Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρωταθλήτρια η πειρατεία στις αθλητικές πλατφόρμες

Η Ελλάδα κατακτά ακόμα μια θλιβερή πρωτιά, αυτή της πειρατείας θέασης κυρίως αθλητικού περιεχομένου με το Μάιο να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ λόγω των αθλητικών γεγονότων τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα όσο και στις διεθνείς συναντήσεις των ελληνικών ομάδων

Παρά τα απανωτά χτυπήματα που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα η πειρατεία με δεκάδες επιχειρήσεις της ελληνικής αστυνομίας σε συνεργασία με τους παρόχους συνδρομητικής τηλεόρασης φαίνεται ότι αυτό το φαινόμενο έχει πολλά… πλοκάμια.

Ο Μάιος λόγων των αθλητικών γεγονότων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με την συμμετοχή ελληνικών ομάδων, το champions league αλλά και ο τελικός του conference league που συμμετείχε ο Ολυμπιακός έφεραν στην επιφάνεια τις διαστάσεις που έχει πάρει στην χώρα μας η πειρατεία στην συνδρομητική τηλεόραση.

250 πειρατικά κανάλια σε ένα μήνα

Είναι εντυπωσιακό ότι την περίοδο των Play Off και Final Four της Εuroleague, από τις 23/04/2024 έως και τις 26/05/2024, ελήφθησαν 35 αποφάσεις και διακόπηκε από τους αρμόδιους παρόχους (ISPs) η πρόσβαση σε τουλάχιστον 250 πειρατικές διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP Addresses).

Ένας αριθμός πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς οι αποφάσεις διακοπής από την Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ), σε ένα μήνα ήταν οι υπεριδπλάσιες από τις αποφάσεις που έλαβε την περίοδο 2020-2021 συνολικά.

Ενδεικτικά, στο πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν υπάρξει 65 αποφάσεις εκ των οποίων οι 35 ήταν στο διάστημα της παρουσίας των δυο ελληνικών ομάδων στην τελευταία στροφή της Euroleague.

Δεύτεροι …πειρατές στην ΕΕ

Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ η Ελλάδα φιγουράρει στην δεύτερη θέση στην πειρατεία ενώ πρώτοι είμαστε στους νέους ηλικίας 15-24 ετών που αγόρασαν εν γνώσει τους αθλητικά προϊόντων-μαϊμού στο διαδίκτυο. Και όλα αυτά όταν η χώρα μας ακόμα δεν έχει εναρμονίσει την νομοθεσία της με την ευρωπαϊκή.

To νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που θα φέρει αλλαγές στην αγορά και θα διευκολύνει τη διαδικασία καταπολέμησης της πειρατείας αν και αναμενόταν στα τέλη του 2023 έχει καθυστερήσει και αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι κάτι που βέβαια μπορεί να ανατραπεί από τον αναμενόμενο ανασχηματισμό.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση θα έχει μια σειρά ουσιαστικών βελτιώσεων και θα αναγνωρίζει την ευθύνη του χρήστη-κατόχου πειρατικού περιεχομένου και το πρόστιμο θα έρχεται μέσω της ΑΑΔΕ. Όπως έχουν αναφέρει στελέχη της αγοράς, ο εντοπισμός των χρηστών θα γίνεται μέσα από το πελατολόγιο των πειρατών που συλλαμβάνονται θα γίνεται η αντιστοίχηση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (IP) και των στοιχείων και θα έρχεται το «ραβασάκι» στο σπίτι των χρηστών και θα καλούνται να περάσουν την πόρτα του ανακριτή.

Όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου θα υπάρξει πρόστιμο για τους πειρατές που μοιράζουν το παράνομο υλικό, με το ύψος του προστίμου να κυμαίνεται αναλόγως την περίπτωση και τη βαρύτητα αυτής από 750 ευρώ έως και 10.000 ευρώ.

Το τέλος του 10%-Οι επιπτώσεις

Ένας από τους λόγους που γιγαντώνεται η πειρατεία στην χώρα μας είναι και η φορολογία με το τέλος του 10% που ενώ στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι εξετάζεται η κατάργησή του από την άλλη φαίνεται ότι έχει παγώσει από το υπουργείο οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ετήσιο δημοσιονομικό όφελος από το συγκεκριμένο τέλος δεν ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές απώλειες για τις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης και τα δημόσια ταμεία αλλά και κινδύνους για εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού που μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στους χρήστες προκαλεί η πειρατεία στην συνδρομητική τηλεόραση που υπολογίζεται από 600 έως 900 χιλ. συνδρομές στην χώρα μας.

Στην Ελλάδα τα νοικοκυριά με νόμιμη συνδρομή συνδρομητικής τηλεόρασης είναι πάνω από 1,3 εκατ. με τη διείσδυση το 2023 να διαμορφώνεται στο 31%, από 30% το 2022.

Η διείσδυση αυτή αφήνει σημαντικό περιθώριο στους πειρατές να αναπτύξουν το παράνομο δίκτυό τους.

Ωστόσο έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια από τις διωκτικές αρχές και τους παρόχους τηλεοπτικού περιεχομένου τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της πειρατείας οπτικοακουστικού περιεχομένου και τα κυκλώματα, τα οποία δρουν πουλώντας παράνομα αποκωδικοποιητές που αναμεταδίδουν κυρίως τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις σε κάθε χώρα.

Οι ποινικές ευθύνες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι χρήστες πειρατικού προγράμματος συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν ποινικές ευθύνες με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα και χρηματική ποινή έως και €15.000 με το Π.Δ. 343/2002.

Μάλιστα, κατά καιρούς έχουν καταδικαστεί χρήστες πειρατικού οπτικοακουστικού περιεχομένου. Οι κατηγορίες και κατ’ επέκταση οι ποινές προκύπτουν μετά από κλήση του ανακριτή σε απλούς χρήστες πειρατικού περιεχομένου να καταθέσουν.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι σπείρες διακίνησης πειρατικών τηλεοπτικών συνδέσεων σχετίζονται άμεσα με το «οργανωμένο έγκλημα» και τις δράσεις του, η συναναστροφή και οι οικονομικές συναλλαγές με αυτά τα κυκλώματα μπορεί να έχει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες για έναν χρήστη τέτοιων παράνομων υπηρεσιών.

Διάτρητη η ψηφιακή ασφάλεια των χρηστών

H εγκατάσταση ενός παράνομου αποκωδικοποιητή ανοίγει διάπλατα την πόρτα του σπιτιού μας σε χάκερς, αφήνοντας όλα τα προσωπικά δεδομένα και τα οικονομικά στοιχεία μας εκτεθειμένα στο κυβερνοέγκλημα.

Οι πειρατικοί αποκωδικοποιητές έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, από όπου ανανεώνονται οι πλαστές πιστοποιήσεις και οι κωδικοί που «σπάνε» για να δίνουν πρόσβαση στις πλατφόρμες. Οι δημιουργοί ή και οι πωλητές αυτών των προγραμμάτων αποκτούν πρόσβαση στο δίκτυο των χρηστών, οι οποίοι είναι εν δυνάμει θύματα υποκλοπής προσωπικών στοιχείων, όπως οικογενειακές φωτογραφίες και βίντεο, κωδικών πρόσβασης και οικονομικών δεδομένων, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, στοιχεία TAXIS κ.ά.

Η Κομισιόν

Η πειρατεία αθλητικών και άλλων ζωντανών εκδηλώσεων ευρείας εμπορικής κλίμακας, όπως συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων μπαίνει στο στόχαστρο και της Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η πνευματική ιδιοκτησία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει και στην έκδοση σύστασης σχετικά με την καταπολέμηση του φαινομένου, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη, τις εθνικές αρχές τους, τους κατόχους δικαιωμάτων και τους παρόχους ενδιάμεσων υπηρεσιών να λάβουν αποτελεσματικά, ισορροπημένα και κατάλληλα μέτρα.

Related posts

Interwood: Παράταση στην περίοδο άσκησης του δικαιώματος στην ΑΜΚ

admin

Στη λίστα Europe’s Climate Leaders των Financial Times η Eurobank

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Επιτυχής ετήσια επιτήρηση για το ISO 50001

admin

Softone: Υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων

admin

ΑΜΚ της Trastor: Στο €1,42/μετοχή η τιμή διάθεσης

admin

Epsilon Net: Νέο μέλος στο Δ.Σ. ο Γιώργος Μαρίνος

admin

Καθαρά κέρδη ρεκόρ κατέγραψε η tbi bank για το 2022

admin

Profile: Σε λειτουργία η «οmni channel» πλατφόρμα Digital Βanking στην Optima bank

admin

Στις εταιρίες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον η Καυκάς

admin