Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γάλλοι πλημμύρισαν τους δρόμους κατά της ακροδεξιάς- “Να αποτρέψουμε την καταστροφή”- Επί ποδός 21.000 αστυνομικοί

Μετά την άνοδο του ακροδεξιού RN στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι κατέβηκαν τους δρόμους του Παρισιού και όλων των μεγάλων πόλεων διαδηλώνοντας κατά της ακροδεξιάς. Η γαλλική αστυνομία υπολόγιζε ότι 350.000 άνθρωποι αναμένεται θα διαδήλωναν και ότι 21.000 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί, αφού εργατικά συνδικάτα, φοιτητικές ομάδες και ομάδες δικαιωμάτων κάλεσαν σε συγκεντρώσεις για να αντιταχθούν στο αντιμεταναστευτικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα.

Σύμφωνα με το Reuters αναμένονταν τουλάχιστον 150 πορείες σε πόλεις όπως η Μασσαλία, η Τουλούζη, η Λυών και η Λιλ, ενώ στο Παρίσι αναμενόταν να συμμετάσχουν έως και 100.000 άνθρωποι. Η πορεία ξεκίνησε το μεσημέρι από την Place de La Republique και η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη.

Μιλώντας στην Place de La Republique, η αριστερή συνδικαλίστρια της CGT Sophie Binet δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Διαδηλώνουμε επειδή ανησυχούμε εξαιρετικά ότι (ο επικεφαλής του RN) Ζορντάν Μπαρντελά μπορεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός. Θέλουμε να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή”.

Η Carol-Ann Juste, μια 22χρονη φοιτήτρια που συμμετέχει στην πορεία στο Παρίσι, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που παίρνει μέρος σε διαμαρτυρία. Είπε ότι “ανησυχεί επειδή ο κόσμος πιστεύει τα ψέματα αυτού του κόμματος που έχει μια πραγματικά ρατσιστική κληρονομιά”, μια αναφορά στο Εθνικό Μέτωπο, πρόδρομο του RN, του οποίου ο ηγέτης Ζαν-Μαρί Λεπέν τιμωρήθηκε με πρόστιμο για σχόλια που θεωρήθηκαν αντισημιτικά ή ξενοφοβικά.

Η Juste δήλωσε ότι θέλει να “αγωνιστεί για να παραμείνει η Γαλλία μια χώρα με ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία και ανεκτικότητα”.

Στην ίδια πορεία, η Cecilia Lormeau, μια 34χρονη δασκάλα που δήλωσε ότι σκοπεύει να ψηφίσει το Λαϊκό Μέτωπο, μια συμμαχία αριστερών κομμάτων, δήλωσε: “Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι κινητοποιούμαστε και ότι το RN δεν είναι η πλειοψηφία του λαού”.

Πανέτοιμος να γίνει πρωθυπουργός ο Μπαρντελά

Την ώρα ο πρόεδρος Μακρόν καλεί τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους με σύνεση επικαλούμενος τη κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα και προειδοποιώντας ότι οι αντίπαλοί του, τους οποίους αποκαλεί “τα δύο άκρα”, δεν είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν και παρουσιάζουν προγράμματα μη ρεαλιστικά κι επικίνδυνα για την οικονομία.

Στο στρατόπεδο της ακροδεξιάς, ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης Ζορντάν Μπαρντελά δηλώνει πανέτοιμος να γίνει πρωθυπουργός και να πάρει τη σκυτάλη διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και αναμοχλεύει τα βασικά αντανακλαστικά της κομματικής του βάσης με εξαγγελίες για αύξηση της αγοραστικής δύναμης και περιορισμό της μετανάστευσης.

Σχεδόν ένα 24ωρο πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές τα κόμματα παραμένουν σε εσωτερικό αναβρασμό. Ο ακροαριστερός Μελανσόν αποκλείει από το ψηφοδέλτιο τους επικριτές του.

Ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος αναστατώνοντας του Σοσιαλιστές που θέλουν νέα σελίδα. Και το δεξιό κόμμα του Ρεπουμπλικάνων είναι βυθισμένο στην αβεβαιότητα μετά την απόφαση του Δικαστηρίου που ακύρωσε την καθαίρεση του προέδρου Ερίκ Σιοτί που οδηγεί το κόμμα σε διάσπαση ανακοινώνοντας συμμαχία με τη Λεπέν και το Μπαρντελά.

Η χαοτική κατάσταση και η θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν τα παραδοσιακά κόμματα επωφελούν την Λε Πεν και τον Μακρόν, ο οποίος εκμυστηρεύτηκε οτι αφού προετοίμαζε τις πρόωρες εκλογές εδώ και εβδομάδες, πέταξε τη χειροβομβίδα στα πόδια των αντιπάλων του.

- The Toc

Related posts

Ουκρανία: Νέα ρωσική αεροπορική επιδρομή στην Οδησσό – Ένας νεκρός και 18 τραυματίες

admin

“Πρέπει να συμφωνήσουμε για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία” λέει η Εσθονή πρωθυπουργός

admin

Ray Dalio προς επενδυτές για ΗΠΑ – Κίνα: Οι “οικονομικοί πόλεμοι” οδηγούν συνήθως σε στρατιωτικούς

admin

Σάμερς: “Ιστορικό” λάθος το Brexit – Θα είμαι “πολύ εκπληκτος” αν η Βρετανία δεν εισέλθει σε ύφεση τα επόμενα χρόνια

admin

Βρετανία: Θα απομακρύνει τον εξοπλισμό παρακολούθησης κινεζικής κατασκευής από όλα τα ευαίσθητα κυβερνητικά κτίρια

admin

Ιταλία: Το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι πρώτο στην πρόθεση ψήφου

admin

Οι παραγγελίες εργοστασίων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Απρίλιο

admin

Έκρηξη σε διυλιστήρια στη Σαμάρα της Ρωσίας

admin

Ισραήλ-Λίβανος: Χορογραφία κλιμάκωσης της σύγκρουσης

admin