Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Προς ρεκόρ οδεύει η ζήτηση φυσικού αερίου για το 2025 παγκοσμίως

Σε ιστορικό υψηλό αναμένεται να φτάσει η ζήτηση για το φυσικό αέριο το επόμενο έτος, καθώς ο ανταγωνισμός για καύσιμα εντείνεται μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ). 

Μετά τη φετινή μείωση των εισαγωγών, η Ευρώπη θα χρειαστεί περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο το 2025, σφίγγοντας τόσο την αγορά όσο και τις διαφορές τιμών με την Ασία, ανέφερε ο οργανισμός σε έκθεση του την Πέμπτη.


“Η προσφορά φυσικού αερίου παραμένει περιορισμένη, με αβεβαιότητες να βαραίνουν τις προοπτικές για το 2025”, ανέφερε ο ΔΟΕ.

Η πρόβλεψη του ΔΟΕ προμηνύει ακόμη έναν δύσκολο χρόνο για την Ευρώπη, όπου οι καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με την κρίση του 2022. Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι – από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή – έχουν ενισχύσει τις τιμές και τη μεταβλητότητα της αγοράς.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΟΕ, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μπορεί να μειωθεί κατά 2% φέτος σε σύγκριση με το 2023. Η ζήτηση από τη βιομηχανία έχει ανακάμψει, αλλά παραμένει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ η χρήση φυσικού αερίου στον τομέα της ενέργειας συνεχίζει να μειώνεται, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές γνωρίζουν άνθιση.

Αναφορικά με το 2025, η ευρωπαϊκή ζήτηση μπορεί να αυξηθεί κατά 1%. Εάν οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας διακοπούν το επόμενο έτος – το βασικό σενάριο του ΔΟΕ καθώς η συμφωνία μεταφοράς καυσίμων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου – τότε η Ευρώπη θα χρειαστεί περισσότερο LNG.

Συνολικά, η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου θα ανέβει σε νέο ρεκόρ φέτος, πριν επεκταθεί περαιτέρω το 2025, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, με την Ασία να παραμένει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης.


 

Related posts

ΟΗΕ: Καταδίκη της εισβολής ανταρτών Χούθι σε γραφεία του ΟΗΕ στην Υεμένη

admin

Διάσκεψη για τη Γάζα: Η Δυτική Όχθη ‘βράζει’, λέει ο επικεφαλής της UNRWA

admin

ΗΠΑ: Σε υψηλό 10 μηνών το εμπορικό έλλειμμα

admin

Ρωσία: Δύο ύποπτοι για την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών της Μόσχας κατέθεσαν έφεση κατά της απόφασης προφυλάκισης τους

admin

Βερολίνο: Στο μικροσκόπιο η χρηματοδότηση των Παλαιστινίων

admin

Hγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία: Ο Μπάιντεν έβαλε τη χώρα, το κόμμα και το μέλλον μας πάνω από όλα

admin

“Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών”: Αυτή είναι η νέα ακροδεξιά πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο

admin

Τουρκία: Αεροπορικές επιδρομές κατά κουρδικών στόχων στο βόρειο Ιράκ

admin

Παγκόσμια τεχνική βλάβη: Ποιες υπηρεσίες επηρεάστηκαν από το πρόβλημα κυβερνοασφάλειας

admin