Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Οι ληστείες τραπεζών φτάνουν τα 120 εκατ. δολάρια στη Γάζα

Ένοπλες συμμορίες, συμπεριλαμβανομένων ομάδων που υποστηρίζονται από τη Χαμάς, έχουν λεηλατήσει τουλάχιστον 120 εκατ. δολάρια από τράπεζες στη βόρεια Γάζα μόλις τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, καθώς η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα υποφέρει από σοβαρή έλλειψη μετρητών.

Οι κλοπές αντιστοιχούσαν τουλάχιστον στο ένα τρίτο των μετρητών που ήταν αποθηκευμένα σε παγιδευμένα θησαυροφυλάκια, σύμφωνα με εκτιμήσεις που είδαν οι Financial Times στα μέσα Μαΐου. Περίπου 240 εκατ. δολάρια επιπλέον είναι σφραγισμένα σε τραπεζικά θησαυροφυλάκια στη βόρεια Γάζα, ορισμένα θαμμένα σε τσιμέντο για να αποτραπεί η λεηλασία μετά την κατάρρευση της πολιτικής τάξης στον πολιορκημένο θύλακα.

Οι ληστείες έχουν φέρει ανησυχίες στους Ισραηλινούς αξιωματούχους, ότι ορισμένα από τα κεφάλαια θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω την εξέγερση της Χαμάς, καθώς η μαχητική ομάδα αποκτά τον έλεγχο των σπάνιων χαρτονομισμάτων στην κλειστή σε καιρό πολέμου οικονομία του πολιορκημένου θύλακα.

Η σύγκρουση και οι ισραηλινοί περιορισμοί στη διακίνηση μετρητών και τεθωρακισμένων αυτοκινήτων έχουν περιορίσει τη διαθεσιμότητα φυσικού χρήματος. Οι κάτοικοι πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος μια εβδομάδα νωρίτερα για να μπουν στην ουρά για ένα μηχάνημα στο κέντρο της Γάζας, ένα από τα ελάχιστα λειτουργικά μηχανήματα που έχουν απομείνει για τους περισσότερους από 2 εκατ. κατοίκους της λωρίδας.

Οι πιο δραματικές ληστείες τραπεζών έλαβαν χώρα στις 17 και 18 Απριλίου, λίγο αφότου η Τράπεζα της Παλαιστίνης -το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη- επέλεξε να ρίξει μπετόν γύρω από το θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματός της στην άλλοτε ακριβή συνοικία Ριμάλ.

Related posts

Swedbank: Επέστρεψε στα κέρδη στο β΄ τρίμηνο

admin

Water Will και Brace Bridge οι μονομάχοι για την τιτλοποίηση Solar

admin

Φ. Καραβίας προς πελάτες Eurobank: Υιοθετούμε ένα νέο Μοντέλο Εξυπηρέτησης

admin

Πειραιώς: Στο 6,61% η συμμετοχή της Goldman Sachs

admin

Συνεταιριστική Χανίων: Ποια είναι τα δεδομένα για τη συγχώνευση με Παγκρήτια

admin

Επιβράβευσε 65.000 συνεπείς δανειολήπτες η Εθνική

admin

Πρόγραμμα «Γέφυρα» 1 και 2: Επιδότηση 56 εκατ. ευρώ σε 83.653 δικαιούχους για το Δεκέμβριο

admin

ΕΚΤ: Μειώθηκε το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη

admin

Citigroup: Στα $4,98 δισ. ενισχύθηκαν τα κέρδη το τέταρτο τρίμηνο

admin