Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι συμβάσεις με το Δημόσιο εκτόξευσαν τα έσοδα της Nutria

Η εκτέλεση συμβάσεων δημόσιων διαγωνισμών προμήθειας και διανομής τροφίμων, όπως αυτές με το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) μέσω Περιφερειών, η αναπροσαρμογή των τιμών, λόγω πληθωρισμού, και η ενεργοποίηση της δικαιώματος προαίρεσης έφεραν πρόσθετα έσοδα στη Nutria παρά τη μικρή μείωση των πωλήσεων ελαίων.

Μέσα σε μια χρονιά ο κύκλος εργασιών της εταιρείας, που ιδρύθηκε το 1994 ξεκινώντας από ένα μικρό ελαιοτριβείο και μια μικρή μονάδα εμφιάλωσης ελαιόλαδου, αυξήθηκε 26% στα 62,7 εκατ. ευρώ. Το EBITDA ενισχύθηκε 16,2% στα 3,385 εκατ. ευρώ και το μικτό αποτέλεσμα σημείωσε άνοδο 21,6% στα 6,447 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ως ποσοστό επί των πωλήσεων, το μικτό αποτέλεσμα μειώθηκε από 10,7% σε 10,3%, λόγω της αύξησης της τιμής αγοράς του ελαιολάδου και της απορρόφησης μέρους αυτής της αύξησης από την εταιρεία.

Παρά τη σημαντική άνοδο των πωλήσεων και του EBITDA, τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν κατά 26,9% στα 763.229 ευρώ. Η σημαντική υποχώρηση στην τελική γραμμή οφείλεται στην αύξηση κατά 27,2% του κόστους χρήματος λόγω της αύξησης του συνολικού δανεισμού και των επιτοκίων -σ.σ. πέρυσι οι τόκοι ξεπέρασαν τα 1,562 εκατ. ευρώ- αλλά και η καταβολή φόρου εισοδήματος 423.121 ευρώ (το 2022 δεν πληρώθηκε φόρος εισοδήματος λόγω ύπαρξης φορολογικών ζημιών από προηγούμενες χρήσεις).

Για την τρέχουσα οικονομική χρήση, η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και τυποποίηση ελαιόλαδου, πυρηνέλαιου και σπορέλαιων τα οποία πουλά σε σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες, εμπόρους, διανομείς και εξαγωγείς, προβλέπει να μειωθούν και να επανέλθουν στα επίπεδα του 2022 λόγω της απουσίας πωλήσεων προς το Δημόσιο.

Πάντως, σε άλλο σημείο των οικονομικών της καταστάσεων (σελ. 3) αναφέρει: «η εταιρεία δραστηριοποιείται σε δημόσιους διαγωνισμούς προμήθειας και διανομής τροφίμων και έχει εκτελέσει σημαντικής αξίας διαγωνισμούς την τελευταία τριετία, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα έτη».

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις στο κλάδο των ελαίων, αναμένεται να κυμανθούν ελαφρά ανοδικά από τα επίπεδα του 2023, τόσο από πλευράς συνολικού όγκου, όσο και από πλευράς αξίας. Με την εταιρεία να σημειώνει ότι η μεγάλη άνοδος τιμών στο ελαιόλαδο και στο πυρηνέλαιο συνοδεύτηκε από σημαντική πτώση του όγκου πωλήσεων, ενώ αντίθετα στα σπορέλαια σημειώθηκε πτώση τιμών και αύξηση του όγκου πωλήσεων.

Αναφορικά με τις πωλήσεις στην Ελλάδα, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι θα εμφανίσουν αύξηση τα επόμενα χρόνια, καθώς η εταιρεία έχει πλέον εδραιώσει συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ελληνικά supermarkets, μεγάλο αριθμό εμπόρων, διανομέων και βιομηχανίες. Παράλληλα, η αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα.

Σε ότι αφορά το μικτό κέρδος της, ως ποσοστό των πωλήσεων, αναμένεται να παραμείνει ελαφρώς μειωμένο (σε σχέση με το 2022) και να παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 2023, επηρεασμένο από την υψηλή τιμή του ελαιολάδου και την απορρόφηση ενός μέρους της από την εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία στα SILOS που διαθέτει σε Άγιο Κωνσταντίνο και Στεφανοβίκειο Βόλου αποθηκεύει βυνοποιήσιμο κριθαρι και σκληρό στάρι, με συνεργασίες που αναμένει να συνεχιστούν για πολλά ακόμα χρόνια. Όσο για τη NUTRIA BULGARIA LTD που διαθέτει ακίνητο στο KLIVODOL της Βουλγαρίας, δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη από τους μετόχους περαιτέρω επενδύσεις.

Related posts

Eurobank-Πειραιώς χρηματοδοτούν το mega-φωτοβολταϊκό 550 ΜWp της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

admin

Mena Maritime Accelerator: Εκδήλωση διασύνδεσης λιμένων με startups

admin

Prem Watsa: Εύσημα σε Φ. Καραβία, Γ. Χρυσικό και… Κ. Μητσοτάκη

admin

Public: Νέες υπηρεσίες και επενδύσεις, στόχευση για 70 καταστήματα

admin

Σε 38 Καταστήματα της ΔΕΗ το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας

admin

ΕΥΔΑΠ: Στο Δημόσιο πέρασε το 50% συν μια μετοχή

admin

Εξάρχου: Μεγάλο ενδιαφέρον για τα έργα ανάπτυξης στην Κύπρο

admin

ΑΔΜΗΕ: Συνεργασία Grid Telecom-ESO EAD στις οπτικές ίνες

admin

Cenergy: Κέρδη 23,6 εκατ. το Q1, πάνω από 3 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο

admin