Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μπόουμαν (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σταθερά “για ένα διάστημα” για να νικηθεί ο πληθωρισμός

Την άποψή της ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να διατηρηθεί αμετάβλητη “για ένα χρονικό διάστημα” ώστε να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός επανέλαβε την Τρίτη η διοικήτρια της Federal Reserve Μισέλ, Μπόουμαν, ενώ επεσήμανε εκ νέου ότι θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού εάν χρειαστεί.

“Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα και συνεχίζω να βλέπω μια σειρά ανοδικών κινδύνων που επηρεάζουν τις εκτιμήσεις μου”, ανέφερε η Μπόουμαν, με βάση το προσχέδιο ομιλίας της στο Λονδίνο.

Η βελτίωση στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας και η αύξηση της προσφοράς εργατικού δυναμικού λόγω της μετανάστευσης, τα οποία συνέβαλαν στη μείωση του πληθωρισμού πέρυσι, είναι απίθανο να συνεχιστούν, ανέφερε η διοικήτρια της Fed. Πρόσθεσε ότι οι περιφερειακές συγκρούσεις θα μπορούσαν να ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ενώ οι χαλαρότερες οικονομικές συνθήκες ή τα δημοσιονομικά κίνητρα θα μπορούσαν επίσης να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό.

Και οι ανάγκες στέγασης των μεταναστών, μαζί με τη συνεχιζόμενη “στενότητα” στην αγορά εργασίας, θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τις τιμές, συνέχισε η διοικήτρια της Fed.

Πάντως, η Μπόουμαν άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο για μείωση των επιτοκίων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “σε περίπτωση που τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%, θα είναι τελικά σκόπιμο να μειωθεί σταδιακά το επιτόκιο για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υπερβολικά περιοριστικής νομισματικής πολιτικής”.

Ωστόσο, τόνισε ότι η οικονομία “δεν βρίσκεται ακόμη” σε αυτό το σημείο, προσθέτοντας ότι θα “παραμείνει επιφυλακτική” όσον αγορά την προσέγγισή της για τη νομισματική πολιτική. Εκτίμησε δε ότι οι κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών ενδέχεται να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική τους νωρίτερα ή με πιο γρήγορο ρυθμό από τη Fed.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Fed διατήρησε το επιτόκιο της στο εύρος του 5,25%-5,50%, όπου βρίσκεται από πέρυσι τον Ιούλιο, ενώ οι τελευταίες προβλέψεις της έδειξαν ότι κανείς από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν αναμένει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις τους κάνουν λόγω για μία μόνο μείωση των επιτοκίων έως το τέλος του τρέχοντος έτους. 

“Κοιτάζοντας μπροστά, θα παρακολουθώ προσεκτικά τα στοιχεία προκειμένου να αξιολογήσω εάν η νομισματική πολιτικών στις ΗΠΑ είναι αρκετά περιοριστική ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο μας του 2% με την πάροχο του χρόνου”, πρόσθεσε η Μπόουμαν.

Μέχρι στιγμής φέτος έχει επιτευχθεί απλώς “μέτρια περαιτέρω πρόοδος” στη διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, τόνισε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα παραμείνει υψηλός για ένα χρονικό διάστημα.

Related posts

Β. Ζελένσκι: Η κατάσταση στο Χάρκοβο είναι εξαιρετικά δύσκολη

admin

Αργεντίνη: Κατρακύλα 18% για το πέσο μετά τη νίκη-έκπληξη του Μιλέι στις προκριματικές εκλογές

admin

Ο πλανήτης αποχαιρετά ένα ταραχώδες 2023 και υποδέχεται ένα αβέβαιο 2024

admin

Μερίδιο 10% αποκτά η Saudi Aramco σε κινεζική εταιρεία πετροχημικών

admin

Μπόστιτς (Fed): Δεν βλέπω μειώσεις επιτοκίων πριν το 2024

admin

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών υψώνει την ισραηλινή σημαία σε ένδειξη αλληλεγγύης

admin

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι δηλώνει ότι συνάντησε κορυφαίους επιχειρηματίες και χρηματοδότες κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ

admin

Ντ. Κάμερον: “Ανησυχώ ότι το Ισραήλ ίσως παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο στον πόλεμο στη Γάζα”

admin

Η CATL θα παρουσιάσει νέα μπαταρία γρήγορης φόρτισης

admin