Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικητής ο… Φειδίας (και οι παραλίες)

Εκπλήξεις επεφύλασσε η κάλπη των ευρωεκλογών στην Κύπρο, οι οποίες φέτος διεξήχθησαν για πρώτη φορά παράλληλα με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Από τη μία ο θρίαμβος του YouTuber Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος κατάφερε να καταστεί τρίτη πολιτική δύναμη, και από την άλλη οι μερικές ανατροπές των δημοσκοπήσεων σε σχέση τόσο με την κατάταξη της Ακροδεξιάς όσο και με τη μάχη για την πρωτιά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό αλλά και σε όλες τις συζητήσεις. Η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 50,5% των ψηφοφόρων συγκριτικά με 45% το 2019. Ωστόσο, με τη ζέστη στην Κύπρο να παραμένει σε επίπεδα καύσωνα για μία εβδομάδα κυρίαρχο δείγμα ήταν εκείνοι που δήλωσαν στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ στις παραλίες ότι ούτε καν πριν πάνε για μπάνιο δεν πήγαν να ψηφίσουν και ούτε σκόπευαν να το πράξουν.

Το φαινόμενο «Φειδίας»

Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο YouTuber Φειδίας Παναγιώτου θα πήγαινε καλά στις ευρωεκλογές κινούμενος ωστόσο σε μονοψήφιο ποσοστό. Κανείς δεν φαντάστηκε ότι θα έφτανε το 19,2% (στο 95% των αποτελεσμάτων). Και ο ίδιος άλλωστε σε γραπτή δήλωσή του την οποία διάβασε από τηλεοράσεως δήλωσε… σοκαρισμένος με το αποτέλεσμα εξηγώντας ότι δεν το περίμενε. «Ισως αυτή να είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται κάποιος ανεξάρτητος χωρίς να έχει πίσω του την παραμικρή σχέση με κάποιο κόμμα, αλλά έχοντας σαν μόνο του όπλο τα social media και τίποτα άλλο» είπε εμφανώς συγκινημένος μετά τα exit polls ο Φειδίας Παναγιώτου. Μίλησε δε για ιστορική μέρα, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τον κόσμο όλο, κατά την έκφρασή του.

Μια κάλπη ανοίγει για να μετρηθούν ψήφοι, κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών και των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εκλογικό τμήμα στη Λευκωσία

Η εξέλιξη πάντως προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο σοκ στα ίδια τα κόμματα, τα πλείστα από τα οποία έσπευσαν να συγχαρούν εμφανώς αμήχανα τον 24χρονο ο οποίος είχε αποσπάσει την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διεθνώς, ζώντας τρεις μήνες έξω από την εταιρεία του Ιλον Μασκ ζητώντας να τον συναντήσει αλλά και με βίντεο στα οποία ταξίδευε χωρίς να πληρώνει. Η ειλικρίνειά του, ότι δηλαδή δεν ήξερε ιδιαίτερα τι είναι το Ευρωκοινοβούλιο ή τα μεγάλα ζητήματα της χώρας αλλά ήθελε, όπως είπε, να μάθει φαίνεται ότι απέσπασε τη συμπάθεια των ψηφοφόρων, ειδικά των νεότερων, οι οποίοι ήταν και η πλειονότητα των ψηφοφόρων του. Ο Φειδίας Παναγιώτου με σύνθημα «Εγγραφείτε κι ας μη με ψηφίσετε» είχε καταφέρει να εγγράψει στην παρουσία του και σε αναρίθμητα ταξίδια που έκανε νέους οι οποίοι γενικώς δεν μετείχαν στα κοινά.

Εδρες και πρόσωπα στο Ευρωκοινοβούλιο

Παρότι μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρχαν τα τελικά αποτελέσματα, η πρόβλεψη του για τις έξι έδρες που αντιστοιχούν στην Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ξεκάθαρη και έδειχνε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα (24,8%), διατηρώντας τις δύο του έδρες, το δε ΑΚΕΛ (21,7%) το οποίο φαινόταν να καταλαμβάνει αισθητά μικρότερο ποσοστό από αυτό των δημοσκοπήσεων, οι οποίες ήθελαν μια σκληρή μάχη για την πρωτιά, να παραμένει δεύτερο, χάνοντας όμως τη μία από τις δύο του έδρες στην Ευρώπη. Σύμφωνα πάντα με την ίδια εκτίμηση, το ακροδεξιό ΕΛΑΜ (11,1%), ένα αδελφό ή θυγατρικό καλύτερα κόμμα της Χρυσής Αυγής την εποχή της νομιμότητάς της, το οποίο αναμενόταν να είναι η έκπληξη των εκλογών ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση, έμενε τελικά στην τέταρτη, με πέμπτο το παραδοσιακά τρίτο ΔΗΚΟ (9,6%). ΕΛΑΜ και ΔΗΚΟ λαμβάνουν από μία έδρα, ενώ την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο έχασε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ.

Το αποτέλεσμα έφερε την επανεκλογή τριών ευρωβουλευτών από τους έξι του 2019: του Λουκά Φουρλά του ΔΗΣΥ, του Γιώργου Γεωργίου του ΑΚΕΛ και του Κώστα Μαυρίδη του ΔΗΚΟ. Οι τρεις νεοεισερχόμενοι είναι ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας του ΔΗΣΥ, ο Φειδίας Παναγιώτου και ο Γεάδης Γεάδη του ΕΛΑΜ.

Οι κυριότεροι δήμοι

Στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών η εικόνα αναμενόταν να ξεκαθαρίσει αργότερα, ωστόσο ξεκάθαρος ήταν ο θρίαμβος του Χαράλαμπου Προύντζου, ο οποίος επικράτησε στη Λευκωσία με 56,8%. Στη Λεμεσό ο Γιάννης Αρμεύτης διατηρούσε προβάδισμα έναντι του νυν δημάρχου Νίκου Νικολαΐδη. Στη Λάρνακα και την Πάφο επανεξελέγησαν ο Ανδρέας Βύρας και ο Φαίδωνας Φαίδωνος αντίστοιχα.

Related posts

Novartis: Αγρια αντιπαράθεση μεταξύ Γεωργιάδη και Τσίπρα στον τηλεοπτικό αέρα

admin

Κασσελάκης: Στηρίζουμε Γιώργο Ιωακειμίδη – Ερχονται εκπλήξεις

admin

Ζητάει και τα ρέστα η Κεραμέως μετά τον αιφνιδιασμό για την επιστολική ψήφο – «Ποιο είναι το έγκλημα;»

admin

Σεισμός στην Τουρκία: Επικοινωνία Δένδια με Τσαβούσογλου μετά τα φονικά Ρίχτερ

admin

Κοροναϊός: Τα δύο σενάρια που εξετάζονται για τα μέτρα από Σεπτέμβριο – Τι είπε ο Πλεύρης

admin

Επιβεβαίωσε ο Κ. Μητσοτάκης τις αποκαλύψεις «Νέων» και «Βήματος» για τις υποκλοπές από το Predator

admin

Τουρκία: Γιατί φοβάται την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη

admin

Συσπείρωση και για την καθημερινότητα

admin

Πανηγυρισμοί Μητσοτάκη για τις αυξήσεις «ψίχουλα» στο επίδομα γέννησης

admin