Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συνεχίζεται η εκκένωση χωριών κοντά στο Χάρκοβο, υπό την πίεση της ρωσικής επίθεσης

Συνεχίζουν να εκκενώνουν τις παραμεθόριες περιοχές κοντά στο Χάρκοβο οι Ουκρανοί, υπό την πίεση των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν εξαπολύσει νέα μεγάλη επίθεση στην περιοχή και προχωρούν αργά, καταλαμβάνοντας χωριά εδώ και δύο ημέρες.  

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από παραμεθόριες περιοχές στην επαρχία του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης σήμερα μετά την έναρξη αιφνιδιαστικής, χερσαίας διασυνοριακής επιχείρησης των ρωσικών στρατευμάτων την Παρασκευή.

“Συνολικά 4.073 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί”, έγραψε ο Όλεχ Σινεχούμποφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μία ημέρα αφού οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πέντε χωριά στην περιοχή.

Ο Σινεχούμποφ επεσήμανε ότι ένας 63χρονος άνδρας σκοτώθηκε από πυρά του πυροβολικού στο χωριό Γκλιμπόκε και ένας 38χρονος τραυματίστηκε στο Βοβσάνσκ, μεθοριακή πόλη με περίπου 3.000 κατοίκους πριν την πρόσφατη επιχείρηση του ρωσικού στρατού.

Την Παρασκευή το Κίεβο αναγνώρισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει μικρές προόδους στη μεθοριακή περιοχή, από την οποία είχαν απωθηθεί πριν σχεδόν δύο χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας του Χαρκόβου βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα του το βράδυ του Σαββάτου ότι τα ουκρανικά στρατεύματα προχώρησαν σε αντεπίθεση σε μεθοριακά χωριά στην επαρχία του Χαρκόβου καθώς καθυστερεί η δυτική βοήθεια προς το Κίεβο και ο ουκρανικός στρατός είναι αντιμέτωπος με έλλειψη στρατιωτών. Η απόκρουση της ρωσικής επίθεσης κοντά στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο είναι η “πρώτη προτεραιότητα” του στρατού αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

“Πρωταρχικό μας καθήκον είναι να καταστρέψουμε τα ρωσικά σχέδια επίθεσης”, τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα “θα πρέπει να επαναφέρουν την πρωτοβουλία” στο Κίεβο και κάλεσε τους συμμάχους της χώρας να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα χτες ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν πέντε ουκρανικά συνοριακά χωριά βόρεια της πόλης του Χάρκοβο. Τα χωριά που ανέφερε η Μόσχα ήταν τα Στριλέτσα, Κράσνε, Πίλνε και Μπορισίβκα, που βρίσκονται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης. 

Ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι σκότωσε και συνέλαβε μεγάλο αριθμό Ουκρανών στρατιωτών και κατέστρεψε τον εξοπλισμό τους στην επίθεση, η οποία ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης. Ο απολογισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητες πηγές.


 

Related posts

Μετά την Ερυθρά Θάλασσα, η ναυτιλία δοκιμάζεται στον Ινδικό Ωκεανό από περιστατικά πειρατείας

admin

Η Barclays βλέπει νέα αύξηση επιτοκίων από την Fed τον Ιανουάριο

admin

Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες εγγυήτριας χώρας στην Παλαιστίνη

admin

Ισραήλ: Τουλάχιστον 700 οι νεκροί από την επίθεση της Χαμάς – Αεροπλανοφόρο στέλνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή

admin

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι σχεδίαζε επίθεση στην πρεσβεία του στη Σουηδία

admin

Βενεζουέλα: Προεδρικές εκλογές στις 28 Ιουλίου

admin

Ο Καναδάς καλεί τους πολίτες του να φύγουν το ταχύτερο από τον Λίβανο

admin

Πολωνία: Νέος πρωθυπουργός ο Ντόναλντ Τουσκ

admin

Υεμένη: Αντιπροσωπεία των ανταρτών Χούθι θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες

admin