Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι πιθανοί στόχοι του Ιράν ως αντίποινα κατά του Ισραήλ

Σε συναγερμό βρίσκεται το Ισραήλ, αναμένοντας αντίποινα από το Ιράν και τους συμμάχους του μετά τις κηδείες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ σε Τεχεράνη και Βηρυτό.

Η Τεχεράνη δεν θέλει ολοκληρωτικό πόλεμο, όπως έχει διαμηνύσει τους τελευταίους μήνες, ούτε και ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων τους, ωστόσο μετά το χτύπημα στην καρδιά του Ιράν η Τεχεράνη θα πρέπει να απαντήσει.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αν το Ιράν δεν θέλει να προκαλέσει ευρεία κλιμάκωση θα χτυπήσει συγκεκριμένους στόχους για να αποκαταστήσει το κύρος του. 

Ως πιθανοί στόχοι μιας ενδεχόμενης επίθεσης φέρονται οι: 

Χάιφα

Η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων και άλλους τόσους στη μητροπολιτική περιοχή, αποτελεί πιθανό στόχο. Έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό λιμάνι και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία του Ισραήλ. Στην πόλη βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πάρκα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, πολλές βαριές βιομηχανίες, διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες.

Τελ Αβίβ

Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, με 460.000 κατοίκους και 3.850.000 κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή. Είναι η έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, καθώς και σημαντικός τουριστικός προορισμός, ενώ εκεί υπάρχουν πολλά μεγάλα πανεπιστήμια. Παράλληλα πολλές χώρες έχουν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ.  Εξάλλου μπήκε στο στόχαστρο του Ιράν και κατά την προηγούμενη επίθεση με 300 πυραύλους και drones.

Τοποθεσίες εβραϊκών συμφερόντων

Μία Ισραηλινή πρεσβεία στο εξωτερικό, ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα εστιατόριο και οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Ισραήλ, αποτελεί επίσης πιθανό στόχο. Ενδεχόμενο χτύπημα θα μπορούσε να επηρεάσει τις Ιρανο-αμερικανικές σχέσεις.

Χθες πάντως ο Νετανιάχου είπε ότι “οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα αντίποινα ίσως να μην περιοριστούν σε μία απλή επίθεση ή ότι το Τελ Αβίβ θα απαντήσει ξανά.

Related posts

H Bundeswehr περιφρουρεί τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

admin

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

admin

Xerox: Διεύρυνση καθαρών ζημιών στο τρίμηνο, με θετική έκπληξη τα προσαρμοσμένα κέρδη

admin

Ταραχές στο Μπουένος Άιρες καθώς το Κογκρέσο συζητά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μιλέι

admin

Ισημερινός: 57 φύλακες και αστυνομικοί που κρατούνταν όμηροι σε σωφρονιστικά καταστήματα αφήνονται ελεύθεροι

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία στο Κογκρέσο για ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 1,6 τρισ. δολαρίων

admin

Τουρκία: Σύλληψη ενός υπόπτου για την επίθεση σε καθολική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης

admin

Foxconn: Ετήσια μείωση 4,56% στα έσοδα τον Οκτώβριο

admin

Η Ουκρανία καταδικάζει τη διοργάνωση “ψευδοεκλογών” στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της

admin