Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο η Αθήνα

Η Αθήνα αποφεύγει οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση για τις εκλογές στις ΗΠΑ, διαμηνύοντας επισήμως το αναμενόμενο, δηλαδή ότι περιμένει τις αποφάσεις του αμερικανικού λαού σε 106 ημέρες, ωστόσο παρασκηνιακά ζυγίζει τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μετά και την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα, η ελληνική διπλωματία εξετάζει κάθε… φθινοπωρινό σενάριο, προσπαθώντας να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο: είτε να επανέλθει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, επί προεδρίας του οποίου το 2020 καταγράφηκε μεταξύ άλλων η μεγάλη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είτε να κερδίσει τη μάχη το πρόσωπο των Δημοκρατικών – η Κάμαλα Χάρις ή, αν προκύψει, άλλος υποψήφιος.

«Μπορεί όλοι να έχουμε τις προτιμήσεις μας» έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αλλά είναι καλύτερο να τις κρατάμε για τον εαυτό μας».

Τελευταία, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο ίδιος επιχειρούσε ισορροπίες, επιδιώκοντας τετ α τετ με συνεργάτες τόσο του Μπάιντεν όσο και του Τραμπ – στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής, όπως οι Μάικ Τζόνσον, Κρις Κουνς, Τσακ Σούμερ. Στόχος, να αναδείξει ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις απολαμβάνουν διακομματικής αναγνώρισης στις ΗΠΑ. Από το ίδιο φόρουμ είχε σταθεί ιδιαίτερα στη γεωπολιτική αστάθεια και στο κεφάλαιο της άμυνας, με την ενδεικτική αποστροφή ότι «δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ» αλλά ότι η Ευρώπη πρέπει να φροντίσει άμεσα τη στρατηγική αυτονομία της. Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να τρέξει, πριν από την ανάδειξη νέου προέδρου, οποιαδήποτε δρομολογημένη ή συμφωνημένη διαδικασία στον άξονα Αθήνας – Ουάσιγκτον, όπως τα F-35.

Related posts

Θάνος Πλεύρης: Περιμένουμε ένα κύμα κοροναϊού που θα έρθει – Τι είπε για τις δηλώσεις Τσιόδρα

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Διάλυση σε ζωντανή σύνδεση

admin

Παπανδρέου: Στη ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς – Προαποφασισμένο έγκλημα συστηματικής συγκάλυψης

admin

Το Predator έφθασε, μέσω Ελλάδας, και στην Γκάνα

admin

Προκαλεί Τούρκος αναλυτής: Ας πάρουμε μερικά ελληνικά νησιά, να καταρρεύσει η πολιτική Ελλάδας και ΗΠΑ

admin

Πριν από τις ευρωεκλογές η απόφαση για τη διαρροή δεδομένων

admin

Τουρκία: Επιφυλακή για δύο ζώνες σε Eβρο και Βόρειο Αιγαίο για αποτροπή τουρκικής πρόκλησης

admin

Στη Γαύδο για τα Θεοφάνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Η απογραφή του 2021 αλλάζει τους συσχετισμούς στις εκλογικές περιφέρειες

admin