Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Λευκορωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα – Προειδοποιεί για τυ

Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τη Λευκορωσία, γειτονική της χώρα και στενή σύμμαχο της Ρωσίας, ότι “συγκεντρώνει” στρατεύματα στα σύνορά της και προειδοποίησε το Μινσκ για τυχόν “μη φιλικές ενέργειες”.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι παρατήρησε πως η Λευκορωσία “συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό στρατιωτών στην περιοχή Γκόμελ, κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, υπό το πρόσχημα των ελιγμών”.

“Προειδοποιούμε τους Λευκορώσους αξιωματούχους να μην διαπράξουν τραγικό λάθος υπό την πίεση της Μόσχας και προτρέπουμε τις ένοπλες δυνάμεις της να σταματήσουν τις μη φιλικές ενέργειες και να αποσύρουν τις δυνάμεις από τα σύνορα της Ουκρανίας σε απόσταση μεγαλύτερη από την απόσταση βολής των συστημάτων της Λευκορωσίας”, πρόσθεσε η ουκρανική διπλωματία σε ανακοίνωση.

Το Κίεβο δήλωσε ότι κατέγραψε την παρουσία μαχητών της πολιτοφυλακής Βάγκνερ, εκ των οποίων μερικοί φιλοξενούνται στη Λευκορωσία μετά την αποτυχία της εξέγερσης του αρχηγού τους πέρυσι.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις στη συνοριακή περιοχή συνιστούν απειλή για την “παγκόσμια ασφάλεια” λόγω της εγγύτητας με τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, όπου σημειώθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή παγκοσμίως.

“Υπογραμμίζουμε ότι η Ουκρανία ουδέποτε προέβη και δεν πρόκειται ποτέ να προβεί σε μη φιλικές ενέργειες κατά του λευκορωσικού λαού”, πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται την ώρα που η Ουκρανία έχει εξαπολύσει από τις 6 Αυγούστου επίθεση με χιλιάδες στρατιώτες της κατά της ρωσικής συνοριακής περιφέρειας Κουρσκ, καταλαμβάνοντας αρκετές εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, και ενώ η Ρωσία συνεχίζει την προώθησή της στην ανατολική Ουκρανία.

Η Λευκορωσία, η οποία πολιτικά και οικονομικά εξαρτάται από τη Ρωσία, κυβερνάται από τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο από το 1994. Το 2022, ο Λουκασένσκο επέτρεψε στα ρωσικά στρατεύματα να σταθμεύσουν στη Λευκορωσία κατά τη διάρκεια αυτών που η Μόσχα και το Μινσκ αποκαλούσαν “ασκήσεις” πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

--AFP

Related posts

Reuters: Ξεκίνησαν οι κρίσιμες συνομιλίες για εκεχειρία στην Γάζα

admin

Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα: Προσβλέπουμε σε περαιτέρω θετικές εξελίξεις για την υπόθεση Μπελέρη

admin

Σολτς και Ερντογάν έμειναν σταθεροί στις θέσεις τους, επιβεβαιώνοντας ότι “τους χωρίζουν πολλά” στο Μεσοανατολικό

admin

Βρετανία: Η Eurostar ανακοίνωσε την πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας των τρένων αύριο

admin

ΥΠΕΞ Ιρλανδίας: Το Ισραήλ θα πρέπει “να λογοδοτήσει” για τη Γάζα

admin

Β. Κορέα: Αναχώρησε για τη Ρωσία αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπ. Εξωτερικών

admin

Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για έναν πόλεμο που θα διαρκέσει πολύ – Θα ακολουθήσει μέχρι τέλους η Δύση;

admin

ΗΠΑ: Απαγόρευσαν την είσοδο στον πρώην αντιπρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Κ. Ανγκιούσεφ

admin

Ουκρανία: Έρευνα για διαφθορά σε βάρος ενός πρώην υφυπουργού Άμυνας και ενός συνεργάτη του

admin