Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας παραμένουν ανοιχτοί και ενεργοί» απαντούν τουρκικές πηγές

«Οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας – Τουρκίας παραμένουν ανοιχτοί και δουλεύουν» δήλωναν τουρκικές διπλωματικές πηγές στο in σχετικά με τα όσα συμβαίνουν ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο, όπου πραγματοποιεί έρευνες το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume.

Υπενθυμίζεται ότι το ιταλικό σκάφος πραγματοποιεί έρευνες για πόντιση καλωδίου που αφορά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, οι οποίες σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη NAVTEX της υδρογραφικής υπηρεσίας ολοκληρώνονται στις 24 Ιουλίου.

Το σημείο για το οποίο η Τουρκία εμφανίστηκε να αντιδρά εκδίδοντας δική της NAVTEX, αφορά ένα κενό νότια του στενού Κάσου Καρπάθου το οποίο είναι εκτός των έξι μιλιών των χωρικών υδάτων.

Σε διεθνή ύδατα

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία βρέθηκαν να παρακολουθούν το ιταλικό σκάφος σε «διεθνή ύδατα» όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές στο in και δεν επιχείρησαν να παραβιάσουν τα εθνικά χωρικά ύδατα, ούτε και να παρενοχλήσουν το σκάφος.

Ωστόσο η Άγκυρα επέλεξε να δηλώσει την παρουσία της, στην βάση των διεκδικήσεων της όσον αφορά τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά περιγράφονται στην επιστολή του πρώην μόνιμου αντιπρόσωπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ το Μάρτιο του 2020. Με την Τουρκία να υπογραμμίζει επί της ουσίας τις θέσεις της.

Διεκδικήσεις στις οποίες η Ελλάδα έχει αντιδράσει. Και η οποία επίσης με την δική της παρουσία στην περιοχή υπογραμμίζει τις κόκκινες γραμμές της.

Τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων παρακολουθούσαν από την αρχή μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά σκάφος του Λιμενικού.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Η Αθήνα είναι πάντως σαφές ότι δεν θέλει κλιμάκωση της όποιας δυσφορίας, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένταση.

Το αντίθετο. Εμφανίζεται να χαμηλώνει τους τόνους και να επιχειρεί το όποιο γεγονός να περάσει όσο το δυνατό χωρίς δηλώσεις που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα. Με στόχο το στόχο των «ήρεμων νερών» να παραμένει για την ελληνική διπλωματία.

Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τα όσα λαμβάνουν χώρα νότια Κάσου και Καρπάθου περιορίστηκαν να αναφέρουν πως «το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου.

Όπως επισημαίνεται ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων». Υπογραμμίζεται δε ότι «λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού» διπλωματικές πηγές στο in.

Ακόμα και έτσι πάντως αναδεικνύεται ότι η ισορροπία στα ελληνοτουρκικά παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

- in.gr

Related posts

Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των υποψηφίων

admin

Στις 4 Μαρτίου ανακοινώνει το κόμμα του ο Λοβέρδος

admin

«Η προσπάθεια της Μόσχας να μας διχάσει απέτυχε», δήλωσε η Σακελλαροπούλου από τη Μολδαβία

admin

Δεύτερος σε δημοτικότητα ο Μητσοτάκης – Δεν αποδίδει η επιχείρηση συσπείρωσης στη Ν.Δ.

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Στο πλευρό των εργαζόμενων του Εθνικού Αστεροσκοπείου ο ΣΥΡΙΖΑ – «Σας στηρίζουμε κόντρα στα σχέδια ΝΔ»

admin

Πλεύρης-Μαγιορκίνης: Αντίθετοι με την πολιτική της Σαγκάης – Θα βρεθούν γρήγορα σε αδιέξοδο

admin

Κεχαγιά: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά δυναμική, δεν θα είναι τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές

admin

Πίσω από τις κάμερες

admin