Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πισωγύρισμα για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Έκλεισε σε χαμηλό 6 εβδομάδων

Την επιστροφή των πωλητών, χωρίς να βρουν μάλιστα καμία αντίσταση στον «διάβα» τους, σηματοδότησε η συνεδρίαση της Τρίτης (4/6) στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

. Η χθεσινή αντίδραση αποδείχθηκε πρόσκαιρη, η σημερινή «βουτιά» υπερκέρασε το ανοδικό διάλειμμα -είχε προηγηθεί 4ήμερο πτωτικό σερί στο φινάλε του Μαΐου- και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε χαμηλό περίπου 6 εβδομάδων.


Ειδικότερα, ο

Γενικός Δείκτης

κατέγραψε απώλειες 22,72 μονάδων ή -1,57% και έκλεισε στις 1.424,69 μονάδες, ελάχιστα πάνω από το χαμηλό ημέρας των 1.424,66 μονάδων. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.446,42 μονάδες. «Κοκκίνισε» το ταμπλό, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών να υπολογίζεται σε περίπου 2 προς 9.





Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Απριλίου (κλείσιμο στις 1.420,40 μονάδες) και δεν κατάφερε να παραμείνει πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών (1.436 μονάδες). Παράλληλα, έχει κάνει ένα αρνητικό 5Χ6 χάνοντας συνολικά 56,54 μονάδες ή -3,82%. Η φετινή απόδοση του δείκτη έχει περιοριστεί στο 10,17%.


Ως «βαρίδι» λειτούργησε για ακόμη μία ημέρα ο τραπεζικός κλάδος, με την Πειραιώς, την Εθνική και την Alpha Bank να «βυθίζονται» στο -2%. Στα blue chips, ισχυρές ήταν οι απώλειες για τον ΟΠΑΠ, την Aegean, τη ΔΕΗ, την HELLENiQ ENERGY, την Motor Oil, τη Viohalco, την Jumbo και την Autohellas. Από τις ελάχιστες μετοχές που έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ξεχώρισαν η Σαράντης και η Ευρωσύμβουλοι, με τη δεύτερη να προσελκύει το ενδιαφέρον λόγω του μπαράζ εξαγορών που έχει στα σκαριά.






Καταιγισμός πωλήσεων




«Βουτιά» -2,29% κατέγραψε σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 1.235,49 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) οπισθοχώρησε κατά -1,61% στις 3.440,89 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) έχασε -1,47% στις 2.315,03 μονάδες.


Η συναλλακτική δραστηριότητα ανήλθε στα 97,594 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,154 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες πράξεις (πακέτα). Τζίρο 16,811 εκατ. ευρώ έκανε η Πειραιώς και ακολούθησε ο ΟΠΑΠ στα 13,7 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται πλέον στα 98,73 δισ. ευρώ. Οι sellers κυριάρχησαν άνετα, με 89 τίτλους να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο έναντι 19 που έκλεισαν με θετικό, ενώ 10 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες.





Όλες οι συστημικές τράπεζες πλην της Eurobank έκλεισαν με απώλειες άνω του -2,5%, προσεγγίζοντας μάλιστα ακόμη και το -3%. Η ΕΤΕ διολίσθησε -2,99% στα 7,858 ευρώ και ακολούθησαν η Πειραιώς (-2,95% στα 3,589 ευρώ) και η Alpha Bank (-2,53% στο 1,54 ευρώ). Η Eurobank υποχώρησε κατά -0,83% στα 2,03 ευρώ.






Τράπεζες, deals και Metlen στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο βρέθηκαν σήμερα οι τράπεζες, μετά τη δημόσια πρόταση που υπέβαλε η Eurobank για την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας. Το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε και στην Alpha Bank, η οποία βγήκε στις αγορές με ομόλογο 500 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.


«Πυρετό» από νέα deals πρόκειται να βιώσει η εγχώρια αγορά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης dark room, μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες έρχονται για να προσθέσουν ρευστότητα στο Χ.Α. Πρόκειται, μάλιστα, για «παίκτες» που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν premium προκειμένου να ολοκληρώσουν τις επενδυτικές τους κινήσεις. Οι επενδυτές περιμένουν, επίσης, με ενδιαφέρον και το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, από το οποίο θα εξάγουν κρίσιμα συμπεράσματα για τη μελλοντική πορεία των μεταρρυθμίσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.


Οι πολλαπλές αποκοπές μερισμάτων του Ιουνίου επηρεάζουν την πορεία του Χρηματιστηρίου βραχυπρόθεσμα. Πρόκειται, πάντως, για άκρως θετική εξέλιξη, καθώς έπειτα από πολλά χρόνια οι τράπεζες και η ΔΕΗ επιστρέφουν στις διανομές μερισμάτων. Υπενθυμίζεται ότι οι δείκτες αποπληρωμής (payout ratios) των ελληνικών τραπεζών από τα κέρδη του 2023 υποδηλώνουν μέρισμα ανά μετοχή (DPS) περίπου 0,06 ευρώ για την Πειραιώς, 0,05 ευρώ για την Alpha Bank, 0,09 ευρώ για τη Eurobank και 0,36 ευρώ για την Εθνική.





Νέα εποχή για τη Mytilineos, η οποία άλλαξε την επωνυμία της και μετονομάστηκε σε Metlen. Οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ακολουθούν την Τετάρτη οι γενικές συνελεύσεις του ΟΠΑΠ και της Cenergy Holdings. Την ίδια μέρα (5/6) η Noval Property θα κάνει το ντεμπούτο της στο ταμπλό του Χ.Α.


Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, μικτού ποσού 0,04898 ευρώ, διαπραγματεύθηκε σήμερα η μετοχή της Profile. Το καθαρό μέρισμα υπολογίζεται στο 0,04653 ευρώ ανά μετοχή, με τη μερισματική απόδοση στο 0,9%. Η πληρωμή θα ξεκινήσει στις 11 Ιουνίου.






Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές






Με το βλέμμα στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη (6/6) η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της από το 2019. Οι κυριότεροι δείκτες καταγράφουν απώλειες, διορθώνοντας από την ισχυρή άνοδο της Δευτέρας και της προηγούμενης εβδομάδας. Απομακρύνονται, ωστόσο, από τα χαμηλά ημέρας, με τον γερμανικό DAX, τον ιταλικό FTSE MIB και τον πορτογαλικό PSI να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση, μεταξύ -0,5% έως -0,9%.


Αναφορικά με τις ασιατικές αγορές, απότομη «προσγείωση» από τα ιστορικά υψηλά τους έκαναν οι δείκτες στην Ινδία. Παρά την επικράτηση του Ναρέντρα Μόντι και την τρίτη συνεχόμενη θητεία του στον πρωθυπουργικό θώκο, οι έδρες που έχασε αναμένεται να φέρουν εμπόδια στο μεταρρυθμιστικό του έργο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο βασικοί δείκτες, Nifty 50 και BSE Sensex, κατέγραψαν «βουτιά» περίπου -6%.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Οι βομβαρδισμοί ξανάρχισαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας – Συνεχίζει ακατάπαυστα τις επιθέσεις το Ισραήλ





Η πλατφόρμα για το πόθεν έσχες είναι κλειστή λέει ξανά σε νέα ανάρτηση ο Κασσελάκης – Δείτε βίντεο






Βασίλισσα Λετίσια: Βίντεο τη δείχνει να δυσκολεύεται να περπατήσει και να κατέβει σκαλιά








Related posts

Χατζηδάκης: Οι πολίτες δεν θέλουν επιστροφή στον δημοσιονομικό λαϊκισμό

admin

Έρχεται «λίφτινγκ» στον Αναπτυξιακό Νόμο – Βασικός άξονας η πριμοδότηση πράσινων επενδύσεων

admin

Δ. Αλεξάνδρου -Π. Γκουβάς- (UBITECH): Οι Έλληνες «γκουρού» της τεχνητής νοημοσύνης που μεταμορφώνουν το δημόσιο (pics)

admin

Χειμερινές εκπτώσεις: Πόσο θα διαρκέσουν – Πέντε συμβουλές για τους καταναλωτές

admin

Cyber Monday 2023: Μίνι οδηγός για καταναλωτές με 13 «κανόνες» για διαδικτυακές αγορές

admin

Επίδομα βενζίνης: Πώς θα πάρετε την κάρτα καυσίμων, με κωδικούς taxisnet η αίτηση στο gov.gr

admin

Ενεργειακή κρίση – Κομισιόν: Πώς μπορούν οι εταιρείες της ΕΕ να πληρώνουν σε ρούβλια για το φυσικό αέριο

admin

RAVENNA: Το επιτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης συνεχίζεται με έπιπλα και φωτιστικά

admin

Εφάπαξ επίδομα έως 2.000 ευρώ σε αστυνομικούς – Oι δικαιούχοι

admin