Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρεμιέρα στο ταμπλό της ΕΝΑ για Softweb

Ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της Softweb στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χάρη Δημητρακόπουλο να «χτυπάει το κουδούνι» και να κηρύσσει την πανηγυρική έναρξη της συνεδρίασης

Η Softweb είναι εταιρεία πληροφορικής που δραστηριοποιείται στις web και mobile εφαρμογές, αναπτύσσοντας σχέδιο πλήρους κλίμακας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται σε μια σειρά από χώρες και μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει πάνω από 1800 τεχνολογικά έργα σε μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις, διαφόρων κλάδων (πχ υπηρεσίες τροφίμων, τουρισμός, βιομηχανία, φαρμακοβιομηχανία, καλλυντικά, κ.λπ.) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με βάση τα περυσινά στοιχεία, το 77,9% των εργασιών της προήλθε από το επιχειρηματικό λογισμικό, το 13,5% από το ηλεκτρονικό και mobile εμπόριο, ενώ μόλις το 1,6% από έργα του δημοσίου. Επίσης, λόγω του μεγάλου αριθμού των πελατών της, των πολλών προϊόντων της και της γεωγραφικής της εξωστρέφειας καταφέρνει να επιτυγχάνει περιορισμό του όποιου ρίσκου.

Οι δύο βασικότεροι μέτοχοι της Softweb είναι οι Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος με 40,84% (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) και Αλέξανδρος Ασημακόπουλος με 36,55% (αντιπρόεδρος).

Οικονομικές επιδόσεις-προοπτικές

Το 2023 η Softweb αύξησε τον κύκλο εργασιών της από το 1,064 στο 1,512 εκατ. ευρώ, το EBIT από τα 120 στα 333 χιλ. ευρώ και την καθαρή της κερδοφορία από τα 106,9 στα 244 χιλ. ευρώ. Η εταιρεία κατά τη διετία 2022-2023 υλοποίησε επενδύσεις της τάξεως των 530 χιλ. ευρώ, που αποσκοπούσαν στην ανάπτυξη προϊόντων, αλλά και σε δημιουργία δομών υποστήριξης των εργασιών.

Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί πως οι προοπτικές των εργασιών της είναι ανοδικές κατά τα επόμενα χρόνια, βασιζόμενη όχι μόνο στις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού (business software) σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και στους στόχους που έχει θέσει για διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της.

Προκειμένου να προκύψει η απαιτούμενη μετοχική διασπορά, η Softweb προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέσα από τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης. Ειδικότερα, στις ήδη προϋπάρχουσες 4.250.000 μετοχές, εκδόθηκαν επιπλέον 880.000 τίτλοι, οι οποίοι διατέθηκαν προς 0,86 ευρώ, ανεβάζοντας με αυτό τον τρόπο τα μετρητά που εισήλθαν στο ταμείο της Softweb στα 756,8 χιλ. ευρώ.

Έτσι, η τιμή της μετοχής θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στο ταμπλό του ΧΑ από το 0,86 ευρώ, δηλαδή με μια χρηματιστηριακή αξία 4,411 εκατ. ευρώ. Με βάση τα καθαρά κέρδη του 2023, προκύπτει ένας δείκτης P/E 18,1, πλην όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι τα 756,8 χιλ. ευρώ της ιδιωτικής τοποθέτησης αντλήθηκαν φέτος, χωρίς να έχουν φυσικά συμβάλει στις οικονομικές επιδόσεις της Softweb για το 2023.

Αντίθετα, τα κεφάλαια της ιδιωτικής τοποθέτησης προορίζονται για επενδύσεις τόσο στο R&D, στο μηχανολογικό εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις, όσο και στην ανάπτυξη των πωλήσεων, στο δίκτυο συνεργατών και σε υποστηρικτικές εργασίες.

Το ρόλο του συμβούλου για την είσοδο της Softweb στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχει αναλάβει εταιρεία «Koubaras» του γνωστού στελέχους της επενδυτικής αγοράς Θεόδωρου Κρίντα.

Related posts

Η AVE του Ν. Βαρδινογιάννη επενδύει σε δίκτυο 70 Carrefour και άνοιγμα στη Βουλγαρία

admin

Cenergy: Κέρδη 73 εκατ. ευρώ το 2023, αυξημένο μέρισμα 0,08 ευρώ

admin

Interamerican: «Προστασία εκτός φιλικού διακανονισμού» από την Anytime

admin

Ο Ερρίκος Μοάτσος νέος CEO της ERGO Ασφαλιστικής

admin

Νέος κωδικός εντάσσεται στο έντυπο Ε9

admin

Απόνερα στον τουρισμό από την κρίση στη Mouzenidis Travel Greece

admin

Τρεις νέοι Γενικοί Διευθυντές στην Παπαστράτος

admin

Fourlis: Η πώληση της Athlete’s Foot και οι επόμενες κινήσεις στα αθλητικά

admin

Το Δημόσιο πουλά το 22% της Εθνικής στην… καλύτερη στιγμή της

admin