Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μάριο Ντράγκι στο ΕΚ: Η Ευρώπη πρέπει να διαλέξει μεταξύ διάλυσης, παράλυσης ή ολοκλήρωσης

Το σχέδιό του για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. μέσω στενότερης συνεργασίας σε κομβικούς τομείς και μεγάλης κλίμακας επενδύσεων σε κοινούς στόχους παρουσίασε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μάριο Ντράγκι. 

Στην ομιλία του στην αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, ο Μάριο Ντράγκι – ο οποίος συνέταξε την έκθεσή του σχετικά με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα κατόπιν σχετικού αιτήματος από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να εστιάσει σε τρία κρίσιμα ζητήματα: στην γεφύρωση του “χάσματος καινοτομίας” με τις ΗΠΑ και την Κίνα, στην ανάπτυξη κοινού σχεδίου για τη σύνδεση του στόχου της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και στην ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης και στη μείωση της εξάρτησής της από ξένες οικονομικές δυνάμεις.

Η διατήρηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί στενότερη συνεργασία και ολοκλήρωση μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών, δήλωσε κατά την ομιλία του.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κατάρτιση μιας ρεαλιστικής ατζέντας ανταγωνιστικότητας θα απαιτούσε ετήσια χρηματοδότηση μεταξύ 750 και 800 δισ. ευρώ για έργα προσυμφωνημένα σε επίπεδο ΕΕ. Ορισμένα από αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά κάποια θα πρέπει να βρεθούν μέσω δημόσιων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης νέου κοινού χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο ειδικά για τη χρηματοδότηση κομβικής σημασίας έργων.

Σε συζήτηση μεταξύ των ευρωβουλευτών που ακολούθησε την ομιλία του κ. Ντράγκι, πολλοί ομιλητές συμφώνησαν με την ανάλυσή του ότι η οικονομία της ΕΕ πρέπει να αλλάξει επειγόντως πορεία. Η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στον ανταγωνισμό και την καινοτομία σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, καθώς και σε περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε κοινωνικούς, πράσινους και ψηφιακούς μετασχηματισμούς, τόνισαν οι ευρωβουλευτές. Ορισμένοι ομιλητές ζήτησαν μεγαλύτερη κυριαρχία και πιο ελεύθερες αγορές, υποστηρίζοντας ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σαμποτάρει την ευρωπαϊκή οικονομία. Άλλοι παρατήρησαν ότι η ανάπτυξη είναι συμβατή με τις καθαρές καινοτόμες τεχνολογίες και τις κοινωνικές επενδύσεις που θα χρειαστούν για να βοηθηθούν οι πολίτες να προσαρμόσουν τις δεξιότητές τους.

Δείτε εδώ την Έκθεση του Μάριο Ντράγκι σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας

Δείτε εδώ την ομιλία του Μάριο Ντράγκι

Related posts

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Προσωρινά αποτελέσματα: Πρώτο το ΕΛΚ, ακολουθούν S&D και Renew Europe

admin

Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα εναντιώνεται σε κάθε “οικονομικό εξαναγκασμό” και “αποσύνδεση”

admin

Σλοβακία: Σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση του πρωθυπουργού Ρ. Φίτσο

admin

Ισραήλ: Διαδηλώσεις μετά τον θάνατο τριών ομήρων που σκοτώθηκαν κατά λάθος από τον ισραηλινό στρατό

admin

Γερμανία: Αυξάνεται και στο SPD η δυσαρέσκεια για τον Όλαφ Σολτς

admin

Ericsson: Πλήγμα κερδοφορίας 62% στο 2ο τρίμηνο – Βουτιά 8% η μετοχή

admin

Γάζα: “Ένοπλοι έχουν ταμπουρωθεί στο νοσοκομείο Αλ Σίφα”, λέει ο ισραηλινός στρατός

admin

Η Ιταλία ζητά από το Λούβρο την επιστροφή επτά αρχαιολογικών αντικειμένων

admin

Ισραήλ: Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους που “ετοιμάζονταν να διαπράξουν επίθεση”

admin