Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόρισμα – πρόκληση κλείνει την έρευνα για τις υποκλοπές 

Με ένα πόρισμα 300 σελίδων που, όπως εμφατικά επισημαίνουν πρόσωπα που γνωρίζουν όλες τις πτυχές της δικογραφίας, «προκαλεί περισσότερα ερωτήματα από αυτά που επιχειρήθηκαν να απαντηθούν στα δύο χρόνια της δικαστικής διαδρομής για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων», έπεσαν χθες οι «τίτλοι τέλους», χωρίς καν τα θύματα των υποκλοπών να γνωρίζουν στο τέλος της έρευνας γιατί είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Με όχημα την αρχειοθέτηση της έρευνας, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πλέον απεγκλωβίζονται από μια υπόθεση που τους έφερνε σε θέση απολογούμενου από το καλοκαίρι του 2022 και προκαλούσε τριβές και ενστάσεις που δεν περιορίζονταν εντός των συνόρων. Στο εσωτερικό πεδίο, ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν το μέτωπο θα κλείσει, καθώς η αντιπολίτευση θέτει ευθέως ζήτημα συγκάλυψης της υπόθεσης, που πέραν των ποινικών της διαστάσεων αγγίζει τον πυρήνα του κράτους δικαίου και ακουμπά συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα.

Οσον αφορά τους «στόχους», οι οποίοι είχαν τεθεί μάλιστα υπό διπλή παρακολούθηση, και μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator και μέσω εισαγγελικής διάταξης της ΕΥΠ για άρση απορρήτου των επικοινωνιών τους, ορισμένοι εξ αυτών μελετούν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν τον δικαστικό τους αγώνα με το βλέμμα στραμμένο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου. Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ), άλλωστε, έχει ήδη προσφύγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αιτούμενος την εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που τον έχει ήδη δικαιώσει, αλλά ακόμα δεν έχει πληροφορηθεί γιατί ήταν στόχος παρακολούθησης από την ΕΥΠ.

Στο εδώλιο για πλημμέλημα οι εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιρειών

Τρία συμπεράσματα προκύπτουν με βάση την επίσημη ενημέρωση της Εισαγγελίας:

*Από την έρευνα της Δικαιοσύνης που υπήρξε, κατά την ανακοίνωση, εξαντλητική, δεν προέκυψε ουδεμία σύνδεση της ΕΥΠ ή άλλης κρατικής υπηρεσίας (ΕΛ.ΑΣ. ή Αντιτρομοκρατική) με το κακόβουλο λογισμικό Pretador και τις καταγγελλόμενες παράνομες παρακολουθήσεις, πολιτικών, κρατικών λειτουργών, δημοσιογράφων και λοιπών.

*Η υπόθεση ως προς την ΕΥΠ, άλλες κρατικές υπηρεσίες και φυσικά πρόσωπα που διετέλεσαν σε νευραλγικές θέσεις ως προς την ΕΥΠ αρχειοθετείται τόσο από τον αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση που υπέβαλε πόρισμα 300 σελίδων, όσο και από την ίδια την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη που συμφώνησε με το πόρισμα του συναδέλφου της.

*Για τις διατάξεις περί άρσης απορρήτου επικοινωνιών που εκδόθηκαν από την πρώην εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νόμιμη διαδικασία.

Και τελικά από όλη την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έμεινε μόνο ένα πλημμέλημα για παραβίαση απορρήτου επικοινωνιών, για το οποίο θα καθίσουν στο εδώλιο ιδιώτες επιχειρηματίες, οι οποίοι θα κριθούν – πιθανότατα μέσα στο επόμενο δικαστικό έτος – για την αξιόποινη πράξη που τους αποδίδεται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, παραπέμπονται σε δίκη για πλημμέλημα, λόγω της εφαρμογής του επιεικέστερου νόμου που είχε ψηφιστεί το 2019 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα πρόσωπα, εκπρόσωποι εταιρειών, που ενεπλάκησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το κακόβουλο λογισμικό και τα οποία στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου, αρνούμενα από την πλευρά τους οποιαδήποτε ποινική εμπλοκή στην ερευνώμενη υπόθεση.

Πώς η Δικαιοσύνη κατέληξε στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης για την ΕΥΠ

Στη «ζυγαριά» της Εισαγγελίας του Ανώτατου Δικαστηρίου μπήκαν οι καταθέσεις που έδωσαν όλοι οι εγκαλούντες – αναφέροντες μάρτυρες, και δη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, διοικητές και υποδιοικητές και λοιπά μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) την τελευταία 10ετία, μέλη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, της Διεύθυνσης Οικονομικών Αρχηγείου κ.λπ. τα τελευταία χρόνια, καθώς και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – συνολικά, περισσότεροι από σαράντα μάρτυρες.

Αξιολογήθηκαν τα πορίσματα από τρεις ανεξάρτητες Αρχές, την ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), την ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) και την ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας), οι οποίες διεξήγαγαν έρευνες αλλά και επιτόπιους ελέγχους σε δημόσιους φορείς, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛ.ΑΣ.), Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθώς και σε εταιρείες, και κατέθεσαν τις εκθέσεις και τα πορίσματά τους.

Παράλληλα, η εισαγγελική Αρχή έλαβε υπόψη τις απαντήσεις σε δύο αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις δικαστικές Αρχές των ΗΠΑ και της Ελβετίας. Στο εισαγγελικό πόρισμα επισημαίνεται ότι ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαστικής Πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε στα αρχεία της ΕΥΠ από δύο πραγματογνώμονες, παρουσία του Αχιλλέα Ζήση.

Related posts

Αδιανόητη δήλωση από Κυρανάκη για το μπάζωμα στα Τέμπη – Έπρεπε να γίνουν εργασίες για να…

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για νέο «μπλόκο» στον Κασιδιάρη

admin

Φαρμακονήσι: Γιατί κλιμακώνει η Τουρκία τις προκλήσεις – Τι επιδιώκει

admin

Δύο πρόσωπα και δύο μοντέλα διεύρυνσης για τον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Οι γιατροί διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις, ενώ ο Μητσοτάκης πανηγυρίζει για την ανακαίνιση του Τζανείου

admin

«Να μιλάμε ο ένας στον άλλον και όχι σε άλλους για εμάς»

admin

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου μετά τις δηλώσεις Μπέου για Κασσελάκη

admin

Απών ο Τσίπρας από τις προγραμματικές δηλώσεις

admin

ΥΠΕΡ ΜΑΝΙΑΤΗ

admin