Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι ώρες αγωνίας στο Χάρκοβο και οι φόβοι για ρωσικό αντιπερισπασμό εν όψει θερινής επίθεσης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο την Πέμπτη, προκειμένου να τονώσει το ηθικό και να ενισχύσει τα στρατεύματα της Ουκρανίας στην περιοχή όπου οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προωθηθούν μέσω της νέας τους επίθεσης στις συνοριακές περιοχές.

Η Μόσχα έχει καταφέρει να προωθηθεί κατά τουλάχιστον αρκετά χιλιόμετρα στα βόρεια της επαρχίας του Χάρκοβο από την Παρασκευή, αναγκάζοντας τα στρατεύματα του Κιέβου να προσπαθήσουν να κρατήσουν τη γραμμή σε ένα νέο μέτωπο, καθώς η Ρωσία ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο μέτωπο στα ανατολικά.

“Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη – ενισχύουμε τις μονάδες μας”, είπε ο Ζελένσκι μετά τη συνάντηση στην πόλη με τον ανώτατο διοικητή του και ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Ο Ουκρανός ηγέτης, ο οποίος ακύρωσε όλα τα επερχόμενα ταξίδια του στο εξωτερικό καθώς επιδεινωνόταν η κατάσταση στο πεδίο της μάχης, συνάντησε τραυματίες στρατιώτες που αναρρώνουν σε μια ιατρική μονάδα και πόζαρε για φωτογραφίες με στρατιώτες σε άλλη τοποθεσία.

Εκτός από την καταστροφή των οικισμών της πρώτης γραμμής και το πλήγμα στο ηθικό του Κιέβου, η ρωσική προώθηση στο Χάρκοβο αποτελεί πονοκέφαλο για τους Ουκρανούς στρατιωτικούς σχεδιαστές, των οποίων τα στρατεύματα πολεμούν ήδη σε ένα μέτωπο που εκτείνεται άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις του που πολεμούν κοντά στην πόλη Κουπιάνσκ αποσύρονται σε πιο “πλεονεκτικές θέσεις”. Το Κουπιάνσκ βρίσκεται πάνω από 85 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Χάρκοβο.

Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι η Ρωσία κατευθύνει τις πιο έντονες επιθέσεις της στα μέτωπα κοντά στις πόλεις Πόκροβσκ και Κραματόρσκ στην ανατολική επαρχία του Ντόνετσκ, όπου η επίθεση της Ρωσίας είναι αδιάκοπη εδώ και μήνες.

“Οι εντατικές μάχες συνεχίζονται σχεδόν σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου. Οι κατακτητές είναι πιο ενεργοί στα μέτωπα του Κραματόρσκ και του Πόκροβσκ”, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο στο δελτίο ενημέρωσής του για τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις της Μόσχας βελτιώνουν τις θέσεις τους “κάθε μέρα” κατά μήκος του μετώπου στην Ουκρανία προς όλες τις κατευθύνσεις και ότι η προέλαση προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο.

Διλήμματα

Μετά την αναφορά μαχών στις βόρειες συνοικίες της συνοριακής πόλης Βοβτσάνσκ, περίπου 45 χιλιόμετρα από την πόλη Χάρκοβο, το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε ότι τα στρατεύματά του εξαπέλυσαν αντεπίθεση για να απωθήσουν τους εισβολείς.

Το Κίεβο, του οποίου οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό έχουν επιδεινωθεί από τις καθυστερήσεις στην προμήθεια όπλων από τη Δύση, έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση τις επόμενες εβδομάδες. Έχει επισημάνει μια συσσώρευση μικρών μονάδων από πλευράς Ρωσίας κοντά στην περιοχή του Σούμι.

Ο Pasi Paroinen, αναλυτής του Ομίλου Black Bird, ανέφερε στο Reuters ότι η προώθηση της Μόσχας στο Χάρκοβο φαίνεται να στοχεύει στην προσέλκυση των περιορισμένων εφεδρειών του Κιέβου στη μάχη εκεί, πριν από την έναρξη της κύριας θερινής επίθεσης.

“Εάν η Ουκρανία δεσμεύσει υπερβολικά πολλές δυνάμεις στο Χάρκοβο και στο Σούμι, μπορεί να διατηρήσει κάποιο έδαφος εκεί, ίσως να αποτρέψει τους αμάχους του Χάρκοβο από να υποστούν βομβαρδισμούς πυροβολικού, ίσως ακόμη και να απωθήσει τον εχθρό πίσω από τα σύνορα”, σημείωσε.

“Μπορεί όμως την ίδια ώρα να χάσει τον πόλεμο, εάν οι εφεδρείες δεν είναι διαθέσιμες για να ανταποκριθούν σε κρίσεις κατά τη διάρκεια της ρωσικής θερινής επίθεσης”.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας στην οποία κατοικούν περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, σφυροκοπείται εδώ και μήνες από αεροπορικές επιδρομές που οι υπερασπιστές προσπαθούν να σταματήσουν με την ελλειμματική αεράμυνά τους, που καλύπτει μια πόλη μόλις 30 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει  δύο κύριες προωθήσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μία προς το Βοβτσάνκ, πόλη 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα και ακόμη μία προς το χωριό Λίπτσι, το οποίο βρίσκεται περίπου 17 χιλιόμετρα από τα βόρεια προάστια του Χάρκοβο.

“Τα σχέδια του εχθρού να διεισδύσει βαθύτερα στην πόλη Βοβτσάνσκ και να αποκτήσει βάση εκεί ματαιώθηκαν”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Η Ουκρανία έχει προσπαθήσει να απομακρύνει αμάχους από την πόλη και άλλες παραμεθόριες περιοχές και περίπου 8.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μέχρι στιγμής.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ίχορ Κλιμένκο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν έναν κάτοικο στο Βοβτσάνκ ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει πεζός και αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές τους.

Ο Σέρχιι Μπολβίνοφ, επικεφαλής του τμήματος έρευνας της περιφερειακής αστυνομίας, δήλωσε σε τηλεοπτικά σχόλιά του ότι τα ρωσικά στρατεύματα αιχμαλώτισαν έως και 40 πολίτες.

Περιγράφοντας την κατάσταση στο Βοβτσάνσκ ως υπό έλεγχο, ο ουκρανικός στρατός είπε ότι οι αμυντικές του ενέργειες ανάγκασαν τα ρωσικά στρατεύματα να μειώσουν τον ρυθμό της προώθησής τους προς τα βόρεια της περιοχής.

Η Ρωσία αναφέρει ότι έχει καταλάβει 12 χωριά από τότε που ξεκίνησε την επίθεσή της. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις της είχαν προχωρήσει βαθιά μέσα στις γραμμές άμυνας της Ουκρανίας και προκάλεσαν απώλειες προσωπικού και υλικού κοντά στο Βοβτσάνσκ και στο Λίπτσι.

Ο Όλεχ Σινιεχούμποφ, περιφερειακός κυβερνήτης του Χάρκοβο, δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έπληξαν ένα χωριό κοντά στο Βοβτσάνκ με πυρομαχικά διασποράς, τραυματίζοντας έξι ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμη:

Related posts

ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος πέντε πεζοναυτών σε συντριβή ελικοπτέρου κοντά στο Σαν Ντιέγκο

admin

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ποιος ήταν τελικά ο μασκοφόρος δρομέας που μετέφερε την Φλόγα; – Χαμός με τη ταυτότητά του

admin

Τουρκία: Η κρατική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) ζητεί άδεια για έρευνες σε 9 σημεία στο Αιγαίο

admin

Συρία: Οι Κούρδοι ανακοινώνουν “το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων ” στην επαρχία Ντέιρ Εζ-Ζορ

admin

ΕΚΤ: Σε υποτονικά επίπεδα ο δανεισμός προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά

admin

Ρωσία: Ως τις 30 Ιανουαρίου παρατάθηκε η κράτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου Γκέρσκοβιτς

admin

ΗΠΑ: Κίνδυνος νέου shutdown – Ακροδεξιοί τραμπικοί βουλευτές εκβιάζουν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κανένας συμβιβασμός ενόψει, με τη Ρωσία σε θέση ισχύος

admin

Ουκρανία: Οι Δυτικοί πιστωτές παρατείνουν την αναστολή πληρωμής χρέους έως τον Μάρτιο του 2027

admin