Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο επικεφαλής για την ανασυγκρότηση της χώρας εν καιρώ πολέμου παραιτήθηκε λόγω “συστημικών εμποδίων”

Ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος, αρμόδιος για την ανασυγκρότηση και γνωστός για τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες, παραιτήθηκε σήμερα, επικαλούμενος τις περικοπές στον προϋπολογισμό και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, σε μια στιγμή που το Κίεβο επιδιώκει σημαντικές ξένες επενδύσεις για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ο Μουσταφά Ναγιγέμ, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας για την Αποκατάσταση την Ανάπτυξη των Υποδομών, υπέβαλε την παραίτηση του μία ημέρα πριν από την διεξαγωγή μια μεγάλης διεθνούς διάσκεψης στο Βερολίνο με σκοπό να εξασφαλίσει την διεθνή υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

“Πήρα αυτή την απόφαση λόγω των συστημικών εμποδίων που δεν που επιτρέπουν να ασκώ αποτελεσματικά τα καθήκοντα μου” δήλωσε ο Ναγιγιέμ με ανάρτηση του στην εφαρμογή Telegram.

“Αρχής γενομένης από πέρυσι τον Νοέμβριο, η ομάδα της Υπηρεσίας άρχισε να αντιμετωπίζει συνεχή αντίδραση, αντίσταση και δημιουργία τεχνητών εμποδίων” είπε ο ίδιος, συμπεριλαμβάνοντας τις καθυστερήσεις στις πληρωμές για την κατασκευή αντιαρματικών έργων.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ουκρανίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει το θέμα.

Ο Ναγιγιέμ εξήρε το έργο της υπηρεσίας του στην αποκατάσταση δρόμων και γεφυρών στις ανακαταληφθείσες περιοχές, στην κατασκευή ενός κρίσιμης σημασίας αγωγού νερού μετά την καταστροφή του φράγματος της Καχόφκα και στην προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας εν μέσω των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών

Ο γνωστός πρώην βουλευτής άσκησε επίσης κριτική σε μια κυβερνητική απόφαση με την οποία τον απότρεψε να επισκεφθεί την διάσκεψη στο Βερολίνο, όπως επίσης την απόλυση τον περασμένο μήνα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για τις υποδομές, που υπήρξε ένας ακόμη αξιωματούχος την περίοδο του πολέμου.

Ο υπουργός Ολεξάντρ Κουμπρακόφ είπε ότι η απόλυση του δεν συζητήθηκε μαζί του εκ των προτέρων και ότι δεν είχε την ευκαιρία να υπερασπισθεί τη θητεία του κατά την παρουσίαση στο κοινοβούλιο.

Και ο Κουμπρακόφ και ο Ναγιγιέμ, που είχαν διορισθεί τον Ιανουάριο του 2023 , είχαν συνδράμει τις αρχές κατά της διαφθοράς να αποκαλύψουν τους υπόπτους για χρηματισμό κατά την διάρκεια επιχειρήσεων ελέγχου πέρυσι.

“Δεν αποκλείω ότι με τον καιρό θα υπάρξουν προσπάθειες άσκησης διώξεων και δυσφήμισης του έργου μας στα δημόσια έργα” έγραψε ο Ναγιγιέμ.

“Στην πραγματικότητα αυτό ήδη συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό” είπε ισχυριζόμενος ότι η ομάδα του “δεν ταιριάζει πάντα” με την τρέχουσα κυβέρνηση και το στιλ με το οποίος διαχειρίζεται τα πράγματα.

Η κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει την παραίτηση του Ναγιγιέμ πριν επιλέξει τον διάδοχο του.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ


 

Related posts

Ουγγαρία: Δεν θα συμμετάσχει στην “τρελή αποστολή” του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

admin

Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Λευκίμμης Έβρου: “Παραμείνετε σε ετοιμότητα”

admin

Η Ρωσία λέει πως κατέρριψε drones της Ουκρανίας στην περιφέρεια της Μόσχας και αλλού

admin

Γάζα: Η έρευνα για την επιδρομή που σκότωσε επτά εργαζόμενους της WCK μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες

admin

Ρωσία: Τραυματίες από την επίθεση με drones εναντίον εργοστασίων στο Ταταρστάν

admin

Γάζα: Μια οικογένεια Παλαιστινίων έχασε 60 μέλη της σε δύο ισραηλινούς βομβαρδισμούς

admin

Μετά την εμφάνισή του ενώπιον δικαστηρίου, ο Τραμπ επέστρεψε στην προεκλογική εκστρατεία

admin

Ο Πάπας ακυρώνει τις δραστηριότητες του Σαββάτου λόγω γρίπης

admin

Γερμανία: Συρρικνώθηκε η παραγωγή των εργοστασίων τον Μάιο

admin