Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικό σκηνικό σε φάση ρευστότητας

Μια ελαφριά μετεκλογική ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η πρώτη δημοσκόπηση της Metron Analysis μετά τις ευρωπαϊκές κάλπες του Ιουνίου, που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και δείχνει το κυβερνών κόμμα, με 30,4%, να διατηρεί μεν το προβάδισμά του στο κομματικό σύστημα, αλλά να είναι πολύ μακριά πια από το θεαματικό 41% των εθνικών εκλογών του 2023. Η μέτρηση, μάλιστα, δεν καταγράφει τον απόηχο που δημιουργεί στο εκλογικό σώμα η υπόθεση Αυγενάκη.

Η απόλυτη υπεροχή της ΝΔ φαίνεται να πλήττεται από δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι η εμπεδωμένη πλέον ανασφάλεια που εκφράζουν οι πολίτες, με έμφαση στην οικονομία και την καθημερινότητά τους. Και σε αυτή τη μέτρηση, λοιπόν, το 65% απαντά πως η πορεία της χώρας είναι «προς τη λάθος κατεύθυνση», ποσοστό αυξημένο από τους προηγούμενους μήνες, ενώ αυξημένο είναι επίσης το ποσοστό αυτών που ανέφεραν αυθορμήτως την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η διαπίστωση των πολιτών πως μετά τις ευρωεκλογές το πολιτικό σύστημα βρίσκεται «σε φάση ρευστότητας». Αυτό εκτιμούν τρεις στους τέσσερις ερωτώμενους της Metron Analysis (ποσοστό 74%) και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών απαντά ότι η ρευστότητα αυτή είναι αρνητική γιατί θεωρεί ότι η δημοκρατία «αποδυναμώνεται και φθίνει χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν δείχνει να πιστώνεται σοβαρά πολιτικά κέρδη από την παραπάνω διαπίστωση. Αντιθέτως, η απαισιοδοξία μεταφράζεται σε ένα «αίσθημα αδιαφορίας για τα πολιτικά δρώμενα» από ένα 47% των ερωτηθέντων ή και μια στάση «διαμαρτυρίας προς το πολιτικό σύστημα» από ένα 42%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν εισπράττει αλλά υποχωρεί περαιτέρω, με την εκτίμηση ψήφου να τον φέρνει στο 13,8%, μια μονάδα κάτω από την επίδοσή του στις ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, παραμένει στα επίπεδα που κατέγραψε στις ευρωεκλογές, με εκτίμηση ψήφου στο 12,9%.

Ανοδική είναι η πορεία του ΚΚΕ που εκτιμάται σχεδόν στο 10% πια, ενώ η δυναμική της Ελληνικής Λύσης μοιάζει να έχει φτάσει το «ταβάνι» της, με τη Metron Analysis να τη βλέπει στα ίδια επίπεδα με τις ευρωεκλογές, στο 9,2% στην εκτίμηση ψήφου. Τέλος, ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η αξιοσημείωτη άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας στη μέτρηση αυτή, με 5,7%. Αλλά και ότι τρία ακόμα κόμματα, το ΜέΡΑ25, η Φωνή Λογικής και η Νέα Αριστερά, κινούνται στο 3% ή και πάνω από αυτό.

Παρά την άνοδο των αριστερών σχημάτων, πάντως, η μεγάλη εικόνα μας δείχνει ότι οι εν εξελίξει ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα, «γέρνουν» προς τα δεξιά του φάσματος.

Related posts

Ζαχαριάδης: Θεωρώ ότι θα υπάρξουν υποψήφιοι στις εσωκομματικές εκλογές

admin

Οι διαγραφές και οι αποχωρήσεις που αλλάζουν τα κόμματα

admin

Νέα Αριστερά με ανοιχτά στοιχήματα

admin

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή

admin

Ενεργοποίηση νόμου του 1977 για θητεία γυναικών στο στρατό ανακοίνωσε ο Δένδιας

admin

ΚΚΕ: Ο Μητσοτάκης ούτε είναι, ούτε μπορεί να παριστάνει τον υπερασπιστή της προόδου και των δικαιωμάτων

admin

Ποιος ήταν ο Μίμης Δαρειώτης, το όνομα του οποίου θα πάρουν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Διάβημα διαμαρτυρίας για τις υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά

admin

Ελληνική Λύση: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο βουλευτής Παύλος Σαράκης

admin