Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

4 ΜΟΝΑΔΕΣ

Το αποτέλεσμα μπορεί να ήταν αναμενόμενο για τον «γαλάζιο» νικητή στο ΤΕΕ, ήταν όμως συμβολικό υπό μια έννοια για την αντιπολίτευση: ισχυρή συνδικαλιστικά στους μηχανικούς, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών) κέρδισε περίπου 4 μονάδες από το αποτέλεσμα του 2019, φτάνοντας το 19,5%, τη στιγμή που η Συμμαχία για Ενα Προοδευτικό ΤΕΕ (ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά) έλαβε 5,9% και οι Προοδευτικοί Μηχανικοί (του Χρήστου Σπίρτζη) πήραν 2,3%. Τα τελικά αποτελέσματα θα δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, όμως και με την πρώτη ματιά η διαφορά είναι εμφανής.

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ;

Πριν από τα «πράσινα» πανηγύρια, να πούμε την αλήθεια: το αποτέλεσμα δεν είναι ενδεικτικό για την ευρωκάλπη, γιατί στις επαγγελματικές ομάδες μετρούν κι άλλοι παράγοντες για την ψήφο. Αυτό στο οποίο δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει, ωστόσο, είναι ότι το αποτέλεσμα είναι απόδειξη του συριζαϊκού κατακερματισμού – και δη, ενός κόμματος που μέχρι πρότινος είχε πρόεδρο που ψηφίζει στο σωματείο. Οπως κομψά το είπε η Βούλα Κεχαγιά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η διαχρονική δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και σήμερα: το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει καταφέρει, τουλάχιστον ακόμα, να μιλήσει και να διευρύνει την επιρροή του στα συνδικαλιστικά όργανα και στους επαγγελματίες που επλήγησαν την περίοδο της κρίσης.

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Μπορεί η ομιλία του Νίκολα Σμιτ στη Λάρισα, πριν πάρει τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης, να έγινε στα αγγλικά, όμως τα περισσότερα χειροκροτήματα τα εισέπραξε για δύο ελληνικές αναφορές – όταν ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε φαν του Ανδρέα Παπανδρέου και της Μελίνας Μερκούρη, αφότου υπενθύμισε στο κοινό πως μοιράζεται το μικρό όνομα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στα ελληνικά μίλησε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που τον προλόγισε, ο γερμανός Τόμας Βάουπελ, ο οποίος σε άπταιστα ελληνικά είπε: «Η Ελλάδα έχει μόνο μια προοδευτική λύση, το ΠΑΣΟΚ». Το λες και μήνυμα με εσωτερικούς αποδέκτες.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Στην Καλαμάτα θα βρεθεί σήμερα ο Αλέξης Χαρίτσης, για μια ιδιότυπη περιοδεία: ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς έχει κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη για το ναυάγιο της Πύλου, τον Ιούνιο του 2023, το οποίο κόστισε τη ζωή σε 550 ανθρώπους. Ηταν τότε ο πρώτος ελληνας βουλευτής που έφτασε στην Πύλο και συνάντησε τους διασωθέντες πρόσφυγες αμέσως μετά την τραγωδία. Υπενθυμίζεται πως κατηγορούμενοι είναι 9 αιγύπτιοι διασωθέντες οι οποίοι κατηγορούνται ως διακινητές, με συνεπιβάτες τους να διαψεύδουν την κατηγορία, ενώ παράλληλα η Διεθνής Αμνηστία έχει εκφράσει τη δυσπιστία της για τη διαδικασία της δίκης χαρακτηρίζοντάς την «ανάρμοστη».

Related posts

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Μπελαβίλας – «Δεν πάει άλλο»

admin

Στην Κεντρική Επιτροπή το καυτό μπαλάκι των διαγραφών

admin

Δένδιας: Διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας ΗΠΑ -Τουρκίας

admin

Ο Ερντογάν απειλεί και ο Μενέντεζ βάζει «ταφόπλακα» στην πώληση F-16 στην Άγκυρα – Πυρ ομαδόν κατά του σουλτάνου

admin

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή: Να κληθεί η Κεραμέως σε ακρόαση για το «email gate» και τη διάρρηξη στο ΥΠΕΣ

admin

2+1 συμπεράσματα για την κούρσα της αρχηγίας

admin

ΠΑΣΟΚ – Γερουλάνος: Θα ανακοινώσω αν θα είμαι υποψήφιος όταν θα ανοίξει η διαδικασία

admin

Δένδιας: Αυξάνεται το πτητικό επίδομα των πιλότων των πυροσβεστικών αεροσκαφών

admin

Οι λίστες της Aννας-Μισέλ Ασημακοπούλου άναψαν φωτιές

admin