Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Η ΕΕ στέλνει πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Μαδέρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε σήμερα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ισπανία στο νησί Μαδέρα της Πορτογαλίας προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς που μαίνεται για οκτώ ημέρες.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 14 Αυγούστου, έχει κάψει σχεδόν 50.000 στρέμματα βλάστησης, κυρίως σε ορεινές περιοχές με απότομη κλίση και δύσκολη πρόσβαση.

Η Πορτογαλία ζήτησε βοήθεια από τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, RescEU. Οι αρχές της ΕΕ παρείχαν δύο αεροσκάφη Canadair και είπαν πως είναι έτοιμες να αναπτύξουν επιπρόσθετα μέσα εφόσον χρειαστεί.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Μιγκέλ Αλμπουκέρκε δήλωσε πως τα αεροσκάφη θα συμμετάσχουν στις προσπάθειες πυρόσβεσης σήμερα το απόγευμα.

“Αυτά τα αεροσκάφη, τα οποία ρίχνουν 6.000 τόνους νερού, θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τον έλεγχο της πυρκαγιάς στην κεντρική οροσειρά. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αστικές ή αγροτικές περιοχές”, δήλωσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTP.

Οι πυροσβέστες, με την υποστήριξη δεκάδων οχημάτων και ενός ελικοπτέρου, προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στην κεντρική οροσειρά και στην Πόντα ντο Σολ, στη νότια ακτή. Και τα δύο μέτωπα είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Το νησί Μαδέρα στον Ατλαντικό –μια αυτόνομη περιφέρεια της Πορτογαλίας με πληθυσμό περίπου 250.000 κατοίκων που είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός– έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού λόγω υψηλών θερμοκρασιών και κινδύνων πυρκαγιάς επί ημέρες.

Η αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει οδηγήσει στην εκδήλωση πυρκαγιών πιο συχνά από τη νότια και ανατολική Ευρώπη μέχρι τη Βόρεια Αμερική και τμήματα της Ασίας.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Ευρωζώνη: Απροσδόκητη μείωση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο

admin

Μεσανατολικό: Ισραηλινός σκοτώθηκε σε επίθεση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

admin

Μεξικό: Το επίσημο αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τον εκλογικό θρίαμβο της προέδρου Σέινμπαουμ

admin

Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Αυστραλία στην παραγωγή κατευθυνόμενων πυραύλων μέχρι το 2025

admin

Πεκίνο: Bρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό για πλημμύρες, καθώς ο τυφώνας Doksuri πλήττει την Κίνα – Τουλάχιστον δύο νεκροί

admin

Οι Ουκρανοί κρατούν το προγεφύρωμα στην ανατολική όχθη του Δνείπερου

admin

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 5,25%

admin

Οι ΗΠΑ “καταδικάζουν σθεναρά” τις επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας τους στην πρωτεύουσα του Ιράκ

admin

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για αυθαίρετη κράτηση και βασανισμούς Παλαιστινίων

admin