Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πρωτεύς»: Τρίτη φορά με… «ρότα» για το ηλεκτρονικό σφυρί (pics)

Για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες το «Πρωτεύς», ένα από τα πιο γνωστά σκαριά της ελληνικής ακτοπλοΐας, χαράζει «ρότα» για το ηλεκτρονικό σφυρί.


Προηγήθηκαν άλλες δύο προσπάθειες, που την τελευταία στιγμή ακυρώθηκαν, ενώ τώρα ο νέος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 3 Ιουλίου, αλλά με διαφορετική επισπεύδουσα εταιρεία.





Τι προηγήθηκε










Όπως και τις άλλες φορές, η αγοραία αξία του πλοίου εκτιμήθηκε σε 1 εκατ. ευρώ και τιμή πρώτης προσφοράς για το επικείμενο σφυρί ορίστηκε στα 2/3 αυτής, δηλαδή στις 750.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της εταιρείας «Ανώνυμος Ναυτιλιακή Εταιρεία Σύμης» (Α.Ν.Ε.Σ.).





Το «Πρωτεύς» και η διαδρομή μισού αιώνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστορικού του, το «Πρωτεύς» είναι υπό ελληνική σημαία επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο νηολογίου Πειραιώς, κατασκευασμένο το 1973 από χάλυβα, ολικού μήκους 87,05 μ., πλάτους, 13,35 μ., βάθους από κατάστρωμα 7,97 μ., ολικής χωρητικότητας 1159,85 κόρων, και καθαρής χωρητικότητας 612,69 κόρων, που φέρει δύο κύριες μηχανές ΜΕΚ ιπποδύναμης 2×3000 ΒΗΡ. Πρέπει να σημειωθεί ότι το πλοίο μέχρι πέρυσι εκτελούσε δρομολόγια, ενώ πλέον είναι παροπλισμένο στον Νέο Μώλο Δραπετσώνας,


Το «Πρωτεύς» ταξιδεύει στις ελληνικές θάλασσες εδώ και μισό αιώνα, έχοντας μεταφέρει χιλιάδες επιβάτες και αυτοκίνητα σε διάφορους προορισμούς. Πρόκειται μάλιστα για ένα πλοίο που χτίστηκε από ελληνικά χέρια στο Πέραμα το 1973. Ξεκίνησε την καριέρα του στη γραμμή Κυλλήνης – Ζακύνθου περί τα μέσα της δεκαετίας του ’70, όπου παρέμεινε για σχεδόν 30 χρόνια.


Μετά το 2000 δρομολογήθηκε στη γραμμή Νεάπολης – Αγίας Πελαγίας Κυθήρων – Γυθείου. Το 2006 ναυλώθηκε από την Α.Ν.Ε.Σ. και εντάχθηκε στις γραμμές των Δωδεκανήσων, καλύπτοντας, με έδρα τη Σύμη και το Ρόδο, όλα τα νησιά μέχρι και το Καστελόριζο.


Το 2008 το πλοίο πέρασε στην πλήρη πλοιοκτησία της Α.Ν.Ε.Σ. και εξακολούθησε να ταξιδεύει στα Δωδεκάνησα μέχρι τις αρχές του 2013. Στη συνέχεια δρομολογήθηκε στη γραμμή των Βορείων Σποράδων, εξασφαλίζοντας καθημερινή σύνδεση με το λιμάνι του Βόλου, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.


Το «Πρωτεύς» είχε έρθει στην επικαιρότητα το χειμώνα του 2019 όταν υπό θυελλώδεις συνθήκες κόλλησε στα αβαθή της βραχονησίδας Δασκαλονήσι, χωρίς ευτυχώς περαιτέρω συνέπειες, καθώς οι επιβάτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια προς το λιμάνι της Σκιάθου από παραπλέον σκάφος, ενώ δεν υπήρξε εισροή υδάτων ή θαλάσσια ρύπανση από το συμβάν. Εδώ και αρκετούς μήνες παραμένει «δεμένο» μέχρι να «κληρώσει» ο επόμενος ιδιοκτήτης του…






--.GR

Related posts

Ντουμπάι: Η πόλη της υπερβολής – Τζιπ από χρυσό, περιπολικά Lamborghini και σκι στην έρημο

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εικόνα σταθεροποίησης έπειτα από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι πότε πρέπει να γίνει η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023

admin

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας

admin

Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

admin

Οι κοινωνικές δεξιότητες και η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη τα μυστικά της επιτυχημένης καριέρας

admin

Καλάθι του νοικοκυριού – Γεωργιάδης: Οι αλυσίδες κάνουν πάνω από 30 επιπλέον μειώσεις τιμών αυθημερόν

admin

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι καλλιτέχνες δικαιούνται την ενίσχυση, τι αλλάζει με τη νέα ΚΥΑ

admin

Power pass: Έως αύριο οι αιτήσεις, κλείνει η πλατφόρμα

admin