Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι συμμαχίες ανοίγουν νέα μέτωπα

Η συμμαχία του Μανώλη Χριστοδουλάκη και του Χάρη Δούκα επισφραγίστηκε και επισήμως χθες το πρωί, με τον δήμαρχο Αθηναίων να απαντάει «πάμε τώρα» στο ερώτημα του βουλευτή Ανατολικής Αττικής. Η συνεργασία αυτή επί της ουσίας επικυρώνει το πρώτο μέτωπο απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος αναμένεται στην εισήγησή του την Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, να ξεδιπλώσει το χρονοδιάγραμμα της κάλπης. Και αυτή πλέον δεν θα αργήσει: δεν υπάρχει πια σενάριο που φέρνει τη διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας μετά το πέρας του 2025 – ο Ανδρουλάκης, με άλλα λόγια, έχει αποφασίσει να σηκώσει το γάντι στους επικριτές του εντός του Πολιτικού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν θα είναι εύκολη για κανέναν, με βάση τα νέα δεδομένα. Η συμμαχία Δούκα – Χριστοδουλάκη συσπειρώνει ένα σημαντικό κομμάτι των αντιπολιτευόμενων στελεχών (ο Χριστοδουλάκης είναι οργανωτικά ισχυρός εντός και εκτός κομματικού οργάνου), ενώ ο Δούκας έχει ένα βασικό ατού και ένα βασικό μειονέκτημα – η νίκη του στον Δήμο Αθηναίων είναι η πρώτη για την παράταξη, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, απέναντι σε μια ισχυρή ΝΔ, όμως ο ίδιος θα κληθεί να απαντήσει αν βιάζεται, όπως του καταλόγισε η Χαριλάου Τρικούπη, και αν μπορεί να βρεθεί με δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, αφού, αν εκλεγεί, δεν θα αφήσει τον δημαρχιακό θώκο. «Εκλεισε ένας κύκλος επιβίωσης για το ΠΑΣΟΚ, τώρα πρέπει να πάμε σε έναν κύκλο υπέρβασης», σχολίασε χθες ο Δούκας (Αnt1), σημειώνοντας πως ο σημαντικός αγώνας του Ανδρουλάκη «δεν δημιούργησε συνθήκες υπέρβασης. Με αυτούς τους ρυθμούς θα γίνουμε κυβέρνηση το 2050» – ενώ σε ερώτημα περί «αδελφοκτονίας» απάντησε πως «η φιλία δεν είναι δουλεία (…) Εχω ηθική υποχρέωση να λέω και να κάνω ό,τι πιστεύω ότι είναι καλό. Και κρίνομαι όπως όλοι. Δεν είμαστε μια παρέα, έχουμε ευθύνη».

Αιχμές

Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη, γνωρίζοντας ήδη τον πρώτο της αντίπαλο και αναμένοντας τουλάχιστον άλλον έναν (τον Παύλο Γερουλάνο), προετοιμάζει την εισήγηση Ανδρουλάκη στην Κεντρική Επιτροπή. Η προεδρική πλευρά σχολιάζει πως υπάρχει ανάγκη για «καθαρές λύσεις», λέγοντας «όχι» σε «διαρχίες» (μια σαφής αναφορά στη συμμαχία Δούκα – Χριστοδουλάκη) και επισημαίνοντας πως η παράταξη «δεν έχει χρόνο για χάσιμο».

Οπως σημείωναν στελέχη του προεδρικού περιβάλλοντος, «το ΠΑΣΟΚ δεν θα ρευστοποιηθεί σε ένα περιβάλλον κινούμενης άμμου. Καταφέραμε το ΠΑΣΟΚ από κομπάρσος να γίνει πρωταγωνιστής, δεν γίναμε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ (…) Η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου θα γίνει με όρους προσκηνίου και όχι παρασκηνίου», σχολίασε – επίσης με το βλέμμα στραμμένο στην πλατεία Κοτζιά.

Ενας ακόμα αντίπαλος, ο Παύλος Γερουλάνος, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στη συνεδρίαση, ενώ θεωρείται πως τουλάχιστον ένα στέλεχος ακόμα σκέφτεται και ζυγίζει τις επιλογές του για να δηλώσει «παρών» στην επικείμενη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας.

Παράλληλα με τις εσωκομματικές διεργασίες, ο Nίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε στις Βρυξέλλες για την προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: «Χρειαζόμαστε πολιτικές για περισσότερη διαφάνεια και περισσότερη αλληλεγγύη που θα στηρίξουν τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η στεγαστική κρίση που πλήττει τις νεότερες γενιές, το δημόσιο σύστημα υγείας και η κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα.  Ζητήματα κορυφαία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες της περιφέρειας», ανέφερε ενόψει της Συνόδου Κορυφής, προτείνοντας επίσης ένα ταμείο «ευρωπαϊκής οικονομικής κυριαρχίας».

Related posts

Qatargate: Το σκάνδαλο θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ΕΕ

admin

Τσίπρας για πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς: «Αδιανόητο η ηγεσία της ΕΕ να είναι απλώς θεατής…»

admin

Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή: Σημερινό σύνθημα των Ουκρανών το «Ελευθερία ή θάνατος»

admin

Νέος Διοικητής του Αγίου Όρους ο πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης

admin

Τι μέτρησε στην απόφαση Μητσοτάκη για την Σπυράκη

admin

«Ηταν σαν δώρο για μένα, ένα δώρο ελευθερίας»

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Το «ευχαριστώ» του στον Αλέξη Τσίπρα

admin

Μέτρα για τη διευκόλυνση των επιβατών στο αεροδρόμιο της Ρόδου

admin

Νάσος Ηλιόπουλος για Κασσελάκη: «Πολύ φοβάμαι πως η χτεσινή δήλωση δεν ήταν λεκτικό λάθος αλλά άγνοια»

admin