Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πολύνεκρες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε Πόλη της Γάζας και Χαν Γιουνίς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:20.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, και κυρίως στην πόλη της Γάζας, όπου ανταποκριτής του AFP έκανε λόγο για πυρά του πυροβολικού και ισραηλινά drones.

Στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κέντρο του παλαιστινιακού θύλακα, ο Μοχάμεντ Αλί αλ Ράι και οι τρεις κόρες του, ηλικίας πέντε ως εννέα ετών, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον του σπιτιού τους, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Πιο βόρεια, αυτόπτες μάρτυρες είδαν χθες Παρασκευή Ισραηλινούς στρατιώτες να απομακρύνονται από κάποιες συνοικίες της πόλης της Γάζας. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, στις συνοικίες Ταλ αλ Χάουα και αλ Σινάα εντοπίστηκαν περίπου 60 πτώματα Παλαιστινίων.

Την Πέμπτη άλλα περίπου 60 πτώματα είχαν βρεθεί σε άλλη συνοικία, τη Σουτζάια, μετά την απόσυρση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σκότωσε “περισσότερους από 150 τρομοκράτες” σε δύο εβδομάδες επιχειρήσεων.

Ανταποκριτής του AFP δήλωσε σήμερα ότι άκουσε πυρά του πυροβολικού στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας και στο κεντρικό (στη συνοικία αλ Ρίμαλ), όπως και πυρά από drones στην Ταλ αλ Χάουα.

“Οι στρατιώτες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στην πόλη της Γάζας. Σε συνεργασία με την πολεμική αεροπορία οι στρατιώτες εξουδετέρωσαν πολλούς τρομοκράτες την προηγούμενη ημέρα”, επεσήμανε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, “καταστράφηκαν πολλές είσοδοι τούνελ” και “εξουδετερώθηκαν πολλοί τρομοκράτες της Χαμάς”, ενώ η πολεμική αεροπορία στοχοθέτησε αποθήκη όπου βρίσκονταν τα αλεξίπτωτα πλαγιάς που χρησιμοποιήθηκαν από την παλαιστινιακή οργάνωση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Επίθεση στη Χαν Γιουνίς   

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από μία σημερινή επίθεση των Ισραηλινών που έπληξε σκηνές εκτοπισμένων ανθρώπων στην πόλη Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε το γραφείο Τύπου της Χαμάς.

Έκκληση Γκουτέρες προς διεθνείς δωρητές

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ενημέρωσε πως τα χρήματα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες θα εξαντληθούν ως το Σεπτέμβριο και απηύθυνε έκκληση στους διεθνείς δωρητές να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας (UNRWA), τονίζοντας πως δεν υπάρχει απολύτως καμία άλλη εναλλακτική λύση, παρά τις κατηγορίες και τις επικρίσεις του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε πως οι Παλαιστίνιοι θα έχαναν απαραίτητο “σωσίβιο” και “την τελευταία αχτίδα ελπίδας” χωρίς την UNRWA.

“Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν υπάρχει καμιά εναλλακτική στην UNRWA”, τόνισε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

“Εκεί που νομίζαμε πως η κατάσταση δεν μπορούσε να γίνει χειρότερη στη Γάζα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, φρικιαστικά, οι άμαχοι ωθούνται ολοένα πιο βαθιά στην κόλαση”, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Φ. Λαζαρίνι: Τελειώνουν τα χρήματα τον Αύγουστο

Ηχηρό καμπανάκι έκρουσε επίσης η γενικός επίτροπος της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί,  τονίζοντας το γεγονός πως η υπηρεσία του δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει την αποστολή της μετά τον Αύγουστο, αν δεν λάβει επιπλέον χρηματοδότηση.

Η κατεπείγουσα έκκληση του ΟΗΕ για συγκεντρωθεί ποσό 1,2 δισεκ. δολαρίων ώστε να προσφερθεί βοήθεια στους Παλαιστίνιους ως το τέλος της χρονιάς, καθώς και ακόμη μια πρωτοβουλία, χωρών της περιοχής, δεν έχουν επιτρέψει ως τώρα να εξασφαλιστεί παρά μόλις το 20% των απαραίτητων κεφαλαίων, εξήγησε ο κ. Λαζαρινί.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία ιστορικά επικρίνει την UNRWA, κατήγγειλε τον Ιανουάριο ότι κάπου 12 υπάλληλοι της υπηρεσίας πήραν μέρος στην επίθεση που διαπράχθηκε την 7η Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

Το ισραηλινό κράτος έχει αυξήσει εκθετικά την πίεση στην υπηρεσία, που απέλυσε τους κατηγορούμενους εργαζομένους της κι υποσχέθηκε να διενεργήσει εσωτερική έρευνα.

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, 195 εργαζόμενοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου.

Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων στις τάξεις υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών εντός των ορίων ένοπλης σύρραξης από την ίδρυση του διεθνούς οργανισμού.

Το αμερικανικό Κογκρέσο απαγόρευσε κάθε νέα χρηματοδότηση στην υπηρεσία· η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έκανε την επιλογή να ανακατευθύνει κεφάλαια προοριζόμενα για τους παλαιστίνιους αμάχους σε άλλες οργανώσεις, παρότι αναγνωρίζει πως η UNRWA είναι ο μοναδικός φορέας με ευρείες δυνατότητες ως προς τη διανομή βοήθειας.

Related posts

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα εξαλείψει τις ταξιαρχίες της Χαμάς

admin

OPEC+: Η Σ. Αραβία μειώνει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια για τον Ιούλιο

admin

Ρωσία: Η εξωτερική υπηρεσία κατασκοπείας κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να αναμειχθούν στις προεδρικές εκλογές

admin

Οι “εγκέφαλοι” της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο στόχαστρο του Ισραήλ

admin

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Έτοιμο το πλαίσιο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Εξαρτάται τώρα από τη Χαμάς

admin

Πώς εμπλέκονται εταιρείες συνδεόμενες με τον Ορμπάν στην εξαγορά του Euronews

admin

Ο πληθωρισμός στην Ιταλία επιβραδύνθηκε τον Μάιο καθώς το κόστος ενέργειας μειώνεται

admin

Δεκάδες Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι ζητούν από τον Μπάιντεν να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση έναντι του Ισραήλ

admin

Ελβετία: Φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές κατέλαβαν την είσοδο κτιρίου στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης

admin