Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Πλήρωσε 576 εκατ. ευρώ στην Εθνική το Δημόσιο

Το ποσό των 576 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει η Εθνική Τράπεζα από το Δημόσιο λόγω κατάπτωσης εγγύησης που είχε χορηγήσει η Ελληνική Δημοκρατία επί -στεγαστικών κυρίως- δανείων που είχαν χορηγηθεί σε παλιννοστούντες, πληγέντες από φυσικές καταστροφές και Ρομά πριν την εκδήλωση της κρίσης χρέους, το 2009.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της διάθεσης του 10% των μετοχών Εθνικής σε εξωτερικό (σ.σ. μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης) και Ελλάδα (σ.σ. δημόσια προσφορά) από το ΤΧΣ, οι χρόνοι αποπληρωμής των απαιτήσεων που έχει εγείρει η τράπεζα έναντι του Δημοσίου επιταχύνθηκαν από το 2023.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 576 εκατ. ευρώ, τα 253 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν πέρσι και τα 144 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς. Με βάση την παραπάνω επιτάχυνση, η διοίκηση της Εθνικής διατυπώνει την πίστη ότι θα είναι σε θέση τελικά να εισπράξει σημαντικό μέρος της απαίτησης, εκτιμώντας ότι η διαδικασία (σ.σ. είσπραξης) θα ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Στις 30 Ιουνίου 2024 η μικτή λογιστική αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με κρατική εγγύηση, ανερχόταν σε 740 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών έχουν εγερθεί απαιτήσεις, έναντι του Δημοσίου, για δάνεια, λογιστικής αξίας 481 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 259 εκατ. ευρώ ταξινομούνται στην κατηγορία Stage I (303 εκατ. ευρώ στις 31/12/2023).

Η διαδικασία εκκαθάρισης και εξόφλησης των παραπάνω διεκδικήσεων απλοποιήθηκε, μετά την νομοθετική παρέμβαση του περασμένου Απριλίου, που μείωσε τον κίνδυνο απιστίας για δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι καλούνται να επικυρώσουν την καταβολή της εγγύησης. Κίνηση που μειώνει το χρόνο εξόφλησης, καθώς ως τότε αρκετοί δημόσιοι λειτουργοί παρέπεμπαν τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να εκδοθούν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Τόσο η νομοθετική παρέμβαση, όσο και η επιτάχυνση στην αξιολόγηση των εγερθεισών απαιτήσεων από τις τράπεζες ήρθαν μετά την παρέμβαση SSM, ο οποίος ενημέρωσε από πέρσι τις τράπεζες πως θα αφαιρεί αυτόματα από 31η Δεκεμβρίου 2024 από τα εποπτικά κεφάλαια των εγχώριων συστημικών τραπεζών, το ποσό που αντιστοιχεί στις αναλογούσες προβλέψεις για δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, τα οποία τελούν σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και το Δημόσιο δεν έχει αποπληρώσει τις απορρέουσες από την εγγύηση οφειλές του.

Μετά την πίεση του SSM, Εθνική και Πειραιώς, που αποτελούν τις δύο τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση σε δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, συνυπολόγισαν πρόβλεψη στα εποπτικά τους κεφάλαια καθώς τα δάνεια παραμένουν λόγω εγγύησης Δημοσίου στα ενήμερα.

Στο προαναφερθέν προληπτικό πλαίσιο, η Εθνική έχει αφαιρέσει από τα εποπτικά της κεφάλαια στις 30/6, ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της διοίκησης για είσπραξη σημαντικού μέρους της εναπομείνασας απαίτησης, μέρος της σχηματισθείσας πρόβλεψης ενδέχεται σε βάθος διετίας να αποδεσμευτεί.

Related posts

Ν. Καραμούζης: Τα NPEs και οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για τις τράπεζες

admin

Πώς η πανδημία «αυγάτισε» τις ελληνικές καταθέσεις

admin

Alpha Bank: Για ποια ακίνητα αναζητά συνεταίρο

admin

Κέρδη και έσοδα μεγαλύτερα από τις προσδοκίες για την BofA

admin

Morgan Stanley: Παραμένουν «προτιμώμενες» οι ελληνικές τράπεζες

admin

ΤτΕ: Αυξάνεται η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά

admin

Κέρδη καλύτερα από τις προσδοκίες για τη Morgan Stanley το Q4

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Ρώσος παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή

admin

Ανοιχτός σε πάνω από τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος αξιωματούχος της Fed

admin