στις 24 Ιουνίου στο θέατρο Γιεβγκένι Βαχτάνγκοφ..

Το ανεξάρτητο αυτό κατά το παρελθόν θεατρικό βραβείο “Χρυσή Μάσκα”, από το 2023 πέρασε υπό τον έλεγχο του υπουργείου Πολιτισμού.

Από φέτος, επικεφαλής της επιτροπής του βραβείου είναι ο Βλαντίμιρ Μάσκοφ, πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Θεάτρου, ο οποίος υποστήριξε δημοσίως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έγινε ο πληρεξούσιος του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Κουρλιάντσκι ζει και εργάζεται από το 2022 στη Γαλλία.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Dimon: “Ανησυχητικό” το παγκόσμιο τοπίο – Απειλές ο πληθωρισμός, οι πόλεμοι και η πολιτική της Fed

admin

Πακιστάν: Ο Ιμράν Xαν λέει ότι οι στρατηγοί θέλουν να τον εμποδίσουν να κερδίσει τις εκλογές

admin

Πολωνία: Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως ο στρατός δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση για πύραυλο που κατευθυνόταν ενδεχομένως προς τη χώρα

admin

ΟΗΕ: Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων ζητεί “να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα”

admin

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει πως αποκρούστηκαν επιθέσεις της Ουκρανίας σε Νοβοροσίσκ και Κριμαία

admin

ΗΠΑ: Ο Μάικλ Κόεν καταθέτει στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στο Μανχάταν

admin

Είναι αναπόφευκτος ένας γενικευμένος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ;

admin

Ρωσία: Έχουν τοποθετηθεί 110 μνημεία του Στάλιν και ο αριθμός τους αυξάνεται

admin

Φινλανδία: Η κυβέρνηση θα παρατείνει το κλείσιμο των συνόρων με τη Ρωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα Iltalehti

admin