Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ αγκαλιάζει το λόμπι του bitcoin

Ο υποcήφιος των Ρεπουμpλικάνων για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στο μεγαλύτερο συνέδριο για το bitcoin των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στο Νάσβιλ το απόγευμα του Σαββάτου και υποσχέθηκε ότι αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, θα διασφαλίσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα πουλήσει ποτέ το αποθεματικό bitcoin που διαθέτει, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC. Δεν τάχθηκε όμως υπέρ της δημιουργίας αποθεματικών σε ψηφιακό νόμισμα, προσθέτει. 

“Για πάρα πολύ καιρό η κυβέρνησή μας έχει παραβιάσει τον βασικό κανόνα που κάθε οπαδός του bitcoin γνωρίζει: Ποτέ μην πουλάς τα bitcoin σου”, δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του στο φετινό συνέδριο Bitcoin στο Νάσβιλ, το μεγαλύτερο της χρονιάς.

Οι δηλώσεις του πρώην προέδρου ήρθαν τη στιγμή που ο ανταγωνισμός για την κατάκτηση ψήφων και δωρεών από τους Αμερικανούς που υποστηρίζουν τη fintech βρίσκεται στο επίκεντρο του προεδρικής εκλογής του 2024.

“Σήμερα εκθέτω το σχέδιό μου για να διασφαλίσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων και η υπερδύναμη του bitcoin σε όλο τον κόσμο και θα το υλοποιήσουμε”, δήλωσε ο Τραμπ.

Αλλά η υπόσχεση του Τραμπ να διατηρήσει απλώς τα τρέχοντα αποθεματικά bitcoin της κυβέρνησης των ΗΠΑ ήταν λιγότερο ριζοσπαστική σε σχέση με άλλες προτάσεις που ακούστηκαν στο ίδιο συνέδριο.

Πιο ριζοσπαστικός ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

Χαρακτηριστικά, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, μιλώντας λίγες ώρες νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο είχε υποσχεθεί να δημιουργήσει αποθεματικά ύψους 4 εκατομμυρίων bitcoin, ξεκινώντας από τα αποθέματα bitcoin που η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει ήδη από κατασχέσεις. Ο Κένεντι συγκεκριμένα δήλωσε ότι αν εκλεγεί θα δώσει εντολή στην κυβέρνηση να αγοράζει 550 bitcoin την ημέρα μέχρι το απόθεμα να φτάσει τα 4 εκατομμύρια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια τος ομιλίας του ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να προβάλει τις αντιθέσεις ανάμεσα στη διάθεση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να αγκαλιάσει τα κρυπτονομίσματα και τη σκληρή ρυθμιστική προσέγγιση που υιοθέτησε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

“Οι κατασταλτικές πολιτικές για τα κρυπτονομίσματα και το bitcoin της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις ήταν λάθος και είναι πολύ κακή για τη χώρα μας”, είπε ο Τραμπ. “Επιτρέψτε μου να σας πω αν κερδίσουν αυτές τις εκλογές, θα σας διώξουν. Θα είναι μοχθηροί. Θα είναι αδίστακτοι. Θα κάνουν πράγματα που δεν θα τα πιστεύετε”.

Ο Τραμπ συνέχισε να δίνει υποσχέσεις υπέρ των κρυπτονομισμάτων ενώ οι υποστηρικτές του bitcoin τον επευφημούσαν, υποσχόμενος να διαλύσει αυτό που αποκάλεσε “σταυροφορία κατά των κρυπτονομισμάτων” του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

“Θα απολύσω τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς”

“Την πρώτη μέρα, θα απολύσω τον Γκάρι Γκένσλερ”, είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στον διορισμένο από τον πρόεδρο Μπάιντεν πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια επιθετική προσέγγιση στη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων – υπόσχεση που δεν θα μπορέσει να κρατήσει αφού ακόμη κι αν εκλεγεί, δεν έχει αυτή την εξουσία. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε επίσης να δημιουργήσει ένα “προεδρικό συμβουλευτικό όργανο για το bitcoin και τα crypto”.

“Οι κανόνες θα γραφτούν από ανθρώπους που αγαπούν τον κλάδο σας, όχι από ανθρώπους που τον μισούν”, είπε ο Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου bitcoin, η καμπάνια του Τραμπ πραγματοποίησε έναν συνοδευτικό έρανο στο Νάσβιλ, συγκεντρώνοντας   844.600 δολάρια. Τον Ιούνιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BTC Ντέιβιντ Μπέιλι, που ήταν ο διοργανωτής του συνεδρίου δεσμεύτηκε να συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια και περισσότερους από 5 εκατομμύρια ψηφοφόρους για να διασφαλίσει την επανεκλογή Τραμπ, καθώς οι οπαδοί του bitcoin στρέφοντται όλο και περισσότερο στο στρατόπεδο Τραμπ για υποστήριξη.

Στροφή 180 μοιρών

Η στήριξη του Τραμπ στο bitcoin αντιπροσωπεύει μια μείζονα στροφή για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων δεδομένου ότι όσο ήταν στο Λευκό Οίκο, το απέρριπτε δημοσίως. Τον Ιούλιο του 2019, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι “δεν ήταν οπαδός” του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων. Είχε επίσης αναφέρει ότι τα coins δεν είναι χρήματα, ότι η αξία τους “βασίζεται σε αέρα” και είχε προειδοποιήσει ότι τα μη ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία σε crypto μπορούν να διευκoλύνουν το εμπόριο ναρκωτικών, μεταξύ “άλλων παράνομων δραστηριοτήτων”.

“Το bitcoin φαίνεται σαν απάτη”, είπε στο Fox σε μια τηλεφωνική συνέντευξη το 2021. “Δεν μου αρέσει γιατί είναι ένα άλλο νόμισμα που ανταγωνίζεται το δολάριο”. “Θέλω το δολάριο να είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αυτό έλεγα πάντα”, συνέχισε ο Τραμπ στη συνομιλία του με την Fox.

Αλλά πέντε χρόνια μετά στο Νάσβιλ κι αφού έχασε τις εκλογές του 2020, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία φάνηκε έτοιμος να πλέξει τα εγκώμια του bitcoin.

“Το Bitcoin αντιπροσωπεύει την ελευθερία, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία από τον κυβερνητικό καταναγκασμό και τον έλεγχο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του.

Τι κάνει η Κάμαλα Χάρις

Η Κάμαλα Χάρις δεν εμφανίστηκε στο συνέδριο Bitcoin 2024 αν και οι οργανωτές ανέφεραν ότι την προσέγγισαν και η καμπάνια της συζήτησε το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί μαζί τους, αν και τελικά αρνήθηκε. 

Ωστόσο οι Financial Times ανέφεραν σε ρεπορτάζ τους χτες Σάββατο ότι η καμπάνια της Κάμαλα  Χάρις έχει ήδη αρχίσει να προσεγγίζει ανθρώπους κοντά σε εταιρείες κρυπτογράφησης για να οργανώσουν συναντήσεις, οπότε είναι πιθανό να δούμε μια στροφή υπέρ του bitcoin και στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Related posts

Ουκρανία: Ο Υπ. Άμυνας δηλώνει αισιόδοξος ότι η Γερμανια θα παράσχει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus

admin

Ουκρανοί πιλότοι θα αρχίσουν να πετούν με εκπαιδευτές σε πραγματικά F-16 σε μερικές εβδομάδες

admin

Ινδία: Μάχη με το χρόνο τα σωστικά συνεργεία για εντοπισμό επιζώντων από κατολίσθηση

admin

G7: Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου

admin

ΗΠΑ: Ο πρώην ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιού ο “εκλεκτός” του Μπάιντεν για νέος πρέσβης στο Ισραήλ

admin

Ο πρόεδρος Χέρτσογκ θα εγκαινιάσει σήμερα το Εθνικό Μουσείο Ολοκαυτώματος στο Άμστερνταμ

admin

Ισπανία: Υπουργός προτείνει να δίνονται στους νέους €20.000 από την ηλικία των 18 ετών

admin

Στρατιωτικό νοσοκομείο του Τόκιο θα νοσηλεύσει τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες

admin

Μυστικές Υπηρεσίες Ουκρανίας: Η Ρωσία θα μπορούσε να παραδώσει στη Χαμάς δυτικά όπλα που απέκτησε ως λάφυρα

admin