Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο μεγάλος ηττημένος Κυριάκος Μητσοτάκης – Έσπασε αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της ΝΔ

Ο μεγάλος ηττημένος της χθεσινής εκλογικής μάχης ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγράφοντας απώλειες περί του 1 εκατομμυρίου ψηφοφόρων μέσα σε έναν χρόνο από την τελευταία εκλογική μάχη.

Συγκεκριμένα, η κυβερνώσα παράταξη συγκέντρωσε λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο ψήφους (1.125.602 ψήφους), τη στιγμή που στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 είχε συγκεντρώσει 2.115.311 και στις ευρωεκλογές του 2019 περί τις 1.873.137 ψήφους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει τον εκλογικό στόχο της ΝΔ στο 33%, με το τέλος της καταμέτρησης να τον βρίσκει 4,7% κάτω από αυτό το ποσοστό, που μεταφράζεται περί τις 200.000 ψηφοφόρους.

Από τη μελέτη των απόλυτων αριθμών των ψήφων των κομμάτων εξάγεται το συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ απείχαν και δεν «μετακόμισαν» σε άλλα κόμματα.

«Σίγουρα υπήρξαν πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα της καθημερινότητάς τους με σημαντικότερο την ακρίβεια. Σέβομαι την επιλογή τους είτε εκφράστηκε με πρωτοφανή αποχή είτε με επιλογή μικρότερων σχημάτων. Ακούω όμως τη φωνή τους και την ακούω δυνατά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας ότι η δυναμική χαμένης εκλογικής μάχης για τη ΝΔ είναι ισχυρή.

Η στρατηγική που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά αλλά και τα πεπραγμένα του στον πρώτο χρόνο της θητείας του προκάλεσαν την ισχυρή αντίδραση των ψηφοφόρων που επέλεξαν να μην κατευθυνθούν στις κάλπες,

Ο αριθμός «2» μπροστά από την εκλογική επίδοση της ΝΔ αποτελεί επί της ουσίας ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση – για χειρισμούς και συμπεριφορές τους. Είναι ουσιαστικά αυτός που επιβάλλει πλέον, σύμφωνα με την κυρίαρχη νεοδημοκρατική εκτίμηση, δραστικές κινήσεις αντιστροφής του κλίματος. Εξ ου και θεωρείται δεδομένο ότι είναι στο τραπέζι ένας ανασχηματισμός – ευρύς και όχι απλώς στο πλαίσιο μερικών «διορθώσεων» σε υφυπουργικές θέσεις.

Μοναδικό αρνητικό ρεκόρ για τη ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε επίσης να πιάσει το χαμηλότερο αριθμό ψήφων στην πενηντάχρονη ιστορία του κόμματος.

Με 1.110.000 ψήφους υπολείπεται ακόμη και του χειρότερου ποσοστιαία αποτελέσματος για τη ΝΔ, που μέχρι χθες κατείχε ο Αντώνης Σαμαράς στις εθνικές του Μαΐου του 2012 με ποσοστό 18,85% και 1.192.000 ψήφους.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ο απόλυτος αριθμών ψήφων της ΝΔ υπολείπεται από τον αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις ευρωεκλογές του 2019 οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε το ίδιο βράδυ την άμεση προσφυγή στις κάλπες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έλαβε 1.343.000 ψήφους.

Αλλά ακόμη και του απόλυτου αριθμού ψήφων στη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές του Μαΐου του 2023, όπου έλαβε 1.184.000 ψήφους.

Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που συγκέντρωσε περίπου 500.000 ψηφοφόρους (571.588), σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 που είχε λάβει 930.013 ψήφους και στις ευρωεκλογές του 2019, 1.343.595 ψήφους.

Δηλαδή οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταγράφονται στους 400.000 ψηφοφόρους. Η εκτίμηση είναι ότι αυτοί που δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν κατευθύνθηκαν μαζικά σε κάποιο άλλο κόμμα, αλλά απείχαν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Νέα Αριστερά έλαβε μόνο 88.814 ψήφους, ενώ ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη 38.974 ψήφους

Related posts

Κουτσούμπας: Κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το πόρισμα του ΚΚΕ για τα Τέμπη

admin

Διακήρυξη καλής γειτονίας και νέο ραντεβού στην Αγκυρα

admin

Με δύναμη από την Αυτοδιοίκηση

admin

Καλπάκης: Οι κατηγορίες για fake news στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν παραδοχή των ευθυνών της κυβέρνησης

admin

Κασσελάκης από Χανιά: Ετοιμάζουμε πρόταση για αύξηση 100 ευρώ ανά μήνα στους φαντάρους

admin

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

admin

ΔΙ’ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ

admin

Σπαρτιάτες: Ολική ρήξη βουλευτών με Στίγκα – Αλληλοκατηγορίες για τακτικές μαφιόζων

admin

Λάκης Λαζόπουλος: «Το να φύγει ο Τσακαλώτος είναι σαν να φεύγει μία σταγόνα από το ποτήρι νερό»

admin