Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Λαπίντ καλεί τον Νετανιάχου να αποδεχθεί την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξετάσει προσεκτικά την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα βάσει της οποίας η Χαμάς θα απελευθερώσει ομήρους και πρόσφερε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι ακροδεξιοί εταίροι του συνασπισμού.

“Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοήσει την σημαντική ομιλία του προέδρου Μπάιντεν. Στο τραπέζι υπάρχει μία συμφωνία και πρέπει να επιτευχθεί”, γράφει ο Γιαΐρ Λαπίντ σε ανάρτησή του στο Χ.

ממשלת ישראל לא יכולה להתעלם מנאומו המשמעותי של הנשיא ביידן. יש עסקה על השולחן וצריך לעשות אותה.





מזכיר לנתניהו שיש לו מאתנו רשת בטחון לעסקת חטופים אם בן גביר וסמוטריץ׳ יעזבו את הממשלה.

— יאיר לפיד – Yair Lapid (@yairlapid) June 1, 2024




“Υπενθυμίζω στον Νετανιάχου ότι διαθέτει ένα δίκτυ ασφαλείας από εμάς για την απελε Συνάντηση εκπροσώπων των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ αύριο στο Κάιρο με θέμα το άνοιγμα του περάσματος της Ράφαυθέρωση των ομήρων, αν ο (Ιταμάρ) Μπεν Γκβιρ και ο (Μπεζαλέλ) Σμότριχ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση”.

Το ειρηνευτικό σχέδιο τριών φάσεων για τη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το νέο ισραηλινό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, προτρέποντας τη Χαμάς να το αποδεχθεί και τονίζοντας ότι “δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί” αυτή η ευκαιρία για μια συμφωνία.

Το Ισραήλ πρότεινε ένα συνολικό σχέδιο τριών φάσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές του θύλακα.

Statement by the Prime Minister’s Office:





The Government of Israel is united in its desire to return the hostages as soon as possible and is working to achieve this goal.

— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) May 31, 2024

Κατά τις έξι εβδομάδες το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματευτούν ώστε να φτάσουμε στη δεύτερη φάση, που θα σηματοδοτήσει τη μόνιμη παύση των εχθροπραξιών. Εάν οι διαπραγματεύσεις κρατήσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί, για όσο συνεχίζονται και οι συνομιλίες.

Στη δεύτερη φάση θα γίνει ανταλλαγή κρατουμένων και θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν, και η τρίτη περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

“Ξέρω ότι ορισμένοι στο Ισραήλ, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης, δεν θα συμφωνήσουν με το σχέδιο”, τόνισε ο Μπάιντεν, προτρέποντας την ισραηλινή ηγεσία να στηρίξει τη συμφωνία, παρά τις πιέσεις που ενδεχομένως θα δεχτεί. “Ζητώ από τους Ισραηλινούς να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφθούν τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή”, είπε, διαβεβαιώνοντας ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να διαπράξει άλλη μια επίθεση σαν αυτήν της 7ης Οκτωβρίου 2023. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος για το Ισραήλ να απομονωθεί περαιτέρω διεθνώς, αν συνεχίσει τον πόλεμο.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα έχει πάντα ό,τι χρειάζεται για να αμύνεται.

Η ισραηλινή πρόταση έχει μεταφερθεί ήδη στο Κατάρ και τη Χαμάς και οι μεσολαβήτριες χώρες, το Κατάρ και η Αίγυπτος, εργάζονται για να εξασφαλίσουν τη διαβεβαίωση ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα ξαναρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, συνέχισε.

“Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος”, πρόσθεσε ο Μπάιντεν, υπενθυμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν βιώσει μια “κόλαση” και “πάρα πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν”.

Η Χαμάς “βλέπει θετικά” τον νέο οδικό χάρτη για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας 

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς χαρακτήρισε “θετικό” τον νέο ισραηλινό οδικό χάρτη για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και χαιρετίστηκε σήμερα από μερίδα της διεθνούς κοινότητας ως “αχτίδα ελπίδας”, έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες καταστροφικού πολέμου.

“Η Χαμάς βλέπει θετικά όσα συμπεριλήφθηκαν (…) στην ομιλία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την ανοικοδόμηση και την ανταλλαγή αιχμαλώτων”, ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα σε ανακοίνωσή του.

“Αχτίδα ελπίδας”

Οι εξελίξεις προκάλεσαν αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να “αδράξουν την ευκαιρία” που παρουσιάζεται, ώστε να υπάρξει “διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή”.

Η πρόταση είναι “ρεαλιστική” και προσφέρει “αληθινή ευκαιρία” για τον τερματισμό του πολέμου και “των δεινών των αμάχων στη Γάζα”, σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόταση “προσφέρει αχτίδα ελπίδας και πιθανή οδό για να αρθεί το αδιέξοδο του πολέμου”, έκρινε από την πλευρά της η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ μέσω X.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν προώθησε χθες τον νέο οδικό χάρτη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με τους ομολόγους του της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

“Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί”, σχολίασε στο Ισραήλ το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων, καλώντας τη λεγόμενη κοινωνία των πολιτών να κινητοποιηθεί και να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να δεχτεί και να εφαρμόσει την πρόταση.

“Μη διαπραγματεύσιμες”

Ο Ισμαήλ Χανίγια τόνισε χθες πως το κίνημά του ενημέρωσε τους μεσολαβητές ότι οι “απαιτήσεις” της Χαμάς, πάνω απ’ όλα το να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και το να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, είναι “μη διαπραγματεύσιμες”.

Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν έγινε καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν φθάσει πλέον να επιχειρούν στο κέντρο της Ράφας, πόλης στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των εχθροπραξιών, και λένε πως κατέλαβαν τον έλεγχο του “Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας”, ζώνης στρατηγικής σημασίας, στα σύνορα του θυλάκου με την Αίγυπτο.

Ο πόλεμος, που διανύει σήμερα τη 239η ημέρα του, ξέσπασε όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Η επίθεση είχε αποτέλεσμα 1.189 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα πιο πρόσφατα επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Και από τους άλλους 252 ανθρώπους που απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, 121 θεωρείται πως κρατούνται ακόμη όμηροι εκεί, πλην όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 36.280 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

“Αποκάλυψη”

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις ισοπέδωσαν ολόκληρες συνοικίες, εξανάγκασαν να εκτοπιστεί το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 2,4 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας και προκάλεσαν μείζονα ανθρωπιστική καταστροφή.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, η οποία την περασμένη Κυριακή μετατράπηκε στο θέατρο βομβαρδισμών σε καταυλισμό εκτοπισμένων οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε 45 ανθρώπους, προκαλώντας παγκόσμιο αποτροπιασμό.

Στο ανθρωπιστικό επίπεδο, οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Ισραήλ επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για την παράλυση στις παραδόσεις βοήθειας μέσω της μεθοριακής διέλευσης στη Ράφα, της μοναδικής σύνδεσης του θυλάκου με την αιγυπτιακή επικράτεια, που παραμένει κλειστή αφότου κατέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της ο ισραηλινός στρατός, την 7η Μαΐου.

Το πέρασμα στη Ράφα είναι απόλυτα κρίσιμο για να εισέρχεται η βοήθεια και αφότου άρχισαν ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στην πόλη η κατάσταση σε ορισμένους τομείς της Λωρίδας της Γάζας παραπέμπει στην “Αποκάλυψη”, τονίζει εκφράζοντας ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία ο ΟΗΕ.

Συνάντηση εκπροσώπων των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ αύριο στο Κάιρο με θέμα το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα

Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει αύριο συνάντηση ανάμεσα σε αμερικανούς, αιγύπτιους και ισραηλινούς αξιωματούχους με θέμα “το πλήρες άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα” προς την Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Qahera News.

Related posts

Τουρκία: Απεβίωσε ο αρχιτέκτονας της εξόδου από την κρίση του 2000-01 Κεμάλ Ντερβίς

admin

Ουκρανία:Ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε δύο διυλιστήρια στη Ρωσία

admin

Η Πορτογαλία είναι έτοιμη να αποκλείσει τους Κινέζους παρόχους δικτύου 5G

admin

Οργή στο κόμμα του Ερντογάν: Η Disney “έκοψε” σειρά που εκθείαζε τον Κεμάλ

admin

Ο Πούτιν δώρισε ένα ελικόπτερο στον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε

admin

Μ. Βέμπερ: Υπέροχα νέα από την Ελλάδα – Μεγάλη νίκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

admin

Νέος Πατριάρχης της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ενθρονίστηκε ένας φιλικά προσκείμενος στο Κρεμλίνο

admin

Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά μετά από επίθεση που εξαπέλυσε με αυτοκίνητο

admin

Ινδία: Μάχη με το χρόνο τα σωστικά συνεργεία για εντοπισμό επιζώντων από κατολίσθηση

admin