Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο «καυτός» Σεπτέμβρης των ελληνικών τραπεζών

Τα φώτα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει πάνω του ο εγχώριος τραπεζικός τομέας τον Σεπτέμβριο καθώς, κατά τη διάρκειά του, προγραμματίζονται σημαντικές διαθέσεις μετοχών, ενώ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα επικαιροποιημένα stories, μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου 2024 και τις αναθεωρήσεις στόχων κερδοφορίας και απόδοσης επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων τρέχουσας χρήσης.

Οι προγραμματιζόμενες διαθέσεις μετοχών Εθνικής από το ΤΧΣ και Bank of Cyprus Holdings από Λαϊκή αποτελούν τα δύο κορυφαία ορόσημα του μήνα. Το σύνολο των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών (Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, Bank of America) θα έχει ρόλο στα παραπάνω placements, εξέλιξη που διασφαλίζει την πρόσβαση σε ένα ευρύ πελατολόγιο.

Το χρονοδιάγραμμα για τη διάθεση μέρους των 168.231.441 μετοχών Εθνικής, που κατέχει το ΤΧΣ (σ.σ. αντιστοιχούν στο 18,39% του μετοχικού της κεφαλαίου) δεν έχει μεταβληθεί. Βασικό σενάριο παραμένει η διάθεση τουλάχιστον του 8% με 10% (σ.σ. αν διαπιστωθεί ισχυρή ζήτηση το ποσοστό θα «ψηλώσει») στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτώβρη.

Όπως έχει αποκαλύψει ο Χαμαιλέων το σχήμα, το οποίο θα «τρέξει» τη διάθεση, μέσω βιβλίου προσφορών, θα είναι το ίδιο, με αυτό που χειρίστηκε το πρώτο placement. Υπό τη JP Morgan, η οποία ανέλαβε σύμβουλος διάθεσης του ΤΧΣ και επομένως διοργανωτής της διάθεσης, θα συμμετέχουν στο σχήμα Goldman Sachs, Morgan Stanley, BofA, UBS, Axia, Euroxx και NBG Securities.

Η διοίκηση της Εθνικής έχει μπροστά της ένα βαρύ πρόγραμμα παρουσιάσεων. Πέραν του event της BofA στο Λονδίνο, στο οποίο αναμένεται να παραβρεθούν όλες οι εγχώριες συστημικές τράπεζες, όπως και η Κύπρου, θα πραγματοποιήσει παρουσιάσεις σε Αμερική και Ευρώπη, προκειμένου να αναδείξει τα «ισχυρά» αποτελέσματα β’ τριμήνου και τους αναθεωρημένους στόχους κερδοφορίας και απόδοσης.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να επικεντρωθεί στο σχέδιο της διοίκησης για το πώς θα αξιοποιήσει το «βουνό» πλεονάζουσας ρευστότητας (σ.σ. 9,1 δισ. στις 30/6), σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης επιτοκίων. Η πιστωτική επέκταση δευτέρου τριμήνου ήταν εντυπωσιακή (ελαφρώς υψηλότερη του 1 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα στο εξάμηνο να διαμορφωθεί σε 850 με 900 εκατ. ευρώ, αλλά η ανοδική αναθεώρηση του στόχου έτους (1,5 από 1,2 δισ. ευρώ) καταδεικνύει ότι το growth της εγχώριας αγοράς απαντά, εν μέρει μόνο, στο προαναφερθέν ερώτημα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι, με ορόσημο το placement η Εθνική θα επικαιροποιήσει την στρατηγική της.

Το ΤΧΣ πιθανόν να το προλάβει η υπό εκκαθάριση Λαϊκή, η οποία σχεδιάζει να διαθέσει, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, το 4,83% του μετοχικού κεφαλαίου της Bank of Cyprus Holdings. Όπως έγραψε το -.gr, ο εκκαθαριστής της Λαϊκής έχει αναθέσει το έργο στην BofA και το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει τις πρώτες ημέρες, μετά την (επανα)διαπραγμάτευση των μετοχών  της Κύπρου σε ΧΑ. Υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών της Κύπρου στο ΧΑ θα ξεκινήσει, εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, στις 23 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα ξεκινά στο Λονδίνο το ετήσιο event της BofA για τον χρηματοοικονομικό κλάδο (29th Annual Financials CEO conference), που θα διαρκέσει ως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στη φετινή εκδήλωση θα παραβρεθούν αρκετοί νέοι επενδυτές. Ως εκ τούτου, έχουν κλειστεί περισσότερα ραντεβού από κάθε άλλη χρονιά. Παρόντες θα είναι fund managers από όλους τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους (PIMCO, Pictet Asset Management, Amundi, Millennium, JP Morgan Asset Management, HSBC Global, Goldman Sachs Asset Management, Credit Suisse, Basswood Capital Management, FIL Investments, LGT Capital, Manulife Investments).

Αλλάζει… πίστα η Eurobank

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσουν οι παρουσιάσεις της Eurobank καθώς η τράπεζα ενοποιεί από τον περασμένο Ιούλιο την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου. Παρ’ ότι το business plan του νέου ομίλου θα αργήσει, οι επενδυτές έχουν αρχίσει ήδη να μετρούν, γραμμή με γραμμή, τις αλλαγές που επιφέρει η ενσωμάτωση της κυπριακής τράπεζας στον όμιλο.

Η JP Morgan, στο πρόσφατο report για τις εγχώριες τράπεζες  διατύπωσε την εκτίμηση ότι η εξαγορά της Ελληνικής δεν έχει αποτιμηθεί στα νούμερα της Eurobank και η ενοποίησή της θα αποτελέσει καταλύτη για τη μετοχή καθώς παρέχει σαφέστερη εικόνα της συνεισφοράς. Εικόνα που θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και θα είναι διευρυμένη επειδή θα περιλαμβάνουν α) τα κέρδη της Ελληνικής τρίτου τριμήνου  (σ.σ. μετά τις μειοψηφίες), β) τα κατ’ αναλογία κέρδη του δευτέρου τριμήνου της κυπριακής τράπεζας, τα οποία δεν αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα εξαμήνου της Eurobank, μια και δεν είχε προλάβει να δημοσιεύσει οικονομικές  καταστάσεις β΄τριμήνου η Ελληνική. 

Κάνει catch-up η Πειραιώς

Η Πειραιώς εμφάνισε τις πιο δυνατές επιδόσεις β΄ τριμήνου, μεταξύ των εγχώριων συστημικών τραπεζών, οι οποίες λόγω της θερινής ραστώνης, δεν έχουν παρουσιαστεί στους ξένους επενδυτές. Η διοίκηση προγραμματίζει σειρά παρουσιάσεων σε Ευρώπη και Αμερική. Αιχμή των παρουσιάσεων θα είναι όπως έδειξε το report της JP Morgan το γεγονός ότι έκλεισε την ψαλίδα με τις Eurobank, ΕΤΕ σε επίπεδο RoTE, εξέλιξη που αποτελεί έναυσμα για αντίστοιχη μείωση και του χάσματος αποτίμησης σε όρους p/tbv.

Story του 2025 η Alpha Bank

Η Alpha, τέλος, διαθέτει τη χαμηλότερη ευαισθησία στην πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Ενδεχόμενο στίγμα της ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου για ταχύτερο βηματισμό στις μειώσεις, θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στο να κλείσει η μετοχή την ψαλίδα της αποτίμησης σε όρους p/tbv, με τους ανταγωνιστές της. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής με την UniCredit σε Ρουμανία (σ.σ. προς τα τέλη του έτους) αναμένεται να λειτουργήσει, σύμφωνα με τη JP Morgan, ως καταλύτης. Μένει να φανεί η επίδραση των επόμενων βημάτων συνεργασίας/σύμπραξης με UniCredit.

Related posts

Ιατρικό Αθηνών: Σύμβουλος Διοίκησης ο Γιώργος Μπουτσιούκος

admin

Lamda: Εισπράξεις 55 εκατ. ευρώ από πώληση/παραχώρηση οικοπέδων για ξενοδοχεία

admin

Ο Γ. Μετσοβίτης Γενικός Διευθυντής στο Νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης

admin

Skroutz: Επανέρχονται για νέες αγορές τρεις στους 10 καταναλωτές προϊόντων μόδας

admin

Παπαδόγλου (Nexi): Πιλοτική εφαρμογή του digital onboarding στην Ελλάδα

admin

HP Hellas: Οι τρεις εξαγορές και η νέα στρατηγική

admin

Ομιλος Sani/Ikos: Ενοποίηση εγχώριων και διεθνών δραστηριοτήτων

admin

Deal ΔΕΠΑ Εμπορίας-Αγγελάκης ΑΕ για φορτηγά με φυσικό αέριο

admin

Eurobank: Συνεργασία με την ιταλική Intesa, στην Ελλάδα τα προϊόντα της Eurizon

admin