Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία μίλησε για F-16, Ερντογάν και Γάζα

Ο 61χρονος πρώην γερουσιαστής με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, Τζεφ Φλέικ, από την Αριζόνα, συμπλήρωσε σχεδόν τρία χρόνια ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα και την 1η Σεπτεμβρίου θα αποχωρήσει.

Ο ίδιος μίλησε στους συντάκτες του “National Security Daily” newsletter του ιστοχώρου Politico.

Ερωτηθείς για τον Ερντογάν και τις συμβουλές που θα του έδινε εάν μπορούσε, ο Αμερικανός δήλωσε: “Κατά τη διάρκεια του 2016, όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος εδώ στην Τουρκία, οι ΗΠΑ καθυστέρησαν να στηρίξουν τον Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση. Εκείνη την ώρα […] ο πρόεδρος Ομπάμα δεν τηλεφώνησε, αλλά ο Πούτιν τηλεφώνησε. Αυτό μας είχε στοιχειώσει για ένα διάστημα. Πριν από δύο εβδομάδες ωστόσο, η Τουρκία είχε μεγάλη εμπλοκή στην ανταλλαγή κρατουμένων (σ.σ. μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στις αρχές Αυγούστου, τη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων που έχει πραγματοποιηθεί στον άξονα Δύσης-Ρωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο). Εκείνοι (σ.σ. οι Τούρκοι) είχαν την ευθύνη των logistics -επτά χώρες, επτά αεροπλάνα ήρθαν στην Άγκυρα- και έκαναν πραγματικά εξαιρετική δουλειά […] Τώρα ο Μπάιντεν τηλεφώνησε για να ευχαριστήσει τον Ερντογάν και ο Πούτιν όχι. Είχαμε μια αντιστροφή. Υπάρχουν άνθρωποι με αγαθές προθέσεις που γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος εταίρος. Όταν η υφήλιος διανύει περίοδο ειρήνης, η Τουρκία έχει σημαντική θέση και μόνο λόγω γεωγραφίας. Αλλά όταν ο κόσμος διανύει περιόδους ταραχών, τότε εκείνη είναι ακόμη πιο σημαντική”.

Αναφορικά με τη στάση που η τουρκική ηγεσία έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα έναντι του Ισραήλ και του Ιράν, με φόντο τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, ο Τζεφ Φλέικ δήλωσε, μιλώντας στους συντάκτες του Politico: “Ζητήσαμε από την Τουρκία να προσπαθήσει να συμβάλει ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση με το Ιράν. Δεν έχουν (σ.σ. οι Τούρκοι) στενές σχέσεις με το Ιράν. Έχουν μερικά από τα ίδια προβλήματα που έχουμε όλοι μας (σ.σ. με την Τεχεράνη), αλλά προφανώς τους μιλάνε περισσότερο, όπως και στην πολιτική πτέρυγα της Χαμάς. Νομίζω ότι το Ισραήλ θεωρεί ότι η Τουρκία έχει πάρει υπερβολικά το μέρος της μιας πλευράς […] Ωστόσο, τούτου λεχθέντος, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη λύση στην κατάσταση της Γάζας στην οποία δεν θα διαδραματίζουν κάποιον ρόλο περιφερειακοί παίκτες όπως η Τουρκία, είτε ως εγγυήτριες δυνάμεις είτε ως δυνάμεις που θα πάρουν μέρος στην ανοικοδόμηση”.

Η συμβουλή που θα έδινε στον επόμενο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ο κ. Φλέικ δήλωσε ότι θα τον καλούσε “να συνεχίσει να καλλιεργεί αυτήν τη σχέση (σ.σ. την αμερικανοτουρκική) γιατί η Τουρκία είναι “μια αναδυόμενη περιφερειακή δύναμη” (σ.σ. “a growing regional power”), ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στις τάξεις του ΝΑΤΟ, αλλά και “ένας απαραίτητος σύμμαχος” (“indispensable ally”) τον οποίο οι ΗΠΑ “δεν αντιμετώπιζαν πάντοτε έτσι (σ.σ. ως απαραίτητο)”.

Ο απερχόμενος πρέσβης δήλωσε ότι ο ίδιος κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου πίσω στις ΗΠΑ να δεχθούν μια συμφωνία που θα αντιστάθμιζε την πώληση F-16 στην Τουρκία με την πώληση F-35 στην Ελλάδα. 

Related posts

Ρωσική κεντρική τράπεζα: Πιθανή η αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση εν μέσω πτώσης του ρουβλίου

admin

Ουκρανία: 10 τραυματίες στο Κίεβο από θραύσματα ρωσικών πυραύλων – Χωρίς ρεύμα 300.000 άνθρωποι στην Οδησσό

admin

Φον ντερ Λάιεν: Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία

admin

Βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα: Τουρκικά αντίποινα με αεροπορικές επιδρομές κατά κουρδικών στόχων στο Β. Ιράκ

admin

Λευκός Οίκος: Δε θα είναι έκπληξη αν η Β. Κορέα κάνει πυρηνική δοκιμή

admin

Β. Μακεδονία – υποψήφια VMRO: Δεν θα χρησιμοποιώ το “βόρεια” στο όνομα της χώρας

admin

Φον ντερ Λάιεν: O αγροδιατροφικός τομέας χρειάζεται μία μακροπρόθεσμη προοπτική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

admin

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ ότι “μιμείται” τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι

admin

Η Ισπανία θα στείλει στην Ουκρανία τον Ιούνιο άλλα 10 άρματα μάχης, πυραύλους για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot

admin