Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ταμειακές ροές κλειδί για τα επενδυτικά σχέδια της Viohalco

Κόντρα στη δυσμενή συγκυρία που χαρακτηρίζει τη διεθνή οικονομία, ο όμιλος Viohalco καταφέρνει φέτος όχι μόνο να διατηρεί σε ικανοποιητικά επίπεδα την κερδοφορία του, αλλά παράλληλα να βελτιώνει τη ρευστότητά του και να πείθει πως είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει με άνεση τις επενδύσεις που σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια.

Ξεκινώντας από τη (θυγατρική) Cenergy, η εταιρεία αναμένεται φέτος να σημειώσει προσαρμοσμένο EBITDA μεταξύ 245 και 265 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχης επίδοσης 213,8 εκατ. πέρυσι. Από πλευράς ρευστότητας, ο καθαρός δανεισμός στις 30/6/2024 είχε διαμορφωθεί στα 494 εκατ. ευρώ και έτσι με βάση τα προσδοκώμενα φετινά μεγέθη, ο δείκτης του καθαρού δανεισμού προς το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώνεται στο (σαφώς ικανοποιητικό) επίπεδο του δύο, ή και χαμηλότερα από αυτό.

Η δρομολογούμενη επένδυση στις ΗΠΑ (τοπική μονάδα παραγωγής χερσαίων καλωδίων) θα απαιτήσει επιπλέον γύρω στα 170 εκατ. δολάρια (το ακίνητο έχει ήδη αποπληρωθεί) έως και το τέλος του 2027, ενώ από την επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου η Cenergy θα αντλήσει έως και 200 εκατ. ευρώ μέσα στο 2024. Είναι προφανές, ότι η ΑΜΚ θα υπερκαλύψει «εδώ και τώρα» τη χρηματοδότηση του project στις ΗΠΑ, όταν οι ήδη ανακοινωθείσες επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένονται μειωμένες για το 2025, μετά την «έκρηξη» της τελευταίας διετίας.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί ότι το προσαρμοσμένο EBITDA του 2025 προβλέπεται σαφώς υψηλότερο από το φετινό, τότε διαφαίνεται πως ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς προσαρμοσμένο EBITDA θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα (επίσης χαμηλά) τρέχοντα. Άρα, δημιουργείται σημαντικός χώρος και για πρόσθετες επενδύσεις που δεν έχουν αποφασιστεί -ή έστω δεν έχουν ανακοινωθεί- μέχρι σήμερα.

Η ElvalHalcor (επίσης θυγατρική της Viohalco) αντιμετωπίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια πολύ δύσκολη ευρωπαϊκή αγορά, με τη ζήτηση να είναι χαμηλή στα καταναλωτικά προϊόντα, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στις κατασκευές, κ.λπ. Παρά το γεγονός ότι στο πρώτο μισό του 2024 σημείωσε μειωμένο προσαρμοσμένο EBITDA (από τα 130,9 στα 113,9 εκατ. ευρώ) εμφάνισε ικανοποιητική καθαρή μετά από φόρους λειτουργική κερδοφορία γύρω στα 45 εκατ. ευρώ.

Εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο όμιλος μειώνει φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον καθαρό του δανεισμό (1,04 δισ. το 2022, 885 εκατ. το 2023 και 741 εκατ. το 2024) και βελτιώνει το δείκτη του καθαρού δανεισμού προς προσαρμοσμένο EBITDA από το 4,3 πρόπερσι σε 3,3 φέτος. Επίσης, με δεδομένο ότι δεν σχεδιάζονται μεγάλα επενδυτικά προγράμματα για φέτος και το 2025, το πιθανότερο σενάριο είναι πως ο καθαρός δανεισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα προκύψει έντονη άνοδος στις διεθνείς τιμές του χαλκού και του αλουμινίου. Πάντως, το 70% του τρέχοντος δανεισμού είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας και το 61% σταθερού επιτοκίου.

Στην αγορά ακινήτων, η Viohalco δραστηριοποιείται μέσα από τη θυγατρική της (επίσης εισηγμένη) Noval ΑΑΕΠ, η οποία φέτος ανεβάζει τις λειτουργικές της επιδόσεις. Με την εταιρεία να προγραμματίζει επενδύσεις της τάξεως των 340 εκατ. ευρώ έως το 2030, δεν φαίνεται να τίθεται θέμα χρηματοδότησής τους, καθώς: α)  Στην αρχή του 2024 η εταιρεία διέθετε μετρητά 75 εκατ. ευρώ β) Η ρευστότητά της ενισχύθηκε φέτος από τα κεφάλαια της δημόσιας εγγραφής προκειμένου να εισέλθει στο ΧΑ (48,34 εκατ. ευρώ) γ) Θα προκύψει κατά τα επόμενα χρόνια επιπλέον ρευστότητα από τις λειτουργικές επιδόσεις της και δ) Θα αντληθεί ενδεχομένως κάποιος μικρός επιπλέον δανεισμός. Να σημειωθεί ότι η υλοποίηση των επενδύσεων σχεδιάζεται σε ακίνητα που κατά κύριο λόγο βρίσκονται ήδη στην κατοχή της Noval.

Τέλος, το 2024 είναι μια δύσκολη χρονιά για τις εταιρείες χάλυβα του ομίλου (δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα οι επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου), λόγω του συνδυασμού της χαμηλότερης διεθνούς τιμής του μετάλλου και των υψηλών επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση -όσο και αν ένα σημαντικό ποσοστό του δανεισμού είναι σταθερού κόστους, είτε λόγω σύναψης ομολογιακών δανείων, είτε μέσα από την απόκτηση Interest Rate Swaps- ο όμιλος Viohalco έχει να ωφεληθεί και από την αναμενόμενη υποχώρηση του Euribor, στον βαθμό που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αναλυτών για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόσο φέτος, όσο και το 2025.

Στις 31/12/2023 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου Viohalco ανερχόταν στο 1,873 δισ. ευρώ.

Related posts

ΠΑΕ Παναθηναϊκός: Προκήρυξε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου €9,5 εκατ.

admin

Coca-Cola: Πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop» στην Κρήτη

admin

Λειτουργικές ζημιές για τον όμιλο Skroutz το 2022

admin

Deal Πειραιώς – Resolute στη διαχείριση ακινήτων

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Doppler

admin

Ο Γκίκας Χαρδούβελης νέος Πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών

admin

Στον «Ηρακλή» εντάχθηκε το Frontier II της Εθνικής

admin

ΤτΕ: Στις 18 Απριλίου η αποκοπή του μερίσματος

admin

Στην ελληνική αγορά εισέρχεται η Radisson RED

admin