Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι πίσω γραμμές του deal Καραμούζη – Αντωνόπουλου στο ελαιόλαδο

Μπορεί η Ελλάδα να είναι από τους βασικούς παραγωγούς ελαιολάδου παγκοσμίως και με σημαντικές περγαμηνές σε ό,τι αφορά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγει, ωστόσο αυτή την υπεραξία δεν έχει καταφέρει να την καρπωθεί.

Πάνω από το 60% της παραγωγής της πωλείται χύμα, δηλαδή χωρίς όνομα και ταυτότητα. Μάλιστα η αναλογία επώνυμου προς χύμα ελαιόλαδο σε επίπεδο εξαγωγών είναι 1 προς 2. Δηλαδή επί συνόλου 120.000 τόνων που εκτιμάται ότι είναι οι εξαγωγές σε μια καλή χρονιά, οι πωλήσεις επώνυμου προϊόντος δεν υπερβαίνουν τους 40.000 τόνους, όταν οι εξαγωγές χύμα ελαιολάδου υπερβαίνουν τους 80.000 τόνους. Οι μεγαλύτερες ποσότητες κατευθύνονται προς την Ιταλία, που το χρησιμοποιεί για να βελτιώσει το δικό της προϊόν το οποίο, εν αντιθέσει με το ελληνικό, έχει ταυτότητα και διεθνή αναγνώριση.

Σε αυτή την άναρχη αγορά, η οποία όμως όπως έδειξε η περσινή χρονιά, όπου η τιμή παραγωγού ξεπέρασε τα 9,5 ευρώ το κιλό, έχει προοπτική, αποφάσισαν να επενδύσουν από κοινού ο Νίκος Καραμούζης και ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος. Όπως ανακοινώθηκε χθες , η SMERemediumCap και η Inspiring Earth ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός νέου ομίλου στον κλάδο του ελληνικού ελαιολάδου. Η κοινή τους εταιρεία θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των εταιρειών «Λατζιμάς Α.Ε.», «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.» και «Olympian Green International Α.Ε.».

Η βασική στόχευση του νέου σχήματος είναι οι εξαγωγές, επισημαίνει - ο επικεφαλής της SMERemediumCap, Νίκος Καραμούζης. «Δεν υπάρχουν πολλές ελληνικές εταιρείες με πρόσβαση στην πρώτη ύλη, ελαιώνες με 50.000 δένδρα και καθετοποιημένη παραγωγή που έχει η κοινή εταιρεία που δημιουργούμε, για να κάνουν εξαγωγές. Η πρόθεσή μας είναι η εταιρεία να κάνει εξαγωγές επώνυμου ελαιόλαδου σε χώρες που σήμερα η παρουσία του ελληνικού ελαιολάδου είναι περιορισμένη» λέει.

Μεταξύ των γεωγραφικών περιοχών που «κοιτάνε» οι Νίκος Καραμούζης και Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος είναι η Νότια Αμερική (Βραζιλία), η Ασία (Ιαπωνία), η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδά) και η Ωκεανία, που είναι και οι περιοχές με τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εισαγωγές ελαιολάδου.

Παράλληλα, θα στηριχθεί η παρουσία του brand Λατζιμάς στην εσωτερική αγορά, ενώ θα υλοποιηθούν και επενδύσεις, λέει ο κ. Καραμούζης. «Θα αναβαθμίσουμε την παραγωγική διαδικασία, θα κάνουμε επενδύσεις στα ελαιοτριβεία και στις συσκευασίες» και σημειώνει ότι της όλης προσπάθειας θα ηγηθεί ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, «που γνωρίζει το προϊόν και τις αγορές και από την προηγούμενη δραστηριότητά του ξέρει τη Λατινική Αμερική πολύ καλά».

Σήμερα η κοινή εταιρεία που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των εταιρειών «Λατζιμάς Α.Ε.», «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.» και «Olympian Green International Α.Ε.» πραγματοποιεί τζίρο περί τα 20 εκατ. ευρώ και ο στόχος σε βάθος τετραετίας είναι να υπερδιπλασιαστεί και να κυμανθεί στα 40-45 εκατ. ευρώ, συμπληρώνει ο κ. Καραμούζης.

Ο νέος όμιλος διαθέτει πολυετείς συμφωνίες που εξασφαλίζουν πρόσβαση σε Κρήτη (Ρέθυμνο, Σητεία) και Πελοπόννησο. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες του deal, όπως το ύψος του «κουρέματος» στα δάνεια της  “Λατζιμάς”, ούτε τα νέα τραπεζικά κεφάλαια που θα χρειαστεί το νέο σχήμα.

Ο επικεφαλής της SMERemediumCap αποκλείει το ενδεχόμενο το νέο σχήμα να προχωρήσει σε νέα εξαγορά στον κλάδο του ελαιολάδου.

Όσο για τα επόμενα επενδυτικά σχέδια της SMERemediumCap, αναφέρει μιλώντας - ότι υπάρχουν στα «σκαριά» 2-3 εξαγορές εταιρειών με προοπτικές αλλά χρηματοοικονομικά προβλήματα, από τον κλάδο των τροφίμων και των βιολογικών προϊόντων.

Related posts

Γ. Τσαπρούνης: Οι κατασκευές, ευκαιρία για «brain gain» και προσέλκυση ταλέντου

admin

Aegean: Ασκεί τα warrants το δημόσιο, εξαγορά εισηγείται ο Ευτ. Βασιλάκης

admin

Τιτάν: Μειωμένες εκπομπές καυσαερίων το 2023

admin

ΕΥΔΑΠ: Στο Δημόσιο πέρασε το 50% συν μια μετοχή

admin

ΕΥ: Κλίμα και πανδημία κυριάρχησαν το 2021 στις εταιρικές αναφορές

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα της Greenhill

admin

ΕΕΕΠ: Έρευνα για το προφίλ των παικτών τυχερών παιγνίων

admin

Η Wind εντάσσει την τεχνολογία NarrowBand Internet of Things στο δίκτυο της

admin

Στη έκθεση άμυνας DEFEA συμμετέχει η Naval Group

admin