Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρώτη θέση έλαβε φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ στον διεθνή διαγωνισμό της Bosch

Την 1η θέση κατέκτησε η φοιτητική ομάδα VROOM του ΑΠΘ, στον διεθνή διαγωνισμό Bosch Future Mobility Challenge (BFMC), που διοργανώθηκε από το Engineering Center της BOSCH, στις 15-19 Μαΐου 2024, στην πόλη Κλούζ-Ναπόκα της Ρουμανίας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η ομάδα VROOM διακρίθηκε για την ανάπτυξη ενός πλήρως αυτόνομου οχήματος κλίμακας 1:10, μέσα στο χρονικό διάστημα έξι μηνών. Ύστερα από μία ιδιαίτερα επιτυχημένη εκτέλεση της τεχνικής διαδρομής σε πίστα, στις εγκαταστάσεις του Bosch Engineering Center που προσομοιάζει με μία πραγματική πόλη, συμπεριλαμβάνοντας φανάρια, πεζούς, κυκλικούς κόμβους, διασταυρώσεις κ.ά, η φοιτητική ομάδα VROOM διακρίθηκε μεταξύ 80 ομάδων από όλο τον κόσμο και έλαβε το πρώτο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού.

Στη διάρκεια του διαγωνισμού, το αυτόνομο όχημα, έπρεπε να αντιληφθεί το περιβάλλον γύρω του και να επεξεργαστεί χρήσιμες πληροφορίες, ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις κατά την πλοήγησή του. Οι ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό μπορούσαν να εξοπλίσουν και να αναβαθμίσουν το όχημά τους ανάλογα με τις ανάγκες τους, έχοντας περιορισμό στο ανώτερο κόστος των υλικών του αμαξιού.

Επιστημονικός υπεύθυνος της 19μελούς φοιτητικής ομάδας είναι ο ερευνητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ Δρ. Εμμανουήλ Τσαρδούλιας. Η ομάδα VROOM υποστηρίζεται από την εργαστηριακή ομάδα Ευφυών Συστημάτων και Τεχνολογίας Λογισμικού (ISSEL) του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Ανδρέα Συμεωνίδη.

«Η διεθνής διάκριση της προπτυχιακής φοιτητικής ομάδας VROOM του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου δεν σηματοδοτεί μόνο το ταλέντο και την τεχνική εξειδίκευσή της, αλλά αντανακλά το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχει το ΑΠΘ και υπογραμμίζει τη διαρκή παρουσία του ιδρύματος σε υψηλές θέσεις διεθνών διαγωνισμών» δήλωσε με αφορμή τη διάκριση, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας.

VROOM: Η ομάδα που ανέπτυξε προγραμματιστικές λύσεις για αυτόνομη οδήγηση

Η ομάδα VROOM ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2020, με αφορμή τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό BFMC, και πήρε το όνομά της από τον ήχο που κάνει το αυτοκίνητο (βρουμ!). Η VROOM αποτελεί προπτυχιακή φοιτητική ομάδα του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ και συνεργάζεται στενά με την εργαστηριακή ομάδα ISSEL (Intelligent Systems and Software Engineering Labgroup) του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ.

Στόχος της ομάδας είναι η ανάπτυξη λύσεων αυτόνομης οδήγησης σε οχήματα κλίμακας 1:10. Η VROOM στεγάζεται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου έχει κατασκευάσει μια ειδική πίστα για τις απαραίτητες δοκιμές του οχήματος και έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για προσομοίωση των υποδομών μιας έξυπνης πόλης υπό κλίμακα, όπως έξυπνα φανάρια, σύστημα GPS και επικοινωνία με άλλα αυτόνομα οχήματα εν κινήσει.

Η VROOM, μετά τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό για τρία συναπτά έτη, το 2021, το 2022 και το 2023, όπου και κατάφερε να κατακτήσει την 3η, 2η και 8η θέση αντίστοιχα, συμμετείχε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στη διοργάνωση (11/2023-5/2024).

Η ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει την έρευνα στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης σε οχήματα κλίμακας, στοχεύοντας στην υλοποίηση ενός ακόμη πιο εύρωστου και πιο συμβατού με τις σύγχρονες τεχνολογίες αυτόνομου οχήματος για την επόμενη έκδοση του BFMC το 2025.

Related posts

Μνημόνιο συνεργασίας της Motor Oil με το ΙΤΕ

admin

Νέα δρομολόγια προς την Ελλάδα από την ITA Airways

admin

ΤτΕ: Στις 18 Απριλίου η αποκοπή του μερίσματος

admin

Την Entersoft επέλεξε για τον έλεγχο της παραγωγής της η Tikun Ελλάδος

admin

Νέα υπηρεσία επιβράβευσης από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με την AEGEAN

admin

Πωλητήριο στην Κωτσόβολος βάζει η Currys

admin

Ενισχύει τη συνεργασία της με την Genesis Pharma η Impact

admin

Trastor: Απόκτησε τη Συζευξις ΕΠΕ

admin

Ανάμεσα στις πιο βιώσιμες εταιρείες στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Πίστη

admin