Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η κράτηση της Ρωσοαμερικανίδας δημοσιογράφου Αλσού Κουρμάσεβα παρατάθηκε έως τις 5 Αυγούστου

Η προσωρινή κράτηση της Ρωσοαμερικανίδας δημοσιογράφου Αλσού Κουρμάσεβα παρατάθηκε σήμερα έως τις 5 Αυγούστου από δικαστήριο της ρωσικής πόλης Καζάν, όπου κρατείται, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος.

Η 47χρονη δημοσιογράφος του Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) συνελήφθη στη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2023 διότι δεν είχε εγγραφεί ως “ξένος πράκτορας”, ένας χαρακτηρισμός που επιβάλλει βαρείς διοικητικούς περιορισμούς περιορισμούς σε πρόσωπα ή οντότητες.

Σύμφωνα με αυτό το μέσο ενημέρωσης, κατηγορείται επίσης για διασπορά “ψευδών πληροφοριών” για τον ρωσικό στρατό, κάτι που επισείει ποινή κάθειρξης 15 ετών, κατηγορίες που χαρακτηρίζονται “αβάσιμες” από το RFE/RL.

Σήμερα, η προσωρινή της κράτηση “παρατάθηκε έως τις 5 Αυγούστου” σε “κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση”, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρούμια Μουμπαρακζάνοβα, η εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Καζάν, πρωτεύουσα της ρωσικής δημοκρατίας του Τατάρσταν.

Η Κουρμάσεβα “κρατείται για την ασυμβίβαστη δέσμευσή της να λέει την αλήθεια στον ρωσικό λαό, χωρίς να έχει σημασία εάν αυτή η αλήθεια φέρνει σε δύσκολη θέση το Κρεμλίνο”, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντάνιελ Κάνιγκαν, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του δικαστηρίου. “Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα”, τόνισε.

“Συνεχίζουμε να ζητούμε από τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερους τους δημοσιογράφους και τους κρατούμενους συνειδήσεως που έχουν φυλακιστεί και κρατούνται αδικαιολόγητα στη Ρωσία”, πρόσθεσε ο Κάνιγκαν.

Η δημοσιογράφος, που πριν από τη σύλληψή της διέμενε στην Πράγα με τον σύζυγο και τις δύο έφηβες κόρες τους, είχε μεταβεί στη Ρωσία για να επισκεφθεί την άρρωστη μητέρα της στις 20 Μαΐου 2023 αλλά δεν κατάφερε να επιστρέψει, καθώς το αμερικανικό και το ρωσικό της διαβατήριο κατασχέθηκαν.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η κατηγορία περί διασποράς “ψευδών πληροφοριών” σε βάρος της συνδέεται με τη συμμετοχή της στην έκδοση ενός βιβλίου με μαρτυρίες Ρώσων που είναι αντίθετοι στην επίθεση στην Ουκρανία.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η κράτηση της Αλσού Κουρμάσεβα σηματοδοτεί ένα νέο επίπεδο στη ρωσική εκστρατεία κατά των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, που έχει ενταθεί μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί επίσης τη Μόσχα ότι προχωρά σε αδικαιολόγητες συλλήψεις Αμερικανών πολιτών για να μπορέσει να τους ανταλλάξει με Ρώσους κρατουμένους στη Δύση.

Η Αλσού Κουρμάσεβα, που εντάχθηκε στο δυναμικό του RFE/RL το 1998, εργάζεται για την υπηρεσία στην ταταρική γλώσσα και τη γλώσσα μπασκίρ, καλύπτοντας τις εθνικές μειονότητες που κατοικούν στη Ρωσία κυρίως στο Ταταρστάν και το Μπασκορτοστάν, στην περιφέρεια Βόλγα-Ουραλίων.

Related posts

Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων έτοιμοι να επισημοποιήσουν την έρευνα σε βάρος Τζο Μπάιντεν

admin

Το Ισραήλ υπερασπίζεται τον τρόπο που διαχειρίζεται την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

admin

Institute of Travel & Tourism 2024: Στην Ελλάδα και την Χαλκιδική το κορυφαίο βρετανικό τουριστικό συνέδριο

admin

ΗΠΑ: Απροδόκητα μεγάλη μείωση των προσλήψεων τον Ιούνιο

admin

Βόρεια Μακεδονία: Η κυβέρνηση έδωσε το “πράσινο φως” για την τροποποίηση του Συντάγματος

admin

Δύο νεκροί και δέκα τραυματίες στην ανατολική Ουκρανία από ρωσικούς βομβαρδισμούς

admin

Με επιθετική ρητορική απαντά η Ρωσία στη Γερμανία για τη σύλληψη δύο Γερμανο-Ρώσων, φερόμενων ως κατασκόπων της

admin

ΔΝΤ: “Πολύ σοβαρές επιπτώσεις” για την παγκόσμια οικονομία από μια πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ

admin

ΗΠΑ: Αναθεωρήθηκε χαμηλότερα η ανάπτυξη του β’ τριμήνου

admin