Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Οι ξένοι βασικοί μέτοχοι ελληνικών μετοχών σε ποσοστό 65%

Οι ξένοι βασικοί μέτοχοι ελληνικών μετοχών σε ποσοστό 65%

Η αγορά έδειξε αξιοθαύμαστη ψυχραιμία τη Δευτέρα (11/6) και κάνοντας σημαντική ενδοσυνεδριακή διακύμανση (άνω του 1,4%), έκλεισε τελικά κοντά στα υψηλά ημέρα στις 1459 μονάδες, σε οριακά θετικό έδαφος.

Η κίνηση αυτή – η σπουδαιότητα της οποίας θα φανεί σήμερα με την πιθανή επαλήθευση των στηρίξεων – δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τις τράπεζες (ΔΤΡ 1311 1,2%) και κυρίως τις ΕΥΡΩΒ & ΠΕΙΡ που παρέσυραν και τις υπόλοιπες.

Όπως φάνηκε οι όποιες ανησυχίες που υπήρχαν (ουν) εξαιτίας του αποτελέσματος των ευρωεκλογών μετριάστηκαν λόγω της μη πειστικής και αξιόπιστης εναλλακτικής, που θα ήταν καταλυτικό και για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις. Με λίγα λόγια η μπάλα είναι ακόμα στο γήπεδο της κυβέρνησης και είναι στο χέρι της με τις αλλαγές σε πολιτικές ή και πρόωπα να δείξει ότι πήρε το μήνυμα της κάλπης.

Σε ότι αφορά στον πιθανολογούμενο ανασχηματισμό – ο οποίος ενδεχομένως θα προκύψει έως την Παρασκευή – την χρηματιστηριακή αγορά απασχολεί περισσότερο αν θα υπάρξουν αλλαγές αρχικά σε πρόσωπα στα υπουργεία που άπτονται της αγοράς και της οικονομίας και σε δεύτερο βαθμό σε πιθανή αλλαγή πολιτικής στον τομέα πχ της φορολογίας.

Η τρέχουσα εβδομάδα εκτός από τις πολιτικές εξελίξεις έχει να περιμένει (!) και τις οριστικές ανακοινώσεις για το πολυθρύλητο deal της ΤΕΝΕΡΓ που έχοντας περάσει από πολλά κύματα τα τελευταία 2,5 χρόνια , φαίνεται ότι βρίσκει λιμάνι στην Masdar , συμφωνία που αν ολοκληρωθεί με βάση τις πληροφορίες (~ 20 ευρώ/μετοχή και σε δεύτερο στάδιο δημόσια πρόταση) θα τονίσει ιδιαίτερα την ρευστότητα της αγοράς ειδικά στο κομμάτι του retail που διατηρούν μεγάλες θέσεις στην συγκεκριμένη μετοχή (άνω των 180 εκατ ευρώ).

Στα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το χρηματιστήριο φαίνεται μεν ότι οι έλληνες επενδυτές είχαν εισροές τον Μάιο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι ξένοι αυξάνουν το μερίδιο στις συναλλαγές (68,7% από 58,7% τον προηγούμενο μήνα) και παραμένουν οι βασικοί μέτοχοι ελληνικών μετοχών σε ποσοστό 65%. Αξίζει να αναφέρουμε ότι εάν υπήρχε η δυνατότητα να αναλυθεί το ποσό που εισέρευσε στο ΧΑ από έλληνες επενδυτές τον προηγούμενο μήνα, θα ήταν τεράστια η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου δεκαπενθημέρου , με την μερίδα του λέοντος να αφορά στο πρώτο.

Σε ότι αφορά στις ξένες αγορές , υπήρξε και εκεί προσπάθεια βελτίωσης της πρωινής εικόνας με τους δείκτες να κλείνουν κοντά στα υψηλά ημέρας (και πάντως σε αρνητικό έδαφος), ενώ οι αμερικάνικοι δείκτες είχαν μια οριακά θετική συνεδρίαση , πιάνοντας όμως (οι S&P / Nasdaq) νέα ιστορικά υψηλά.

Στην σημερινή συνεδρίαση (πέραν της ΤΕΝΕΡΓ) περιμένουμε να δούμε αν θα έχουμε αύξηση του τζίρου που παραμένει αγκάθι (χαμηλότερα κατά 40% του μέσου όρου του έτους τις τελευταίες συνεδριάσεις) , καθώς επίσης και την διακράτηση του σημείου καμπής (ΓΔ 1455). Οι ημερήσιες αντιστάσεις βρίσκονται στις 1466 μονάδες και η πρώτη στήριξη στις 1445.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
#μέτοχοι #μετοχές #ΧΑ

Related posts

Χρηματιστήριο: Καταλύτης για την υπέρβαση των 1.240 μονάδων η Εθνική

admin

Minerva: Στις €764 χιλ. τα EBITDA στο γ’ τρίμηνο

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ

admin

Τεχνική Ολυμπιακή: Απέκτησε την Eneresco με μερίδα στη ενεργειακή κοινότητα

admin

ΑΔΜΗΕ: Καθαρά κέρδη €20,4 εκατ. στο εννεάμηνο

admin

Στο… τρίτο σκαλί του βάθρου παγκοσμίως φέτος το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

CNL Capital: Προσωρινό μέρισμα 0,25 ευρώ- Από 6/12 η καταβολή

admin

Τα σενάρια των ευρωεκλογών, που δεν θέλει να…δει το Χρηματιστήριο

admin

Εθνική: Προσφορές άνω των €2,35 δισ. για το 5ετές ομόλογο

admin