Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γκαστόνε πρωθυπουργός, τα χαμόγελα του Μ.Μ για το ΠΑΣΟΚ και οι ευχές «άντε και στου Στέφανου», το μυστήριο με τα άδεια σπίτια, τα δικαστήρια της Viva και η Αττική Οδός

Ο Κ.Μ λοιπόν θα πάει σε εκλογές, όποτε είναι η ώρα τους, με αντίπαλο στο ΠΑΣΟΚ: α) τον υφιστάμενο αρχηγό Νίκο που βολοδέρνει στο 13%-14% εδώ και κάτι χρόνια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει από το 32% (το 2019) στο 8% σήμερα! β) ή με τον Χάρη Δούκα που από θριαμβευτής δήμαρχος Αθηναίων, με 64.000 ψήφους πέρυσι τέτοια εποχή, κατέληξε τέταρτος στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας και πέρασε στο τσακ στον δεύτερο γύρο, γιατί Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου αλληλοεξοντώθηκαν. Ποιος θα βγει θα το μάθουμε την άλλη Κυριακή, αλλά νομίζω ότι εσείς βράστε τα κόλλυβα της πάλαι ποτέ ένδοξης ΠΑΣΟΚάρας, γιατί κάπου εδώ μάλλον κάηκε η ασφάλεια οριστικά.


Ανδρουλάκης;





-Οι ειδικοί και οι δημοσκόποι, που ομολογώ ότι είχαν προβλέψει το δίδυμο Νίκου-Χάρη, λένε ότι ο αρχηγός θα επικρατήσει ανέτως του δημάρχου, αλλά τώρα εγώ δεν το ξέρω αυτό, όμως μπορώ να σας πω ότι μου φαίνεται πιο λογικό να κερδίσει ο Ανδρουλάκης… δια της αποχής των περισσοτέρων ψηφοφόρων της Αννας και του Παύλου που θα πάνε κυριακάτικο περίπατο, αλλά δύσκολα κάλπη.


Πανηγύρια στο Μ.Μ





-Στο Μαξίμου έμειναν μέχρι να αργά να βλέπουν τηλεόραση και να αναλύουν μεταξύ τους, είτε τηλεφωνικά είτε στο whatsapp, την πορεία της εκλογικής αναμέτρησης του ΠΑΣΟΚ. Για κάθε σενάριο δεύτερου γύρου υπήρχε μια ανάλυση, αλλά για το ζευγάρι Ανδρουλάκης-Δούκας δεν διέκρινα κάποια… βαθιά ανησυχία. Άνθρωποι του Μ.Μ σχολίαζαν ότι ο δήμαρχος Αθηναίων κατέρρευσε στην Αττική και στην Α’ Αθηνών, όντας τέταρτος, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε σε απόλυτο αριθμό σχεδόν όσες ψήφους είχε πάρει το 2021. Με άλλα λόγια, το Μ.Μ συμπέραινε ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει ένα κόμμα μηχανισμών. Επίσης, όπως μου το έλεγε άνθρωπος του «πρωινού καφέ», είναι προφανές ότι η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου στέρησε από τον Γερουλάνο εξαιρετικά κρίσιμες ψήφους που μπορεί να ανέτρεπαν και τις ισορροπίες. Οπότε, όπως το λένε οι Αγγλοσάξονες, το δίδυμο Ανδρουλάκη-Δούκα είναι ο διάβολος που ξέρεις (the devil you know). Εγώ θα προσέθετα ένα παλιό διαφημιστικό σλόγκαν, «αυτούς ξέρουμε, αυτούς εμπιστευόμαστε»!


Και με Στέφανο;





-Τώρα λοιπόν θέλουμε και τον Στέφανο να τελειώνει το πανηγύρι εξ Αριστερών, μου είπε η γνωστή πηγή του Μεγάρου και όπως φαίνεται -με το καλό, εκεί κοντά στα Χριστούγεννα- θα έχουμε και το νταμπλ για τον Κ.Μ με Νίκο και Στέφανο. Μένει ως αντιπολίτευση ο Σαμαράς, ο Καραμανλής (Ραφήνα) όταν δεν πεινάει και φυσικά η Αφροδίτη που ροκανίζει χώρο από τη ΝΔ αργά, αλλά συστηματικά.


Το μυστήριο με τα άδεια σπίτια


-Στην κυβέρνηση προσπαθούν να βρουν λύσεις για το πρόβλημα της στέγης και εξετάζουν προσεκτικά όλα τα σχετικά στοιχεία. Ενα στοιχείο που προβλημάτισε, ήταν πώς γίνεται ενώ ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται, να αυξάνεται η ζήτηση για κατοικίες; Η απάντηση δόθηκε και είναι ότι ο πληθυσμός μειώνεται, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται τα νοικοκυριά λόγω διαζυγίων, μονογονεϊκών οικογενειών κ.λπ. Ενα άλλο ερώτημα που απασχολεί τώρα είναι ο αριθμός των κενών κατοικιών. Η ενημέρωση που είχαν από την ΑΑΔΕ ήταν ότι ο αριθμός τους ανερχόταν σε 600.000 κατοικίες. Ηρθαν όμως τα στοιχεία της απογραφής του 2021 και ανέτρεψαν την εικόνα, καθώς καταγράφηκαν 790.000 κενές κατοικίες και μιλάμε για κενές κατοικίες και όχι εξοχικές, δευτερεύουσες κ.λπ. και τώρα στο Μ.Μ διερευνούν γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη απόκλιση στα στοιχεία.


Ο Ελληνας που υπερασπίζεται την Commerzbank





-Η ευρω-τραπεζική διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ Unicredit -Commerzbank είναι γνωστή. Η Unicredit με τις κινήσεις της αιφνιδίασε τους Γερμανούς οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι να χάσουν τον έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζάς τους. Η υπόθεση είναι σοβαρή για τους Γερμανούς, με τη Handesblatt να σχολιάζει πως αν δεν σταματήσουν την επέλαση της Unicredit θα εκτεθεί πολιτικά ο καγκελάριος Σολτς. Η μία κίνηση των Γερμανών ήταν να αναθέσουν τα ηνία της Commerzbank στην Μπετίνα ‘Ορλοπ. Η άλλη ήταν να προσλάβουν την UBS και συγκεκριμένα τον Στέφανο Παπαπαναγιώτου για να οργανώσει την άμυνα της Commerzbank απέναντι στα σχέδια του Αντρέα Ορσέλ της Unicredit. Η επιλογή της UBS κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς ο επικεφαλής της UBS για τον χρηματοοικονομικό τομέα στην Ευρώπη, ο Στέφανος Παπαπαναγιώτου, έχει δουλέψει στο Λονδίνο στην ομάδα στην ομάδα του Ορσέλ. Ο νυν CEO της Unicredit από το 2014 μέχρι το 2018 ήταν στο Λονδίνο επικεφαλής του investment banking της ελβετικής τράπεζας, με τον Παπαπαναγιώτου επίλεκτο μέλος της ομάδας του. Ο Ορσέλ μάλιστα αυτά τα χρόνια αποτέλεσε τον επαγγελματικό μέντορα του Παπαπαναγιώτου, καθώς διαχειρίστηκε κάτω από τις άμεσες εντολές του μια σειρά ευαίσθητων και δύσκολων deals. Κάποιοι μάλιστα συνάδελφοί τους υποστηρίζουν πως η καλή επαγγελματική συνεργασία που είχαν οι δύο τραπεζίτες ήταν το εφαλτήριο για την άνοδο του Παπαπαναγιώτου στην ιεραρχία της UBS, από το 2018 και μετά όταν ο Ορσέλ αποχώρησε για να κάνει δική του δουλειά. Οπότε οι Γερμανοί επέλεξαν ένα πρόσωπο που ξέρει καλά πώς σκέφτεται ο Ορσέλ για να ανακόψει την ιταλική επίθεση στην Commerzbank.


Η Cenergy και η Τρ. Αττικής


-Η αγορά αφήνει πίσω της το placement της Εθνικής Τράπεζας και ετοιμάζεται για δύο εγχειρήματα που έχουν τη δική τους βαρύτητα: τις αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής και της Cenergy, αμφότερες με χαρακτηριστικά δημόσιας προσφοράς που θα τραβήξουν ρευστότητα σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Αττικής ζητά 735 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 672,1 εκατ. ευρώ µε δικαίωµα προτίµησης υπέρ των παλαιών µετόχων και καταβολή µετρητών και κατά 62,9 εκατ. ευρώ µε έκδοση δικαιωµάτων κτήσης (warrants). Η Cenergy από την πλευρά της ζητά 200 εκατ. ευρώ, η διαδικασία θα τρέξει γρήγορα καθώς υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα αξιοποιηθούν άμεσα για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής καλωδίων στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Σημειώστε πως παράλληλα διευρύνεται και η ελεύθερη διασπορά στον τίτλο καθώς το ποσοστό του βασικού μετόχου (ελέγχεται από τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ) θα υποχωρήσει από το σημερινό 80% περίπου. Αύριο πραγματοποιείται η πρώτη από μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων, της Cenergy Holdings, με θέμα “Ενώνουμε τον κόσμο της ενέργειας”. Η συνάντηση λειτουργεί περισσότερο σαν προοίμιο του χρονισμού διαδικασίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. με σκοπό (και) τη διεύρυνση της “ελεύθερης διασποράς” κατά (περίπου) 7% του μ.κ (free float). Κεντρικό μήνυμα όλων των παρουσιάσεων θα είναι ότι ο όμιλος μπήκε ήδη σε μια νέα περίοδο γρήγορης ανάπτυξης.


Η Εθνική


-Περίπου 4 εκατ. μετοχές -εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες- θα είναι η εισροή των παθητικών αμοιβαίων κεφαλαίων που θα ακολουθήσουν την αλλαγή της στάθμισης της Εθνικής Τράπεζας στους δείκτες FTSE, FTSE Russel και MSCΙ, μετά την αποεπένδυση του ΤΧΣ. Μένει να δούμε σε ποια τιμή θα επιλέξουν την τοποθέτησή τους. Από σήμερα αλλάζει και η σύνθεση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, πρώτον γιατί με την αύξηση του free float αυξάνεται η στάθμιση της Εθνικής Τράπεζας στον Γενικό Δείκτη, δεύτερον γιατί προστίθεται η Τράπεζα Κύπρου ως 61η εταιρία στη σύνθεση του δείκτη, χωρίς να αφαιρείται άλλη μετοχή. Οσον αφορά στη μετοχή της Εθνικής -που ήταν ο καταλύτης της αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα- το 2,49% στα 7,738 ευρώ (με συναλλαγές 10,79 εκατ. τμχ) της Παρασκευής, δημιουργεί τα εξής δεδομένα, κατ’ αρχήν για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Οι μεν αγοραστές, κυρίως εγχώριοι, στα υψηλά της προηγούμενης Δευτέρας (έως τα 7,974 ευρώ) γράφουν υποαξίες 0,056€/μτχ οι δε -κυρίως ξένοι- στην επικαιροποιημένη τελική τιμή των 7,55€ γράφουν υπεραξίες 0,188€/μτχ.


Ραντεβού αύριο στα δικαστήρια


-Αύριο Τρίτη, 8/10, έχουμε την πρώτη δικάσιμο Viva κατά SoftOne και Entersoft. Ο Χ. Καρώνης συνεχίζει τις αναρτήσεις/καταγγελίες για “ολιγοπώλια”, “κερδοσκοπία” και εταιρείες “που απαιτούν λύτρα από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών”. Από SoftOne και Entersoft δεν σχολιάζουν και απαντούν «θα τα πούμε στα δικαστήρια». Στο μεταξύ, πηγές της Viva υποστηρίζουν ότι θα ακολουθήσουν και οι πάροχοι πληρωμών Nexi και NBG Pay, γιατί υπάρχουν καταγγελίες και για αυτούς.


Πώς πέτυχε το πείραμα της Αττικής Οδού


-Τα κατάφεραν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ελλάκτωρ και η ΑΒΑΞ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή επιτυγχάνοντας με απόλυτη επιτυχία τη μετάβαση της Αττικής οδού στον νέο παραχωρησιούχο. Στο Κέντρο Ελέγχου της Αττικής Οδού βρέθηκαν από πολύ νωρίς τα στελέχη της νέας εταιρείας παραχώρησης και λειτουργίας, οι Πέτρος Σουρέτης και Εμμανουήλ Μουστάκας καθώς επίσης και τα στελέχη της παλιάς φρουράς όπως ο Βασίλης Χαλκιάς, επικεφαλής της εταιρείας λειτουργίας της Αττικής οδού από την έναρξη του έργου μέχρι και το 2022, και ο διάδοχός του μέχρι προχθές Γιάννης Λέφας. Η αγωνία, η ευθύνη και η αποφασιστικότητα να δουλέψουν όλα «ρολόι» κυριαρχούσαν στο μυαλό όλων, για αυτό και η μετάβαση του δρόμου υπήρξε υποδειγματική. Όπως μάλιστα λένε στελέχη των εταιρειών η αλλαγή φρουράς με τον τρόπο που έγινε και στον χρόνο που έγινε, δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που λήγουν αντίστοιχες συμβάσεις παραχώρησης, όπως την Πορτογαλία και την Ισπανία, οι οδικοί άξονες περνούν στο Δημόσιο και τα κράτη μειώνουν τα διόδια ή ακόμη και τα αποσύρουν, με αποτέλεσμα οι παραχωρήσεις αυτές να λειτουργούν κάτω από χαοτικές συνθήκες. Στη χώρα μας το ενδεχόμενο αυτό αποτράπηκε ελέω μνημονίων καθώς τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου στα έργα παραχώρησης πέρασαν απευθείας στο ΤΑΙΠΕΔ και τα έσοδα από την ανανέωση των συμβάσεων εκχωρήθηκαν υπέρ των δανειστών για να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια το κράτος θα έψαχνε να βρει σήμερα έναν λειτουργό και τα λεφτά θα πήγαιναν στον κρατικό προϋπολογισμό.


Παρέμειναν οι περισσότεροι εργαζόμενοι


-Το εγχείρημα πάντως της μετάβασης ήταν πολύ δύσκολο γι’ αυτό και τα στελέχη και των δύο πλευρών έκαναν τη νύχτα μέρα το τελευταίο δεκαήμερο για να περάσει η Αττική Οδός στον νέο παραχωρησιούχο αμέσως μετά τη λήξη της σύμβασης. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο Κέντρο Ελέγχου της Αττικής Οδού εμφανίστηκε και ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος απονέμοντας τα εύσημα και στις τρεις εταιρείες που συνεργάστηκαν υποδειγματικά για να γίνει πραγματικότητα η ομαλή μετάβαση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους των Αττικών Διαδρομών και της Αττικής οδού ΑΕ, πέρασαν με τρίμηνες συμβάσεις στη νέα παραχώρηση, πράγμα που εξασφαλίζει τη συνέχεια του αυτοκινητόδρομου χωρίς αναταράξεις και χωρίς προβλήματα, ώστε να δοθεί όλος ο απαιτούμενος χρόνος στη νέα παραχώρηση.


Τέλος οι πωλήσεις θυγατρικών


-Πάνω από 5.000 εργαζόμενοι του ΟΤΕ συμμετείχαν την περασμένη Πέμπτη στο διαδικτυακό event με τον νέο επικεφαλή του Ομίλου, Κώστα Νεμπή, όπου παρουσιάστηκε η στρατηγική για τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ όσων είπε, ξεκαθάρισε επίσης πως πέραν της Οtesat Μaritel και της Telekom Romania Mobile στη Ρουμανία, καμία άλλη πώληση θυγατρικής δεν βρίσκεται στα πλάνα της διοίκησης. Πιθανότατα η διευκρίνιση έγινε καθώς προ καιρού υπήρξαν κάποιες φήμες περί πρότασης πώλησης της evalue που δεν επιβεβαιώθηκαν. Σε ό,τι αφορά, πάντως, στη θυγατρική της Ρουμανίας η αίσθηση στην αγορά είναι πως και αυτή τη φορά η διαδικασία τραβάει επί μακρόν. Υποψήφιος αγοραστής είναι η West Network Invest, στην οποία μετέχουν η Digi Romania και ο όμιλος Clever Media. Για την πώληση αναμένονται εγκρίσεις από τις ρουμανικές αρχές, οι οποίες τις προηγούμενες δύο φορές (με διαφορετικούς υποψήφιους αγοραστές) είχαν μπλοκάρει την πώληση. Λογικά -σύντομα- αναμένονται νεότερα.


Ο γιος του Βαλερί στο Γρεγολίμανο


-Την περασμένη Παρασκευή έγιναν στην Εύβοια τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Club Med Gregolimano, που κόστισε, λίγο πολύ πάνω από 30 εκατ. ευρώ μέσα στην τελευταία διετία. Τo «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο πρόεδρος του Club Méditerranée SA, Ανρί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, από τα πλέον γνωστά ονόματα στη Γαλλία και όχι μόνο, αφού είναι γιός του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, που υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 έως το 1981. Ο Ανρί, με σπουδές ο ίδιος σε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες, ξεκίνησε στο Club Méditerranée SA 1997 κι εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες κατέχει τη θέση του προέδρου. Για την Ελλάδα, τα Club Med έγραψαν τη δική τους ιστορία στον ελληνικό τουρισμό τις δεκαετίες του ’70 και ’80 σε Κέρκυρα, Κρήτη, Ρόδο, Χαλκιδική, ωστόσο τώρα αυτό το μόνο που έχει μείνει είναι αυτό στη Βόρεια Εύβοια, το Club Med Gregolimano. Η δυναμικότητα του συγκροτήματος ξεπερνά πλέον τις 1.000 κλίνες στην Εύβοια προσφέροντας τη θερινή σεζόν 400 θέσεις εργασίας.


Η Jinny στην Αθηναϊκή Λέσχη


-Έρχεται αύριο στην Αθήνα η Jinny Yang, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Επικεφαλής Οικονομολόγος της ICBC Standard. Οι πλούσιοι Κινέζοι αυξάνονται και επενδύουν δυναμικά στο εξωτερικό. Η Κίνα θεωρείται πλέον σημαντικός παράγοντας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το ΑΕΠ της Κίνας σε όρους δολαρίου είναι πλέον συγκρίσιμο σε μέγεθος με το αμερικανικό. Η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα μια τεράστια κρίση ακινήτων, στην οποία η κεντρική τράπεζα ανταποκρίθηκε με σημαντική μείωση των επιτοκίων και αύξηση των δαπανών. Επειδή το 70% των πλούσιων κινεζικών ατομικών χαρτοφυλακίων αποτελείται από ακίνητα, οι Κινέζοι επενδυτές σήμερα ανακατανέμουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους στις διεθνείς αγορές. Διαφοροποιούν τα χαρτοφυλάκιά τους και αγοράζουν Ευρώπη. Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν δύο κινεζικές τράπεζες, η Bank of China στον Πύργο Αθηνών και η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) στο κέντρο της Αθήνας. Αύριο το απόγευμα στην Αθηναϊκή Λέσχη η Jinny Yang θα παρουσιάσει τη δική της οπτική για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, μέσα από τις δύο τράπεζες που λειτουργούν στην Αθήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στον επόμενο μήνα επίκειται και αλλαγή του Κινέζου πρέσβη στην Αθήνα. Ο Xiao Junzhen, που αποχωρεί, είχε ανοίξει με επιτυχία μεγάλες δουλειές στη χώρα μας.


Η καλύτερη… από τις χειρότερες


-Οι… συνήθεις ύποπτοι που φλερτάρουν την Αvramar κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή τις δεσμευτικές προσφορές τους και από σήμερα άρχισε η αξιολόγησή τους. Οι εκτιμήσεις παραμένουν ίδιες: Οι τράπεζες -επειδή το λουκέτο αποκλείεται- θα υποχρεωθούν να διαλέξουν την καλύτερη (από τις χειρότερες) προτάσεις. Τα δάνεια, σε συντριπτικό ποσοστό, θα διαγραφούν. Νεότερα -εκτός απροόπτου- θα έχουμε στο τέλος του μήνα.


Η ναυτιλιακή λέσχη του Λονδίνου συγκεντρώνει τους εφοπλιστές στην Αθήνα


-Όλος ο καλός κόσμος της ελληνικής ναυτιλίας θα παραβρεθεί σήμερα και αύριο στο διήμερο συνέδριο που διοργανώνει ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος, πρόεδρος του ομώνυμου Centre for Shipping, Trade and Finance και η Ναυτιλιακή Λέσχη του Λονδίνου, με το Ίδρυμα Ωνάσης και το Bayes Business School του Λονδίνου. Στο πυκνό διήμερο πρόγραμμα θα μιλήσουν ο Γιώργος Προκοπίου της Dynacom, φυσικά η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, ο Ν. Τσάκος, ο Χ. Βαφειάς και δεκάδες Έλληνες και ξένοι εφοπλιστές που ήρθαν στην Αθήνα ειδικά για την εκδήλωση, όπως και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των χορηγών (Goldman Sachs, Ίδρυμα Αθ. Λασκαρίδη κ.ά.)


Μπορούν τα επιτόκια να αλλάξουν τις οικονομικές εξελίξεις;


-Ο Rick Rieder, Senior Managing Director στην BlackRock, βγήκε προχθές στην τηλεόραση του Bloomberg και διατύπωσε την άποψη ότι οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στα βασικά τους επιτόκια δεν πρόκειται να αλλάξουν την πορεία των οικονομιών. «Όπως συνέβη στην άνοδο έτσι και τώρα στην πτώση» η επίδραση των επιτοκίων στην πραγματική οικονομία είναι πολύ μικρή. Αφορά κυρίως τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πολύ οριακό σημείο επιβίωσης. Οι οικονομίες της Δύσης στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες (κατανάλωση, τουρισμό, διασκέδαση) που ελάχιστα επηρεάζονται από αλλαγές 0,25% ή 0,5% στα επιτόκια, κατά την άποψη του Rieder. Στις ΗΠΑ σήμερα η τιμολόγηση της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων δείχνει ότι πιστεύει περισσότερο στην πιθανότητα μείωσης κατά ένα τέταρτο της μονάδας (0,25%) σε κάθε μία από τις επόμενες πέντε συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο του επόμενου έτους. Οι πιθανότητες για άλλη μια μείωση μισής μονάδας τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Παραγώγων στα fed funds, μειώθηκαν σε λιγότερο από 1%. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη. Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 17 Οκτωβρίου, όλοι θεωρούν ως πλέον πιθανή μια μείωση επιτοκίων κατά 0,25%. Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και η υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο του 2% για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια ήρθαν να δέσουν με τη σιγουριά που εξέπεμψε η Fed με τη δική της μείωση. Οι αγορές πλέον τιμολογούν με 90% την πιθανότητα ότι στις 17 Οκτωβρίου θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων του Ευρώ κατά 0,25 της μονάδας.


-

--.gr

Related posts

Ηλεκτρικό ρεύμα: Με εξοικονόμηση 15% οι επιδοτήσεις για μετά τις 500 κιλοβατώρες

admin

Ποια καταστήματα επιτρέπεται να δέχονται πελάτες – Ποιοι και πώς μπορούν να ψωνίσουν

admin

Έρευνα NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ – Ένας στους 4 αλλάζει μάρκα ή κατάστημα ανάλογα με τις καλύτερες προσφορές

admin

Διευρύνεται το δίχτυ προστασίας για τους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος

admin

ΕΛΠΕ: Εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Κοζάνη, παρουσία του Πρωθυπουργού

admin

Ευρωπαϊκά βραβεία που διαφημίζουν την Ελλάδα διεθνώς για τη STIRIXIS Group

admin

Οι 552 κλάδοι επιχειρήσεων που δικαιούνται μείωση ενοικίου το Νοέμβριο – Όλοι οι ΚΑΔ

admin

ΗΠΑ: Ford και συνδικαλιστές συμφώνησαν «επί της αρχής» για αύξηση 25% μετά από 41 μέρες απεργιών

admin

ΤΜΕΔΕ: Πήρε άδεια για να παρέχει δάνεια μέχρι € 25.000

admin