Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι Ευρωπαίοι και γιατί θα έχουν δωρεάν ρεύμα το σαββατοκύριακο 10-11 Αυγούστου

Οι έντονοι άνεμοι που επικρατούν στη σκανδιναβική χερσόνησο θα καταστήσουν την ηλεκτρική ενέργεια ουσιαστικά δωρεάν για ορισμένους καταναλωτές για ένα σύντομο χρονικό διάστημα αυτό το Σαββατοκύριακο.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι μέσες ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έγιναν αρνητικές για το Σάββατο – που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά από τη ζήτηση – σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου Nord Pool AS. Το μεγαλύτερο πλεόνασμα αναμένεται για τη 1 μ.μ. τοπική ώρα περίπου.





Ενώ οι τιμές συχνά φτάνουν σε επίπεδα κάτω του μηδενός για συγκεκριμένες ώρες, η εν λόγω πτώση σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και έναν χρόνο για τη μέση 24ωρη τιμή.








Οι αρνητικές τιμές καταγράφονται με μεγαλύτερη συχνότητα πλέον, με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τους ισχυρούς ανέμους να οδηγούν περιστασιακά σε πληθώρα φθηνής ενέργειας.





Η ευελιξία του δικτύου με τη μορφή μπαταριών και προγραμμάτων ανταπόκρισης στη ζήτηση αναμένεται να μειώσει τέτοια φαινόμενα.


Η παραγωγή από χιλιάδες ανεμογεννήτριες στη Σουηδία αυτό το Σαββατοκύριακο θα φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, σύμφωνα με μοντέλο του Bloomberg. Η χώρα έχει θέσει σε ισχύ κίτρινες προειδοποιήσεις για ισχυρούς ανέμους για τη δυτική ακτή της μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με τον εθνικό μετεωρολογική εταιρεία SMHI.





Η Vattenfall, η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας της Σουηδίας, μείωσε την παραγωγή σε ορισμένους από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της στο εργοστάσιο Forsmark βόρεια της Στοκχόλμης. Οι φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών εργοστασίων συχνά περιορίζουν την παραγωγή σε περιόδους χαμηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.


Οι σκανδιναβικές ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παράδοσης 10/08 μειώθηκαν σε 1,63 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τις χαμηλότερες από τον Αύγουστο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nord Pool. Οι γερμανικές τιμές για τις 10 Αυγούστου διαμορφώθηκαν στα 49,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση 6,51%% από την προηγούμενη συνεδρίαση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Epex Spot SE.






ΠΗΓΗ: www.--.gr

Related posts

Άνοδος 320 μονάδων για τον Dow Jones – Το βλέμμα της Wall Street στη Fed

admin

Xατζηδάκης: «Μοντέλο ΔΕΗ» σε 8 φορείς του Υπερταμείου – Τι θα γίνει με τα ΕΛΤΑ-ΕΤΑΔ, πώς θα λειτουργεί το νέο Επενδυτικό Ταμείο

admin

Χριστούγεννα 2022: «Ανάσα» από το εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού στους καταναλωτές

admin

Birkin bag: Γιατί η πιο ακριβή τσάντα στον κόσμο είναι το ιερό δισκοπότηρο του στυλ και το απίστευτο παρασκήνιο με τη λίστα αναμονής

admin

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού Α21: Ποιοι θα δουν αυξημένα ποσά από 1η Ιανουαρίου

admin

Επιδότηση καυσίμων – fuel pass: Τελευταία ευκαιρία σήμερα για τις αιτήσεις

admin

Ηλιακός θερμοσίφωνας – Επιδοτήσεις: Voucher έως και 900 ευρώ και σε ενοικιαστές

admin

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Μεγάλες αποκλίσεις στις προσφορές – Πού θα βρούμε την χαμηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα

admin

Ακίνητα: «Παράθυρο» από Χατζηδάκη για φοροαπαλλαγές σε κενά που ενοικιάζονται

admin