Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι βουλευτές, η Πρόεδρος και ο Επίτροπος, τα μυστήρια της Υδρας, το ξεκατίνιασμα των Συριζοτρόλ, οι επενδύσεις των Public και το Ελληνικό, το τσέχικο ενδιαφέρον για την ΕΑΣ

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το timing, η ΝΔ είναι πλέον κυβέρνηση από το 2019, οι περισσότεροι εκ των ομιλητών βλέπουν ότι καρέκλα μάλλον δύσκολα θα δουν στον (άντε άλλον έναν) ανασχηματισμό που απομένει, οπότε δικαίως ή αδίκως βουρλίζονται. Γιατί, σου λέει, η κυρία Αγαπηδάκη να γίνει υπουργός και όχι εγώ, γιατί ο κ. Κοντογεώργης και όχι εγώ, κ.λπ. Ανθρώπινο και κατανοητό, αλλά ας με συγχωρέσουν, είναι καλύτερο να το εκφράσεις κάπως έτσι ως εκλεγμένος βουλευτής και όχι… ιδεολογικοποιημένο του τύπου ότι «η ΝΔ έχασε τους αξιακούς της κώδικες» ξαφνικά γιατί ψήφισε τους gay γάμους, ε, ολίγον αστείο μου μοιάζει. Τώρα, ότι έχουν δίκιο να λένε πως μας πρήξατε με τα πανηγύρια για τους γάμους των gay που πανηγυρίζατε αγκαλιασμένοι… λες και πήραμε την Πόλη, να τα λέμε κι αυτά.


Το 41%





Ομως να σημειώσω και κάτι -έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε- αν ο Μητσοτάκης δεν είχε κάνει τη στροφή προς το Κέντρο και τη διεύρυνση με αρκετά καλά στελέχη (η αλήθεια είναι όχι όλα, αλλά μερικά) η ΝΔ δεν θα ‘βλεπε το 41% ούτε με το κιάλι!


Το περιβάλλον ευνοεί…





-Δεύτερον, όταν γίνεται αντάρα, τι αντάρα, της μουρλής θα έλεγα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, είναι εξίσου λογικό να μην κάθονται κλαρίνα οι βουλευτές της ΝΔ, ειδικά όταν ξέρουν ότι όσο και να φωνάξουν δεν έχουμε τώρα κοντά εκλογές να χάσουν την έδρα τους, αν πέσει η ΝΔ σε ποσοστά. Και εδώ όμως έχουν -όχι ιδεολογικά, πάντως- τα δίκια τους γιατί αισθάνονται στην απέξω.


Το Μ.Μ και ο Κ.Μ





-Ρώτησα την πηγή μου τι εισέπραξε ο ίδιος ο Κ.Μ από την τετράωρη χθεσινή δοκιμασία κι έμαθα το εξής: «Ο Μητσοτάκης ήθελε να τα ακούσει όλα εξαντλητικά και με προσοχή και κατάλαβε και δέχεται πολλά σημεία κριτικής χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνεί με όλα, τα ακούει όμως και αντιλαμβάνεται επίσης ότι ένα από αυτά που ενόχλησε πολύ τη ΝΔ ήταν τα πανηγύρια για τους γάμους των ομόφυλων, η αλαζονική στάση ορισμένων υπουργών να μη σηκώνουν καν τα τηλέφωνα στους βουλευτές, αρρυθμίες, καθυστερήσεις κ.λπ. κ.λπ. Είναι όλα δεκτά προς συζήτηση ή και ορισμένα αποδεκτά χωρίς δεύτερη κουβέντα…».


Σαλμάς


-Όμως, συνεχίζει η πηγή, «δεν δεχόμαστε την τοξική και άδικη κριτική του Σαλμά ότι είμαστε με τους λίγους και όχι με τους πολλούς, γιατί είναι ψευδής και συκοφαντική». Βασικά στο σημείο αυτό ο Κ.Μ τα πήρε αγρίως γιατί ο (περίφημος) Σαλμάς τον κατηγόρησε για διαπλοκή με επιχειρηματίες και, κατά πώς το βλέπω, δεν νομίζω να μακροημερεύει στη ΝΔ. «Το μόνο που με ενόχλησε πραγματικά και το θεωρώ απαράδεκτο είναι αυτά που είπε ο Σαλμάς», είπε στους δικούς του ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την πηγή μου.


ΠτΔ





-Ένα ακόμα θέμα που το Μ.Μ δεν πρόκειται να ανεχθεί επουδενί γιατί παίζει με τους θεσμούς είναι η προεδρολογία (θέμα για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας) από τώρα μέχρι τα Χριστούγεννα. Το ξεκαθάρισε και ο Παύλος Μαρινάκης στη tv και το «παράγγειλαν» στον Κυρανάκη που άρχισε τις πονηριές με αναφορές σε Καραμανλή και Σαμαρά για τη θέση της ΠτΔ. Πάντως αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κ.Μ επιμένει στην επιλογή της Σακελλαροπούλου, νομίζω ότι αυτό έχει τελειώσει…


Επίτροπος;


-Σε κάθε περίπτωση και υπό αυτές τις συνθήκες πάντως αποκτά μια άλλη βαρύτητα η τελική επιλογή του Μητσοτάκη στη θέση του Επιτρόπου της χώρας στην ΕΕ. Ίσως μια κίνηση καλής θέλησης με επιλογή πιο πολιτικού προσώπου, με χαρακτηριστικά και παραταξιακά που έχει και κάποια ευρύτερη αναγνώριση και προσφορά στον χώρο της Κεντροδεξιάς, θα βοηθούσε. Το αντίθετο σαφώς όχι, αλλά όπως είναι γνωστό αυτές οι θέσεις ανήκουν στην αποκλειστική κρίση του πρωθυπουργού.


Κατινάρες…


-Φεύγω από τα βαριά και πάω στα πιο αεράτα, πιο ανάλαφρα που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό τώρα που ξεκατινιάζονται και τα τρολ μεταξύ τους και ανακατεύουν και τη γυναίκα του Τσίπρα. Θα μου πείτε εσείς, αφού οι άνθρωποι ήταν ειδικοί στο ανακάτεμα οικογενειών, δηλαδή του Μητσοτάκη, τώρα θα το κόβανε στα μεταξύ τους; Λοιπόν το ένα και μοναδικό τρολ που τραβάει καψούρα με τον αρχηγό Stefanos και του απέμεινε στη δούλεψή του, η Πεν Νταλαούρα κατηγορεί για τρολ τη σύζυγο του Τσίπρα σε ανάρτησή του. Θεϊκό, έτσι το φαντάζεστε τα κατιναριά, έτσι;


Υδρα-Ευθύνες


Το banksnews-.gr ήταν το πρώτο Μέσο Ενημέρωσης που αποκάλυψε τον εμπρησμό στην Υδρα το Σάββατο το βράδυ και μάλιστα με φωτογραφικά ντοκουμέντα. Πώς από το Σάββατο το βράδυ στις 22:30 που επελήφθησαν οι Αρχές (Πυροσβεστική και Λιμενικό) φτάσαμε 1 το μεσημέρι της Κυριακής, για να ενημερωθεί η Εισαγγελία και μάλιστα αφού άφησαν (οι Αρχές) να φύγουν οι 17 επιβαίνοντες Καζακστανοί, είναι ένα μεγάλο και ύποπτο μυστήριο. Αν μη τι άλλο… χάθηκαν 17 μάρτυρες που πιθανότατα θα έλεγαν την αλήθεια, αφού λογικά δεν θα ευθύνονται για τη φωτιά. Αλλά τώρα που αποκαλύπτεται ότι οι Καζακστανοί ήταν στην παραλία την ώρα της φωτιάς, το θέμα παίρνει άλλη διάσταση. Αμέλεια ή δόλος η απόφαση να φύγουν δίχως καταθέσεις, θα πρέπει να το πει η Δικαιοσύνη.


Αttica Συμμετοχών: Μέρισμα, stock options, (6ψήφιες) αμοιβές…


-Στις 12 Ιουλίου πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Συμμετοχών. Η διοίκηση έχει αποφασίσει να διανείμει το σύνολο των ναυτιλιακών της εσόδων -17 εκατ. ευρώ- αυτά που δεν υπόκεινται σε φορολόγηση κι αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι θα εισπράξουν 0,07 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης η γενική συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει τα stock options προς τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ και στελέχη της εταιρίας και των συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών. Θα εκδοθούν 5.500.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, ήτοι ποσοστό 2,26% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου, που θα προέλθουν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στην τιμή των 2,25 Ευρώ. Προφανώς θα εγκριθούν και οι υψηλές (6ψήφιες) αμοιβές μελών του διοικητικού συμβουλίου του Προέδρου και του CEO.


…και τα σχέδια για placement τον Οκτώβριο


-Όλα τα παραπάνω για την Attica Group είναι λίγο-πολύ γνωστά και για αυτό η στήλη σας καταθέτει “ωμό” το ρεπορτάζ που έχει κάνει για τον ναυτιλιακό όμιλο. Στην Attica Group λοιπόν ετοιμάζονται για placement. Μιλούν για το 15% των μετοχών και το αρχικό χρονοδιάγραμμα είναι το placement να γίνει τον Οκτώβριο. Τη δουλειά έχει αναλάβει η UBS (για περισσότερες πληροφορίες, Στέφανος Παπαπαναγιώτου) που ήταν και σύμβουλος της Attica Group στην πρόσφατη απορρόφηση της ΑΝΕΚ. Όλο το σχέδιο βέβαια τελεί υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες στις αγορές τότε θα ευνοούν ένα τέτοιο εγχείρημα, καθώς στην ουρά για το Φθινόπωρο στέκουν ήδη η αποεπένδυση της Εθνικής Τράπεζας, η εισαγωγή της Corinthian Foods, ενώ είναι πιθανόν να σχεδιάζονται και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις που δεν γνωρίζουμε σήμερα. Την Atticabank δεν τη μετράμε στην ουρά επειδή τα κεφάλαια της αύξησης είναι ήδη διαθέσιμα και του λόγου το αληθές αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι συστημικές τράπεζες έχουν ενημερωθεί πως δεν θα χρειαστεί να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Υπάρχουν ωστόσο κάποια λεπτά ζητήματα για να προχωρήσει το placement της Attica Group, τα οποία υποθέτω ότι ως τότε θα πρέπει με κάποιον τρόπο να διευθετηθούν. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες είναι ότι η μέση τιμή που η Τράπεζα Πειραιώς έχει στα βιβλία της τις μετοχές της Attica Group είναι 2,64 ευρώ. Η μετοχή της Attica Group έκλεισε χθες στα 2,36 ευρώ. Καθώς η συνήθης πρακτική είναι τα placement να έχουν κάποιο discount σε σχέση με την τιμή διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο, μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.


Οι επενδύσεις των Public και το Ελληνικό


-Καμία πρόθεση να προχωρήσει στη δημιουργία εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών (όπως η Cosmote με την payzy και ο ΟΠΑΠ με την tora) δεν υπάρχει στον σχεδιασμό της Public. Όπως εξήγησε ο Ρόμπυ Μπουρλάς, CEO του Public Group, ούτε εξετάζεται η δημιουργία, ούτε η εξαγορά υφιστάμενης εταιρείας στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Εξάλλου το Public Group συνεργάζεται στενά με την Klarna και είχε συμμετάσχει μέσω της PCP (Public Capital Partners) ως στρατηγικός επενδυτής στον κύκλο χρηματοδότησης ύψους 800 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε το 2022 η σουηδική fintech. Επιπλέον τα Public έχουν προχωρήσει στην επέκταση της υπηρεσίας “Public Now Pay Later” με την Klarna και στα φυσικά καταστήματα, ενώ πρόσθεσαν τη δυνατότητα πληρωμής μέσω Apple Pay και Google Pay στο public.gr. Για την τριετία 2024 – 2026 η αλυσίδα δρομολογεί επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ (10 εκατ. ετησίως) για υποδομές και ανάπτυξη. Φέτος στοχεύουν στη δημιουργία καινούργιων καταστημάτων “Public home”, την εγκατάσταση των iRepair μέσα σε όλα τα Public, αλλά και τη δημιουργία 24 shop-in-shop με τη Vodafone. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη κλείσει συμφωνία με τη Lamda για νέο κατάστημα στο εμπορικό κέντρο Vouliagmenis Mall που θα κατασκευαστεί στο Ελληνικό, το οποίο θα καλύπτει 3.000 τ.μ. σε τρεις ορόφους.


Πώς προχωρούν οι business της Τεχνικής Ολυμπιακής


-Τα νεότερα για τις business της Τεχνικής Ολυμπιακής του ομίλου Στέγγου έδωσε χθες ο Γιώργος Στέγγος, επισημαίνοντας ότι σε γενικές γραμμές η εταιρεία προχωρά σύμφωνα με το επενδυτικό της πλάνο ως εταιρεία συμμετοχών στην ενέργεια, στη ναυτιλία (έχοντας συμμετοχή σε 7 πλοία) και στο real estate, στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων (μέσα από τη θυγατρική Mountstreet Interntaions), όπως και στην ανάληψη και διαχείριση κόκκινων δανείων και στις κατασκευές. «Εχουμε καταφέρει κι έχουμε προχωρήσει αρκετά από τα θέματα του ομίλου, έχει εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη για το έργο βιομάζας σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην ευρύτερη περιοχή Πατρών, προχωρά επίσης η οικοδομική άδεια για το μεγάλο οικιστικό με 7.300 τ.μ. στην περιοχή Πηγαδάκια της Βούλας με προγραμματισμό να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο η κατασκευή (σ.σ. το κόστος κατασκευής εκτιμάται κοντά στα 3.200 ευρώ ανά τ.μ.), επίσης προχωρά η αρχιτεκτονική προέγκριση και άρα η αδειοδότηση έρχεται σε ένα δίμηνο από τώρα για ένα οικόπεδο σε σύμπραξη με την Εκκλησία στην Κηφισιά», ανέφερε ο Γ. Στέγγος. Η εταιρεία είναι σε στάση αναμονής ακόμη για το τελικό πόρισμα όσον αφορά το Πόρτο Καρράς σχετικά με το τελικό τίμημα: «Η ΚPMG έδωσε το πόρισμα και κάναμε ως εταιρεία ό,τι χρειάστηκε προκειμένου το πόρισμα να μεταφραστεί σε νούμερα, ώστε να κερδίσουμε χρόνο και να το έχουν έτοιμο οι αγοραστές του συγκροτήματος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφανθεί επί της άσκησης αυτής με τα δικά τους πορίσματα για να δούμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σε προφορικό επίπεδο πολύ σύντομα θα έχουμε τη δική τους θέση». Ερωτηθείς για το project Αrrow, σε συνέχεια της διαδικασίας που «έτρεξε» η Intrum με το χαρτοφυλάκιο έως 186 ακινήτων (ανεξάρτητων ιδιοκτησιών), σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας και είναι ιδιοκτησίας διάφορων εταιρειών ειδικού σκοπού με ένα τίμημα στα 19,8 εκατ. ευρώ ο Γ. Στέγγος ανέφερε ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα είναι αγορασμένα περίπου 90 ακίνητα. «Ο λόγος της καθυστέρησης δεν οφείλεται σε εμάς αλλά σε γραφειοκρατία και σε διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τις αγοραπωλησίες (ακόμη και ανακοπές που επιβραδύνουν την όλη διαδικασία αγοράς). Έχουμε προσυμφωνήσει την πώληση 30 περίπου από αυτά τα ακίνητα και είμαστε σε διαδικασίες επιπρόσθετα για πώληση άλλων 27. Εκτιμώ ότι η υπεραξία θα είναι άνω του 25% επί των τιμών αγοράς».


H επιστολή Χατζηδάκη στον Στουρνάρα για τα ΕΑΣ


-Λύση στον Γόρδιο Δεσμό των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων προσπαθεί να δώσει ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος ενέκρινε μια πίστωση 17,2 εκατ. ευρώ που θα δοθεί στα ΕΑΣ ως «προκαταβολή έναντι της σχεδιαζόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου». Για να μεταφερθούν τα λεφτά στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της εταιρείας, χρειάζεται έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος και γι’ αυτό ο Χατζηδάκης συνέταξε σχετική επιστολή προς τον Γιάννη Στουρνάρα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός δέχθηκε την επίσκεψη των δύο αδελφών Μιχαήλ και Γιουροσλάβ Strnad (ο πρώτος, με ατομική περιουσία 5 δισ. δολ., περιλαμβάνεται στη λίστα Forbes 200) με τους οποίους διευθετήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την κοινοπραξία των ΕΑΣ με την τσέχικη εταιρεία πυρομαχικών Czechoslovak Group (CSG). Τις επόμενες μέρες τα ΕΑΣ υπογράφουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του σχεδίου των 83 εκατ. ευρώ, με το οποίο ξεκινά η παραγωγή βλημάτων που θα γεμίσουν τις αποθήκες της Ευρώπης αλλά και θα ενισχύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να ολοκληρωθεί μια αναγκαία αύξηση κεφαλαίου 17,2 εκατ. ευρώ την οποία καλείται να εγκρίνει η Γενική Συνέλευση των ΕΑΣ (στις 10 ή στις 17 Ιουλίου) με βασικό μέτοχο το υπουργείο Οικονομικών και άμεσο επόπτη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μέχρι να αποφασιστεί και να ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το υπουργείο Οικονομικών θα χορηγήσει μια χρηματοδότηση – γέφυρα για την υλοποίηση του σχεδίου. Οι αμυντικές ανάγκες της Ευρώπης άλλαξαν, αυτό δημιουργεί άλλες προοπτικές για τα ΕΑΣ, οι 500 εργαζόμενοι έχουν δουλειά και αυτή την περίοδο η ΕΑΣ ήδη κατασκευάζει πυρομαχικά των 155 χιλιοστών, ενώ παίρνει μέρος σε κοινοπραξία με τη γερμανική Diehl για την κατασκευή των κεφαλών του πυραύλου IRIS-Τ, ένα πρόγραμμα που μπορεί και να ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ.


Γιατί διορθώνει το Χρηματιστήριο


-“Μυρίστηκαν” οι επενδυτές ότι το Χρηματιστήριο δεν έχει άλλους άσους στο μανίκι του, φανερός καταλύτης δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη, γι’ αυτό αισθάνονται πιο άνετα όταν «παίζουν την αγορά προς τα κάτω». Η αβεβαιότητα των εξελίξεων στη Γαλλία, η έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων, οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για τις τραπεζικές προμήθειες, η “χυλόπιτα” που έριξε ο MSCI με το watchlist στο ΧΑ σε συνδυασμό με τα μερίσματα που έκοψαν δεικτοβαρείς μετοχές, πίεσαν την αγορά. Το σημαντικό είναι ότι δεν εμφανίζονται αντιστάσεις, δεν εμφανίζονται πρόθυμοι αγοραστές που να θεωρούν ότι η Εθνική (-2,46%) στα 7,6 Ευρώ είναι επενδύσιμη ή η Eurobank (-2,02%) στα 2 ευρώ αξίζει κάποιας προσοχής. Απώλειες για Alpha Bank (-0,54%) και Πειραιώς (-0,71%). Τα κέρδη του ΟΠΑΠ ( 2,97%) και του ΤΙΤΑΝα ( 2,07%) δεν στάθηκαν ικανά να ανατρέψουν το κλίμα. Τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση πάνω από τις 1.406,24 μονάδες (-0,97%) και με αξία συναλλαγών στα 167 εκατ. ευρώ. Στα καλά νέα της ημέρας, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και διατηρήθηκαν οι 1.400 μονάδες.


Χαμηλές πτήσεις για τη μετοχή του Ελ. Βενιζέλος


-Συνεχίζεται η κατρακύλα για τη μετοχή της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Στη χθεσινή συνεδρίαση «είδε και τα 7,77 ευρώ (έκλεισε στα 7,83 ευρώ) που μεταφράζεται σε πτώση κατά 14,6% από την κάτω από την τιμή διάθεσης (8,20 ευρώ) στο πλαίσιο της ελληνικής και διεθνούς δημόσιας προσφοράς του περασμένου Φεβρουαρίου. Αν υπολογιστεί η πτώση από το υψηλό που σημείωσε την ημέρα της εισαγωγής (9,56 ευρώ), τότε μιλάμε για βουτιά σχεδόν 19%. Η επίδοση αυτή δείχνει να βρίσκεται σε αντιδιαστολή με την επιβατική κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος. Στο 5μηνο η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 10,71 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 17%, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, φέτος αναμένονται συνολικά 29,9 εκατομμύρια επιβάτες, επιπλέον 1,8 εκατ. πάνω από τα επίπεδα του 2023, ήτοι 6,3% έναντι της περυσινής χρονιάς. Επίσης τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης (α’ τρίμηνο 2024) ήταν θετικά. Ενδεχομένως, μια εξήγηση για την υποαπόδοση της μετοχής να έχει να κάνει με τη σύσταση των επενδυτών που απέκτησαν μετοχές κατά την ΙΡΟ. Και σε αυτή την περίπτωση (όπως και το placement της Piraeus) τα short term funds ή αν προτιμάτε οι βιαστικοί ήταν οι κερδισμένοι.


Οι ανακοινώσεις της Airbus πίεσαν τις μετοχές των αεροπορικών εταιριών


-Από τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε να δει την κεφαλαιοποίησή της κάτω από το 1 δισ. ευρώ η Aegean. Από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλά, τα περισσότερα θετικά. Την περασμένη Παρασκευή ωστόσο, η πολύπαθη Airbus δημοσίευσε τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη της φετινής χρονιάς σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που η ίδια η εταιρεία είχε ανακοινώσει στην αρχή του χρόνου και από αυτά που προέβλεπαν οι αναλυτές. Εκτός από τα ειδικά προβλήματα της Airbus, οι εκτιμήσεις επηρεάστηκαν και από το κόστος του χρήματος στην Ευρώπη το οποίο σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται χαμηλότερο του 3,5% (από 3,75% σήμερα). Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Airbus ξεκίνησε ένα μαζικό sell off στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που παρέσυρε και τη μετοχή της Aegean στην κεφαλαιοποίηση των 993,6 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή βέβαια, βγήκε η ανάλυση της Eurobank Equities που προβλέπει ότι η τιμή της μετοχή της Aegean μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 17,8 ευρώ παράλληλα με μια ικανοποιητική μερισματική απόδοση.


Το παιχνίδι σε δύο ταμπλό της Τουρκίας


-Η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα ακόμη σκληρό πακέτο οικονομικών μέτρων που φέρουν τη σφραγίδα του ΔΝΤ χωρίς όμως την παρουσία του ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για μια ισχυρή συμμαχία με τις χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) η ομάδα των οποίων συνεχώς μεγαλώνει και ισχυροποιείται αμφισβητώντας την ηγεμονία του Δολαρίου και του Ευρώ. Οι χώρες BRICS παράγουν το 25% του παγκόσμιου πλούτου και συγκεντρώνουν το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού. «Αφού η Ευρώπη δεν μας θέλει, εμείς θα δημιουργήσουμε άλλες συμμαχίες» λέει ο Ερντογάν. Από την άλλη πλευρά ο διπλωμάτης υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, αφού υπογράμμισε τις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τις χώρες BRICS, τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας θα μπορούσε να αλλάξει εάν η ΕΕ επιδείξει πρόοδο. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία παραμένει αναπόσπαστο μέρος της άμυνας της Ευρώπης, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η συμμαχία των BRICS είναι ελκυστική επειδή στερείται πολιτικών ή οικονομικών προϋποθέσεων. Ήδη 40 χώρες δηλώνουν ότι επιδιώκουν συμμαχία με τις BRICS. Εάν η Τουρκία ενταχθεί, θα είναι ο πρώτος σύμμαχος του ΝΑΤΟ στο μπλοκ των BRICS.


-

--.gr

Related posts

Eπίδομα παιδιού: Επιπλέον μιάμιση δόση τον Δεκέμβριο για 800.000 δικαιούχους

admin

ΕΡΓΑΝΗ: Εκτός λειτουργίας από σήμερα, δείτε τις ώρες

admin

Η ΕΡΤ και η «Σαμαρίτιδα», οι κοντρίτσες υπουργών, το μέρισμα της Alpha Bank και τα σχέδια της Τρ. Πειραιώς, τα χαρτάκια του Σωκράτη (αλά ‘99) και το deal του 1 δισ. ευρώ

admin

Δείτε τη λίστα με τα νομικά πρόσωπα – Οι «πρωταθλήτριες» στον κατάλογο των εταιρειών-μεγαλοφειλετών του Δημοσίου

admin

Ειδικό εποχικό επίδομα έως 1.219,50 ευρώ: Οι δικαιούχοι ανά επάγγελμα

admin

Η Ιαπωνία δεν είναι πλέον η 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο – Ποια χώρα πήρε τη θέση της

admin

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

admin

Omnichannel: Η τραπεζική εξυπηρέτηση για όλους τους Πελάτες της Alpha Bank

admin

Εφορία: Τι πρέπει να προσέξετε εάν κάνετε διακοπή εργασιών

admin