Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πότε σχεδιάζει ο Τσίπρας να βγει από τα παρασκήνια

Κυκλοφορεί, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, στα συριζαϊκά πηγαδάκια μια παρομοίωση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κώστα Καραμανλή. Οτι μετατρέπεται, ας πούμε, ο πρώτος σε σιωπηλό πανταχού παρόντα. Εγώ, πάντως, από την πλευρά του τέως πρωθυπουργού άλλο κλίμα εισπράττω. Ο Τσίπρας σχεδιάζει στο μέλλον να μιλήσει, όταν θέλει να μιλήσει και θα μιλήσει για όλα, απολογιστικά και ξεκάθαρα. Αυτό που δεν πρόκειται να κάνει – λένε συνομιλητές του – είναι να ανακατευτεί με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση, ούτε σκοπεύει να επιστρέψει σε αυτό για να κάτσει στην καρέκλα από την οποία παραιτήθηκε, ούτε και να εμφανιστεί δημόσια ως από μηχανής Θεός που θα λύσει τα προβλήματά του. Το περιβάλλον του δεν θέλει να διαψεύσει και την εικόνα που επιχειρούν κάποιοι – λένε – να δημιουργήσουν ότι ελέγχει απολύτως τι λένε και τι κάνουν τα στελέχη που έχουν αναφορά σε αυτόν, κινώντας τα νήματα οργανωμένα και μεθοδικά στο παρασκήνιο. Αυτό, βέβαια – λέω εγώ τώρα – δεν σημαίνει ότι δεν τους μιλάει κιόλας και δεν λέει τη γνώμη του…

Του Κώστα Μητρόπουλου

«Επέτειος» στη Θεσσαλία

Ψίθυροι από τον Κάμπο θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζει εξόρμηση στους θεσσαλικούς νομούς πολύ πριν ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο. Κι επειδή ρώτησα, μαθαίνω ότι αυτό πράγματι ισχύει και δεν θα αργήσει να γίνει.

Για την ακρίβεια τρέχουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνεννοήσεις με φορείς της Θεσσαλίας για τις επιτόπου συσκέψεις, συναντήσεις και ανακοινώσεις που θα πραγματοποιηθούν. Υπάρχει, άλλωστε, συγκεκριμένη αφορμή που είναι η συμπλήρωση ενός έτους από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» και τη σαρωτική καταστροφή που είχε οδηγήσει τότε – θυμίζω – και σε αναβολή της πρωθυπουργικής παρουσίας στα εγκαίνια στη ΔΕΘ.

Στο τρέξιμο τα επιτελεία

Γενικώς από χθες διάφοροι… «κατάσκοποι» της Ηρώδου Αττικού έχουν προσέξει ότι γίνεται ένα συνεχόμενο «μπες-βγες» υπουργών στην πλαϊνή είσοδο του Μαξίμου. Από εκεί κατευθύνονται στο πρωθυπουργικό γραφείο για συνεννοήσεις ενόψει των εγκαινίων της Εκθεσης. Τελευταίος εθεάθη χθες το απόγευμα ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Η ακρίβεια βλέπετε… Λίγα μέτρα παραπέρα, άλλωστε, στο οικονομικό επιτελείο έχουν τις δικές τους κλειστές συσκέψεις όπου γράφουν και σβήνουν τις λίστες με τις τελικές προτάσεις τους που πρέπει να δώσουν άμεσα στον Πρωθυπουργό.

Εγκαίνια με αντικαγκελάριο

Και μιας και την ανέφερα να σας πω ότι είναι στην τελική ευθεία το στήσιμο της φετινής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, που φέτος θα έχει ως τιµώµενη χώρα τη Γερμανία. Τι σημαίνει αυτό; Οτι στην πόλη έχει ήδη οργανωθεί η παρουσία 123 γερμανικών επιχειρήσεων και περίπου 150 εκδηλώσεων στο περίπτερο της Γερµανίας, που θα φέρει το σύνθηµα «Hallo, Ελλάδα», με τις συμμετοχές να επικεντρώνονται ιδιαίτερα στους τομείς των logistics, της καινοτομίας, της αγροδιατροφής, της υγείας, της ενέργειας, εκεί όπου υπάρχει ενδιαφέρον και για ακόμη περισσότερες συνεργασίες και επενδύσεις. Οσο για τα εγκαίνια, εκεί θα παραστεί ο επικεφαλής του κόµµατος των Γερμανών Πρασίνων, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονοµικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίµατος, Ρόµπερτ Χάµπεκ, που θα κόψει την κορδέλα και θα μιλήσει στο Βελλίδειο μαζί με τον Μητσοτάκη.

Κιθαρίστας ή ντράμερ;

Η ΔΕΘ πάει πακέτο βέβαια με τα συλλαλητήρια, αφού τα σωματεία έχουν ήδη οργανώσει κι αυτά τη παρουσία τους τη μέρα των εγκαινίων της. Υπήρξε όμως και μια πρόταση που, ομολογώ, ήταν κάπως πρωτότυπη στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Που είναι, θυμίζω, ο Χάρης Δούκας. Πρότεινε, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ, να πραγματοποιήσουν όλοι οι δήμοι ένα «συμβολικό κλείσιμο» την παραμονή των εγκαινίων της ΔΕΘ, την ερχόμενη Παρασκευή. Και να συμμετέχουν οι δήμαρχοι στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται ανήμερα. «Θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως κι είναι μια καλή ευκαιρία να πάμε σε μια συμβολική διαμαρτυρία ως αιρετοί, πριν αποφασίσουμε μια τυχόν κλιμάκωση» είπε χαρακτηριστικά. Η πρόταση απερρίφθη, προφανώς, από τη «γαλάζια» πλειοψηφία αλλά καταλαβαίνω ότι αυτό σημαίνει ότι θα τον δούμε στα μπλόκα στη ΧΑΝΘ. Διερωτώμαι αν θα επικρατεί εκεί ο ρόλος του δημάρχου ή του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γιατί πιο πολύ προς το δεύτερο μου κάνει.

Related posts

Εριξε το γάντι στους δελφίνους ο Ανδρουλάκης

admin

Περιμένοντας τον Ερντογάν με θετική ατζέντα

admin

Οι φρεγάτες αναθερμαίνουν τις σχέσεις της Αθήνας με το Παρίσι

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Πίσω από τις κάμερες

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί παύθηκε η λειτουργία του Προξενείου της Ελλάδος στη Μόσχα;

admin

Ο «διάλογος» με «ΤΑ ΝΕΑ» και τα βιβλία των διακοπών

admin

Τα Χιούι φεύγουν, τα Μπλάκχοκ έρχονται

admin

Καμπάνια με συνταγή εθνικών εκλογών

admin