Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο τουρισμός έκανε το «θαύμα» του – Μειώθηκαν κατά 50% οι επιδοτούμενοι άνεργοι

Μια αναπάντεχη ειδοποιό διαφορά μπορεί να εντοπίσει κανείς στα στατιστικά στοιχεία της ΔΥΠΑ για τους εγγεγραμμένους

ανέργους

του Μαΐου.


Όχι μόνο μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων, κάτι αναμενόμενο λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου αλλά συρρικνώθηκε εντυπωσιακά και ο αριθμός των ανέργων που έλαβαν επίδομα ανεργίας.





Ειδικότερα, οι επιδοτούμενοι άνεργοι τον Μάιο ανέρχονταν σε

81.455 έναντι 172.000

τον Απρίλιο και 111.597 τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Δηλαδή μειώθηκαν κατά 30.7% σε σχέση με πέρυσι και κατά 52,8% σε σχέση με τον Απρίλιο.


«Η πτώση οφείλεται κατά πρώτο λόγο στην έναρξη της τουριστικής περιόδου αλλά όχι μόνο. « επισημαίνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης , σχολιάζοντας τα στοιχεία- Ρόλο έχει παίξει και η μείωση των αντικινήτρων για την παραμονή εκτός αγοράς εργασίας. Επίσης πρέπει να καταγράφηκε πολύ μικρότερος αριθμός απολύσεων, αριθμός που θα επιβεβαιώσουμε μόλις έρθουν στα χέρια μας τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ. Αυτό που είναι ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπήρξαν νέοι άνεργοι το Μάιο. Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των ανέργων το Μαίο ανήλθε σε 794.752 άτομα , υποχωρώντας κάτω από το όριο των 800,000 κάτι που είχε να συμβεί πάρα πολλά χρόνια. Οι κυριότερες αιτίες που εμποδίζουν την ανεργία να μειωθεί περισσότερο είναι η έλλειψη matching στις δεξιότητες των ανέργων και στις απαιτήσεις των εργοδοτών καθώς και οι γεωγραφικές αναντιστοιχίες. Δουλεύουμε προς την κατεύθυνση της πτωτικής πορείας της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ.»





Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΥΠΑ, μείωση κατά 7% σημείωσε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στη Δ.ΥΠ.Α. τον Μάιο σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο η μείωση ανήλθε στο 8,8%.


Ωστόσο παρά τις εποχικές αυξομειώσεις, φαίνεται ότι δύσκολα θα καμφθεί ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας ώστε σύντομα η έστω τα επόμενα χρόνια να υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10% το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο όχι μόνο για την εθνική οικονομία αλλά και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ειδικά αυτούς που «χτίζουν» την πρώτη τους τριετία από τον Ιανουάριο του 2024.





Υπενθυμίζουμε ότι όπως ορίζει ο νόμος αν την 1η Ιανουαρίου 2027 η ανεργία παραμείνει άνω του 10%, τότε θα ανασταλεί η ισχύς των διατάξεων και θα παραμείνουν «παγωμένες» οι τριετίες μέχρι να πέσει το ποσοστό, ακυρώνοντας την προοπτική αύξησης των μισθών.


Όπως εξηγεί ο διδάκτωρ του Παντείου Βασίλης Μπέτσης «το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας , γύρω στο 9% επετεύχθη το 2009 , όταν οι άνεργοι ανέρχονταν σε 390.000 ενώ σήμερα αριθμούν 100.000 περισσότεροι, περίπου 500.000. Για να συρρικνωθεί το ποσοστό έστω οριακά κάτω από το 10% , θα πρέπει ο αριθμός των ανέργων να υποχωρήσει στις 430.000. Ο στόχος είναι δύσκολος καθώς το ποσοστό της ανεργίας δεν συνδέεται μόνο με τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα αλλά και με το δημογραφικό. Το ζητούμενο είναι να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας χωρίς όμως να μειώνεται το εργατικό δυναμικό, η πτωτική πορεία του οποίου είναι προδιαγεγραμμένη. Δηλαδή όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός του εργατικού δυναμικού , τόσο περισσότερο θα επιμένει σε υψηλά ποσοστά η ανεργία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία που έχει την υψηλότερη επίδοση στην ανεργία στην ΕΕ με την Ελλάδα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση ενώ έπονται η Φιλανδία και η Ιταλία.»


Το ΙΟΒΕ αναμένει μικρή περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας το 2024, με εμφανή ωστόσο σημάδια επιβράδυνσης της θετικής τάσης. Σύμφωνε με το Ινστιτούτο, τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης της κυκλικής ανεργίας στενεύουν, ενώ πρόκληση αποτελεί η μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας και η αύξηση της συμμετοχής στην εργασία.






Ειδήσεις σήμερα:





Καλοκαίρι εκκαθαρίσεων στον ΣΥΡΙΖΑ: Μοντέλο «Διαύγειας» ζητούν στελέχη – «Νοικοκύρεμα» ετοιμάζει η Κουμουνδούρου





Φονικός καύσωνας στο Μεξικό με 155 νεκρούς από τον Μάρτιο





Επικίνδυνο «κοκτέιλ» ζέστης και μελτεμιών σήμερα – Ακραίος κίνδυνος στην Αττική, επί ποδός η Πυροσβεστική

Related posts

Η Intracom Telecom Ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Χώρας

admin

Ρεύμα: Πού θα κυμανθούν οι λογαριασμοί τον Μάρτιο – Χρεώσεις και παραδείγματα

admin

Στουρνάρας: Στο 2,2% η ανάπτυξη φέτος, αύξηση στο 3,0% το 2024

admin

Πληρωμές IRIS: Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τους επαγγελματίες – Τα επόμενα σχέδια

admin

Υπουργείο Οικονομικών: «Black list» κατά του λαθρεμπορίου και του παράνομου εμπορίου καπνού

admin

Αγρότες: Την άλλη εβδομάδα η επιπλέον αρωγή ως €10.000 της Θεσσαλίας που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

admin

Κεράσια: Για τρίτη χρονιά μειωμένη η παραγωγή – Στα ύψη και φέτος οι τιμές στο ράφι

admin

Ξεπέρασαν τις 54.000 οι πληρωμές σε ανέργους με ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες – Από Δευτέρα οι πληρωμές παρόχων

admin

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Πρόκληση τα «κόκκινα δάνεια»

admin