Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προκλήσεις και οι αλλαγές που φέρνει στο ΠΑΣΟΚ το εκλογικό αποτέλεσμα

Η εντολή που πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν μια εντολή συνέχειας, αλλά και εντολή αλλαγών – και αυτές αφορούν κυρίως μια εντατική προσπάθεια για μεγαλύτερη σύνθεση και καλύτερα πολιτικά αντανακλαστικά, με στόχο το κόμμα να αναδειχθεί ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ. Σε αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνεται η δημιουργία πολιτικών τραπεζιών διαλόγου, με αντικείμενο στρατηγική, πολιτικό σχεδιασμό, αλλά και έναν τύπου «πρωινό καφέ» που θα διευκολύνουν τη λειτουργία του κόμματος. Σε αυτά τα τραπέζια αναμένεται να αξιοποιηθούν πρόσωπα που βρέθηκαν στο πλευρό του προέδρου το προηγούμενο διάστημα – χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Λευτέρη Καρχιμάκη, ο οποίος εκτιμάται πως θα αποκτήσει και έναν πιο μόνιμο ρόλο εντός της Χαριλάου Τρικούπη, που δεν αποκλείεται να αφορά τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος -, αλλά και μέχρι χθες αντίπαλοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει τουλάχιστον μία συνεδρίαση οργάνου, τα οποία οδεύουν για αλλαγή, ενώ στον επόμενο τόνο θα υπάρξουν και αλλαγές στο οργανόγραμμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με βάση όσα έχουν εξαγγελθεί από τον Ανδρουλάκη, αναμένονται την άνοιξη του 2025 δύο συνέδρια, ένα οργανωτικό και ένα πολιτικό – για το πρώτο θα έχουν προηγηθεί 13 περιφερειακά συνέδρια, ώστε να ανοίξει τοπική ατζέντα.

Ο ρόλος των διεκδικητών

Ποια είναι η επόμενη ημέρα για τους άλλους υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ; Ο Χάρης Δούκας, που κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο χωρίς όμως να συσπειρώσει τους υπόλοιπους σε ένα μετωπικό σχήμα απέναντι στη σημερινή ηγεσία, έχει το βλέμμα στραμμένο στην πλατεία Κοτζιά, όπου θα πρέπει να δουλέψει και για να αποκαταστήσει τη σχέση του με τους πολίτες της πόλης, που είδαν επιφυλακτικά τον διπλό ρόλο που διεκδικούσε. Και εντός ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, έχει λάβει περίπου ένα 40% στον δεύτερο γύρο, που είναι σημαντικό για τις ισορροπίες εντός του κόμματος – το μπαλάκι, σ’ αυτό το πεδίο και στη διαχείριση της σχέσης Τρικούπη – Κοτζιά, είναι στο γήπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η φημολογία των προηγούμενων ημερών έλεγε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να δώσει θέση αντιπροέδρου Οικονομικών στον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος είναι δεδομένο ότι θεωρείται πια πόλος και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι πληροφορίες, ωστόσο, λένε πως ο πρώην υπουργός δεν έχει πρόθεση να δεχτεί καμία επιπλέον θέση από αυτή που ήδη κατέχει, του τομεάρχη Οικονομικών, παρότι μοιάζει απίθανο ο Ανδρουλάκης να μη θελήσει να τον εντάξει σε κάποιο από τα τραπέζια που θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος ο Γερουλάνος έδωσε και τον τόνο για τη διαχείριση που θα κάνει στη συνέχεια: «Αύριο πρέπει να ξεκινήσουμε τη δουλειά της αντιπολίτευσης προς τη ΝΔ και συντεταγμένη πορεία για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές», ανέφερε στη δήλωσή του στο εκλογικό κέντρο.

Από τη δική της πλευρά, η Αννα Διαμαντοπούλου ανέφερε πως από την επόμενη ημέρα «δεν χωράνε μελλοντικοί αρχηγοί ούτε παράπονα ούτε απογοητεύσεις» και πως «ο πρόεδρος θα πρέπει να συνθέσει τα ρεύματα και τις απόψεις όπως αυτά αποτυπώθηκαν στη νέα ανθρωπογεωγραφία μετά τις εκλογές». Η πρώην υπουργός τάσσεται υπέρ ενός επερχόμενου συνεδρίου σε αυτή τη λογική και δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις της παράταξης. Παρά τη φημολογία πως έχει υπάρξει συζήτηση για την τοποθέτησή της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, οι πληροφορίες λένε πως αυτό δεν συζητήθηκε με τον Ανδρουλάκη στην τετ α τετ συζήτηση που είχαν ενόψει της δεύτερης κάλπης – πιο πιθανό, σ’ αυτήν τη φάση, είναι να της ζητηθεί να συμμετάσχει με ενεργό ρόλο στην ομάδα του προγράμματος.

Related posts

Κεχαγιά: Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε ντιμπέιτ τον Μητσοτάκη – Oπου θέλει και με όποιους δημοσιογράφους θέλει

admin

Market Pass: Στις 3 Μαρτίου οι πρώτες πληρωμές λέει ο Οικονόμου

admin

Μητσοτάκης: Ενεργειακή γέφυρα για Ελλάδα και Ευρώπη ο αγωγός φυσικού αερίου IGB

admin

Η Frontex ξεγυμνώνει την Τουρκία

admin

88η ΔΕΘ – OT FORUM – Χατζηδάκης: «Το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην Ισπανία δεν φαίνεται να αποδίδει»

admin

Ο Νίκος Δένδιας ενημερώνει τους ομολόγους του για την επίσκεψη στην Οδησσό

admin

Σε 2+2 χαρτοφυλάκια στοχεύει η Αθήνα

admin

Στο… ράφι το Κυπριακό – Το διπλωματικό παιχνίδι του Ερντογάν

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Κορυφώνεται το θρίλερ – Σήμερα η μυστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη

admin