Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Τι σηματοδοτεί η είσοδος Digi στη μάχη για τη ρουμανική θυγατρική

Νέο μνημόνιο συνεργασίας για την πώληση της 100% θυγατρικής του Ομίλου ΟΤE, Telekom Romania Mobile (“TKRM”), υπέγραψε ο ΟΤΕ καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται πλέον με νέο αγοραστή, τη West Network Invest S.R.L. που αποτελεί κοινοπραξία της Digi Romania S.A. (“Digi”) με τον παλιό αγοραστή την Clever Media.

Ειδικότερα η West Network Invest S.R.L. είναι ένα μετοχικό σχήμα που ανήκει κατά πλειοψηφία στην Digi Romania S.A. με μέτοχο μειοψηφίας, πλέον την ρουμανική εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης CΜN (Clever Media Network), μέλος του ρουμανικού ομίλου Clever Group, που έχει δραστηριότητες στον χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης και είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους ρουμανικούς ομίλους media.

Το γεγονός ότι η Digi ανήκει στον Όμιλο DIGI Communications, μια κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών, με παρουσία στη Ρουμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην έγκριση της συμφωνίας από τις ρουμανικές αρχές αλλά και στην μελλοντική ανάπτυξη της θυγατρικής του ΟΤΕ.

Τα μέρη έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και είναι στη διαδικασία υποβολής αίτησης προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας. «Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στις συνήθεις διαδικασίες και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης των απαραίτητων ελέγχων, των εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές καθώς και της υπογραφής των εγγράφων της συναλλαγής»αναφέρει ανακοίνωση του ΟΤE στο ΧΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2023 ο ΟΤE είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας μόνο με την Clever Media Network έχοντας καταθέσει πάλι το μνημόνιο προς έγκριση στο CSAT, την αρμόδια ρουμανική Αρχή.

Η Αρχή μέχρι και σήμερα, σχεδόν έξι μήνες μετά, δεν είχε δώσει το «πράσινο φως» στην συμφωνία με την Clever Media Network με τον ΟΤE να συνεχίζει την διερεύνηση της αγοράς ώστε να δημιουργηθεί νέο πιο «ισχυρό» σχήμα.

Τα προηγούμενα «μπλόκα» των ρουμανικών αρχών

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρχές είχαν μπλοκάρει τις δύο προηγούμενες απόπειρες πώλησης της Telekom Romania Mobile, κάτι που δημιούργησε ανησυχία στον ΟΤΕ και στον Χ. Μαζαράκη ο οποίος έχει αναλάβει τα ηνία της ρουμανικής εταιρείας το Μάιο του 2023 από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Έτσι το ενδιαφέρον της Digi Romania S.A. άλλαξε τα δεδομένα και οδήγησε σε νέο μνημόνιο με έναν πιο δυνατό «παίκτη» καθώς περιλαμβάνει πλέον δύο εταιρείες που έχουν ισχυρή παρουσία στην ρουμανική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2021 ο ΟΤE πούλησε το 54,01% που κατείχε στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας Telekom Romania Communications (TKR) στην Orange Ρουμανίας, έναντι τιμήματος 295,6 εκατ. ευρώ. Η Telekom Romania Mobile, πρώην Cosmorom, είναι το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο του ΟΤE εκτός Ελλάδος.

Με την πώληση της ρουμανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, αναμένεται να μπει τέλος σε έναν κύκλο εξαγορών του ΟΤE, που ξεκίνησε το 1997 με την εξαγορά της Telekom Srbija και συνεχίστηκε με παρουσία στις αγορές της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Αρμενίας.

Το 2006 ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤE, Παναγής Βουρλούμης, προχώρησε στην πώληση της Armentel στην Αρμενία. Στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης ο ΟΤΕ προχώρησε στην πώληση της Globul στη Βουλγαρία, της Telekom Srbija στη Σερβία, της Telekom Albania Mobile (πρώην AMC) στην Αλβανία, της Cosmofon (πΓΔΜ) κ.ά.

Related posts

Στον Όμιλο Hellenic Healthcare εντάχθηκε το Απολλώνειο Νοσοκομείο Κύπρου

admin

Dimand: Deal με την Παρευξείνια Τράπεζα για κτίριο γραφείων

admin

Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων: Χρηματοδότηση επένδυσης €62,8 εκατ. μέσω Eurobank και Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Δωρεά 150 αυτόματων απινιδωτών για τα γήπεδα από την Kaizen Gaming

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Διανομή €90,8 εκατ. στους μετόχους σε μετοχές Cenergy και μετρητά

admin

Μπύρα με… ηλιακή ενέργεια από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία

admin

Mytilineοs: Πώς διαβάζουν οι αναλυτές αποτελέσματα και dual listing

admin

Με προσφορές και κληρώσεις γιόρτασε η Aegean τα 23 χρόνια πτήσεων

admin

Στη Σωληνουργεία Κορίνθου η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού αερίου Leviathan

admin