Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Οι κρίσιμες εξελίξεις στο τρίγωνο Εθνικής, Eurobank και Κύπρου

Πυκνές εξελίξεις στις τράπεζες φέρνει το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου με επίκεντρο την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω τόσο των επαφών με τους ξένους επενδυτές, όσο και την επίτευξη της τελευταίας πράξης ιδιωτικοποίησης της Εθνικής.

Εντός του επόμενου 24ώρου αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με ατζέντα την επίσημη/τυπική εκκίνηση της διαδικασίας για τη διάθεση του 10% των μετοχών της ΕΤΕ. Το εγχείρημα είναι έτοιμο προς υλοποίηση και το placement θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα.

Στο μεσοδιάστημα, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα βρεθούν στο Λονδίνο αλλά και το Παρίσι για να συμμετάσχουν στις 24-25 Σεπτεμβρίου στο συνέδριο που διοργανώνει η Bank of America και στις 3 Οκτωβρίου στην αντίστοιχη εκδήλωση της Societe Generale.

Το story των τραπεζών βασίζεται στην αναθεώρηση προς τα πάνω βασικών στόχων των business plan της περιόδου 2024-2027 και ήδη, από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, η τάση προς αυτή την κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη. Τάση που, σύμφωνα με τα στελέχη των τραπεζών, συνεχίζεται και το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η Eurobank

Πλην της Εθνικής, η προσοχή της αγοράς εστιάζεται και στην Eurobank, η διοίκηση της οποίας θα βρεθεί από αύριο στην Κύπρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας.

Η Eurobank κατέχει το 56% των μετοχών του κυπριακού πιστωτικού ιδρύματος και πλέον στα αποτελέσματα του τρίτου 3μηνου θα ενσωματώσει τα μεγέθη της Ελληνικής. Το επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση του νέου business plan για την ανάπτυξη μέσω της εξωστρέφειας της Ελληνικής Τράπεζας με αξιοποίηση την φθηνή ρευστότητα την οποία διαθέτει, με αιχμή της εργασίες του Asset Management.

Η Κύπρου

Ένας ακόμη σταθμός του τραπεζικού οικοσυστήματος Ελλάδος-Κύπρου είναι η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το πράσινο φως εδόθη από τους μετόχους της κυπριακής τράπεζας και στις 23 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Ο Ηρακλής

Σε πιο θεσμικό επίπεδο, ζωτικής σημασίας αποτελεί το αίτημα που θα καταθέσει μέχρι το τέλος του μήνα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προς την DG Comp για την αύξηση των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή ΙΙΙ» κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Η αύξηση του ποσού υπαγορεύθηκε από την ανάγκη κάλυψης των τιτλοποιήσεων που έχουν ετοιμάσει όλες οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου και του πέμπτου τραπεζικού πόλου που προκύπτει από την συγχώνευση των Attica Bank/Παγκρήτια.

Related posts

Λαγκάρντ: Δεν βοηθούν τα στοιχήματα για επιθετική μείωση των επιτοκίων

admin

Πώς βλέπει τώρα τις ελληνικές τράπεζες η Moody’s

admin

Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους από την Παγκρήτια Τράπεζα

admin

Στο κόκκινο τα δάνεια στις ΗΠΑ

admin

Ο Φώτης Κουρμούσης αναλαμβάνει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ

admin

Τρ. Πειραιώς: Η εγχώρια ζήτηση βασικός μοχλός ανάπτυξης

admin

Συνελήφθη στέλεχος της Nordea Bank για κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών

admin

Πανέτα (ΕΚΤ): Πρέπει να γίνονται πιο μικρές αυξήσεις επιτοκίων

admin

Eurobank: Η ΕΕ, ο Ντράγκι, η Ελλάδα και η απειλή του στασιμοπληθωρισμού

admin